5+1 συχνές ερωτήσεις για τους κιρσούς των κάτω άκρων και τις ευρυαγγείες...

5+1 συχνές ερωτήσεις για τους κιρσούς των κάτω άκρων και τις ευρυαγγείες προσώπου & ποδιών

93
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Διαβάστε παρακάτω τις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών με κιρσούς και ευρυαγγείες, κατανοώντας βαθύτερα γενικά τις φλεβικές παθήσεις.

Ποιοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στις φλεβικές παθήσεις;

Οι φλεβικές παθήσεις είναι αρκετά συχνές με 1 στους 4 ανθρώπους να ταλαιπωρούνται στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες. Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς από τους άνδρες, λόγω των ορμονών που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των ευρυαγγειών και των κιρσών. Επίσης,  τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται τα ποσοστά εμφάνισης, σε όλο και νεότερες ηλικίες, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Μιλώντας για φλεβικές παθήσεις εννοούμε ευρυαγγείες, κιρσούς, φλεβική ανεπάρκεια,, δυσπλασίες κ.α.

Είναι επικίνδυνοι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες προσώπου ή κάτω άκρων δεν είναι απειλητικές για την υγεία και το μόνο πρόβλημα που δημιουργούν είναι το αισθητικό. Από την άλλη, οι κιρσοί των κάτω άκρων που κατατάσσονται στο δεύτερο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας, είναι μία κατάσταση που χρειάζεται άμεσα θεραπεία για την διακοπή της εξέλιξής της και την αποτροπή πιθανών θρομβώσεων.

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, αντιθέτως οι κιρσοί εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία επηρρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ασθενή.

Ποια είναι η καλύτερη επέμβαση για τους κιρσούς κάτω άκρων;

Η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή τα τελευταία χρόνια, είναι το ενδοαυλικό laser. Τα εργαλεία που διαθέτει ο έμπειρος αγγειοχειρουργός σήμερα, μας επιτρέπουν να επέμβουμε σε όποια φλέβα ανεπαρκεί, χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και φυσικά με επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές μας άμεσα. Ένας έμπειρος σε ενδοαυλικές μεθόδους αγγειοχειρουργός, μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις ανατομίες φλεβών χωρίς να χρησιμοποιήσει νυστέρι. Το μυστικό της επιτυχίας μιας επέμβασης κρίνεται στη σωστή και οργανωμένη χαρτογράφηση προ χειρουργείου και εμπειρία σε όλες τις ανατομικές παραλαγές του φλεβικού δικτύου.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με την χρήση του ενδοφλεβικού laser;

  • είναι μια αναίμακτη μέθοδος θεραπείας
  • πραγματοποιείται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια
  • δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές, γι’ αυτό και δεν προκαλούνται ουλές
  • είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μολύνσεων
  • ο χρόνος της αποθεραπείας είναι ελάχιστος
  • τα κλινικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά
  • είναι μία ιδανική επιλογή ακόμα και για άτομα με βεβαρημένη υγεία

Προκαλούν συμπτώματα οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα παρά μόνο μία αντιαισθητική εικόνα, ειδικά στο πρόσωπο, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αν υπάρξουν συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι το αίσθημα βάρους στα πόδια, η φαγούρα, οι κράμπες.

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία ευρυαγγειών;

Για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών απαιτούνται κάποιες συνεδρίες στο ιατρείο με απόσταση 15 ημερών. Η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία θα καθορίσει και τον αριθμό τους.

Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία απλή ή με αφρό, τα δερματικά laser και η θερμοπηξία. Οι εμπειρία του αγγειοχειρουργού στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών παίζει καθοριστικό ρόλο στις συνεδρίες που θα χρειαστούν και στην πρόγνωση μελλοντικής επανεμφάνισης.

 

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

dr-tsekouras.gr

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ