«Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα», ένα τραγούδι για τον Ανδρέα...

«Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα», ένα τραγούδι για τον Ανδρέα Λεντάκη, έναν αγωνιστή-σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών

455
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Στις 20 Μαρτίου 1997, πριν είκοσι χρόνια, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο αγωνιστής Ανδρέας Λεντάκης, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Υμηττού, εξαιρετικός φιλόλογος με πλούσιο έργο, συγγραφέας και για αρκετά χρόνια καθηγητής στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Εκπρόσωπος του Ελληνισμού της Διασποράς, αφού είχε γεννηθεί το 1935 στην Αντίς Αμπέμπα, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, από μετανάστες γονείς κρητικής καταγωγής από την Κάρπαθο. Ήταν ένας άριστος μαθητής και στην Αθήνα ήλθε το 1953 για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία με υποτροφία της Ελληνικής Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα, την οποία όμως έχασε στον πρώτο κιόλας χρόνο λόγω της συμμετοχής του στο φοιτητικό κίνημα και στους πολιτικούς αγώνες της εποχής.

Για τους αγώνες του θα του αφαιρεθεί η ιθαγένεια για 19 συναπτά χρόνια, την οποία επανέκτησε τέσσερα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση το 1978!

Από τα δραστήρια μέλη της γραμματείας της «Νεολαίας Λαμπράκη» ήταν από τους πρωτεργάτες της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Στα «Ιουλιανά» του 1965 είναι μαζί με τον Σωτήρη Πέτρουλα και τραυματίζεται σοβαρά. Μάλιστα κάποιες εφημερίδες τον αναφέρουν ως νεκρό! «Πέτρουλας, Λεντάκης, νεκροί…»

Δεν θα πεθάνει ούτε από τα φριχτά βασανιστήρια στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας. «Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα του Ανδρέα» είναι ο συγκλονιστικός στίχος του τραγουδιού «Το σφαγείο», που το εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και το συμπεριέλαβε στα «Τραγούδια του Ανδρέα», μαζί με τα «Καιρός να δεις», «Είσαι Έλληνας» και το «Είμαστε  δυό», που έγινε ένα από τα πιο πολυτραγουδισμένα αντιστασιακά και πολιτικά τραγούδια που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ