Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 700 ευρώ το μήνα δίνει Περιφέρεια για να κατοικήσουν κάτοικοι στα χωριά...

700 ευρώ το μήνα δίνει Περιφέρεια για να κατοικήσουν κάτοικοι στα χωριά της

201
0
Σ

Το ποσό των  700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια προσφέρει αραιοκατοικημένη περιφέρεια στη νότια Ιταλία σε όποιον ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί σε κάποιο από τα χωριά της, γράφει η Guardian.

Yπάρχουν ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται: το χωριό θα πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και εκείνος που θα αποφασίσει να εγκατασταθεί εκεί για μια τριετία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ανοίξει μια επιχείρηση.

«Αν προσφέραμε χρηματοδότηση θα ήταν μια ακόμη πράξη φιλανθρωπίας. Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλαμε ο κόσμος να επενδύσει εδώ. Μπορούν να ξεκινήσουν οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση: φούρνο, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο, οτιδήποτε. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε ζωή στις πόλεις μας αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό», λέει ο Ντονάτο Τόμα, ο περιφερειάρχης της Μολίζε.

Ανακοίνωσε ακόμα ο Τόμα ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λαμβάνει 10.000 ευρώ για έργα υποδομών και για την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat), η περιφέρεια Μολίζε, με πληθυσμό 305.000 κατοίκους, είναι μεταξύ των περιοχών εκείνων που έχουν χάσει τους περισσότερους κατοίκους τους τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι από το 2014 έχουν φύγει ή πεθάνει 9.000 κάτοικοι.

Το 2018 περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή εγκαταστάθηκαν σε άλλη περιοχή, σχεδόν 1.000 περισσότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ δεν καταγράφηκε καμία γέννηση στις εννέα πόλεις της περιφέρειας.

Για πρώτη φορά μέσα σε 90 χρόνια ο αριθμός των ιταλών πολιτών που ζουν στην Ιταλία έχει πέσει κάτω από τα 55 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Istat, ενώ την περίοδο 2014-2018 ο αριθμός των Ιταλών που κατοικούν στη χώρα μειώθηκε κατά 67.000.

Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός στον πολύ χαμηλό αριθμό γεννήσεων και αφετέρου στην αύξηση της μετανάστευσης αφού πολλοί νέοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ζήσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Περί τα 157.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Η Ιταλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, ο πληθυσμός της οποίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Έρχεται δεύτερη–μετά την Ιαπωνία–στη λίστα με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων με περίπου 168,7 άνω των 65 ετών για κάθε 100 νέους.

Πηγή: The Guardian

Ιταλικό χωριό προσφέρει 9.000 ευρώ σε όποιον μετακομίσει εκεί και αποκτήσει παιδί – ΦΩΤΟ

Μία ιταλική πόλη στα βορειοδυτικά της Ιταλίας προσφέρει 9.000 ευρώ σε όποιον ενδιαφέρεται να μετακομίσει και να ζήσει εκεί με σκοπό να αυξήσουν τον πληθυσμό στην περιοχή. Το ποσό χρησιμοποιείται ως δέλεαρ προκειμένου περισσότερες οικογένειες να έρθουν στην περιοχή και να αποκτήσουν κι άλλα παιδιά.

Πρόκειται για την πόλη Λοκάνα που βρίσκεται στο παραμυθένιο ορεινό τοπίο στην περιοχή του Πεδεμόντιου, όπου οι νεοφερμένοι θα πρέπει να ζήσουν περισσότερα από τρία χρόνια για να πάρουν τα 9.000 ευρώ. Ο Τζιοβάνι Μπρούνο Ματιέ, πρόεδρος της Λοκάνα απηύθυνε αυτό το κάλεσμα σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την πόλη του σε έμψυχο δυναμικό. Αρχικά στόχος ήταν οι Ιταλοί ή Ιταλοί που έφευγαν από τη χώρα λόγω κρίσης.

Πλέον όμως απευθύνεται σε μη Ιταλούς καθώς τα νεαρά ζευγάρια και τα παιδιά μειώνονται διαρκώς. Λόγω της υπογεννητικότητας αλλά και της μετανάστευσης των νέων, μαγαζιά, εστιατόρια, ξενοδοχεία έχουν βάλει λουκέτο ενώ ακόμη και το σχολείο της περιοχής κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του. Ενώ στις αρχές του ’90 στην πόλη κατοικούσαν περίπου 7.000 άνθρωποι, πλέον βρίσκονται μόλις 1.500. Το τελευταίο έτος σημειώθηκαν 40 κηδείες και μόλις 10 γεννήσεις.

Άλλη πόλη του Πεδεμόντιου προσφέρει 1.000 ευρώ σε όποιον κάνει παιδί εκεί και 2.000 ευρώ σε όποιον ανοίξει επιχείρηση.

Επίσης η πόλη Μποργκομετζαβάλε στα ιταλοελβετικά σύνορα προσφέρει εγκαταλελειμμένα σπίτια αντί μόλις 1 ευρώ σε όποιον ενδιαφέρεται να μείνει εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here