Αρχική ΕΛΛΑΔΑ 2+1 συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη

2+1 συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη

10
0
Σ

Όταν γερνάει ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού, τότε εμφανίζεται καταρράκτης. Η ασθένεια αυτή δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους πιο νέους σε ηλικία, αφού μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από τραυματισμό, από χρήση φαρμάκων, από ασθένειες. Με την ανάπτυξη του καταρράκτη, ο φακός θολώνει και το άτομο σταματάει να βλέπει μακριά. 

Πως θα καταλάβει κάποιος ότι πάσχει από καταρράκτη;

Τα συνηθισμένα συμπτώματα που θα σας κάνουν να υποπτευθείτε τον καταρράκτη είναι η μειωμένη όραση, η μειωμένη αντίληψη χρωμάτων, οι λάμψεις και οι ισχυρές αντιθέσεις των φώτων κατά την οδήγηση ή ακόμα και οι φωταψίες των δρόμων όταν είστε πεζοί.

Πότε χειρουργείται ο καταρράκτης;

Το χειρουργείο εξαρτάται από τις ανάγκες και την καθημερινότητα του ατόμου. Είναι πολύ σημαντικό να χειρουργείται έγκαιρα, ώστε να μην αναπτύξει υψηλή πίεση το μάτι και να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του ο άνθρωπος.

Ποια είναι η διαδικασία της εγχείρησης;

H αντιμετώπιση του καταρράκτη γίνεται με laser ματιών, μέσω μιας εξαιρετικά μικρής τομής, από την οποία θα τοποθετηθεί ο φακός. Σε άτομα που αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα με την όραση όπως είναι η μυωπία, μπορεί ταυτόχρονα με το χειρουργείο του καταρράκτη να γίνουν και οι αντίστοιχες διορθώσεις. Η διάρκεια του χειρουργείου δεν διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο της ώρας. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μετά από λίγη ώρα. Ο ασθενής θα πρέπει να προσέχει να μην τρίβει το μάτι του και αν είναι γυναίκα να μην τοποθετεί μακιγιάζ για όσες μέρες της υποδείξει ο γιατρός. Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Δρ. Κάλτσος Κων/νος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη

https://ophthalmiatros-thessaloniki.gr/
Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here