Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά!

Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά!

Σ

Κάπως έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τις επιδιώξεις της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της νεολαίας της ΝΔ μετά την  πολιτική παρέμβαση- πρόταση της  σε σχέση με  το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θα  περίμενε κανείς το ενδιαφέρον μιας νεανικής πολιτικής  παράταξης,   η ύπαρξη της οποίας θα έπρεπε να είναι το συμφέρον του πολίτη, να εστιάζει  στις   δομικές  και ποιοτικές παθογένειες  της δημόσιας εκπαίδευσης. Το πώς δηλαδή  το δημόσιο σχολείο μπορεί θα αναβαθμιστεί ποιοτικά και λειτουργικά, ώστε η γνώση να είναι προσβάσιμη σε όλους.    

Αντίθετα παρακολούθησα από τα ΜΜΕ ότι πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΟΝΕΔ, κ. Παύλο Μαρινάκη, εισήγηση-πρόταση σε σχέση με  το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην εκδήλωση αυτή  μετείχε και  η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Σημεία της πρότασης   συμπίπτουν περιέργως με προτάσεις που μελετώνται αυτή την περίοδο από το υπουργείο Παιδείας για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Πρόταση της οποίας οι επιδιώξεις δεν φαίνονται άμεσα, αλλά έμμεσα,  όπως είναι οι συμβάσεις των τραπεζών με τα ψιλά γράμματα.   Στην ουσία η πρόταση αυτή, αν περάσει, θα αμβλύνει την  υπάρχουσα ανισότητα και το δικαίωμα στη γνώση για χιλιάδες μαθητές οι οποίοι δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν  φροντιστηριακή εκπαίδευση σε άλλα τέσσερα μαθήματα, ώστε να εισαχθούν στα ΑΕΙ.  Είναι ένας τρόπος να περιοριστεί η πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Είναι ένας τρόπος να στραφούν οι οικονομικά αδύναμοι σε άλλες κατευθύνσεις, δημιουργώντας τη νέα εργατική τάξη, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική ελίτ θα εξασφαλίζει το κληρονομικό της δικαίωμα. Μήπως πρέπει να εξεταστούν οι διάφορες προτάσεις πιο προσεκτικά. Οι προτάσεις αυτές εκφράζουν την πλειοψηφία των ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ που προέρχονται από τη μεσαία ή και την κατώτερη τάξη;

Δημήτρης Μερκούρης

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here