Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ «Φούσκα» το κοίτασμα του Ερντογάν στη «Μαύρη Θάλασσα» – Η τουρκική λίρα...

«Φούσκα» το κοίτασμα του Ερντογάν στη «Μαύρη Θάλασσα» – Η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταρρέει

Σ

Η τουρκική λίρα μπορεί να ενισχύθηκε όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε για πρώτη φορά σε στελέχη του τομέα ενέργειας την περασμένη Τετάρτη ότι έχει να ανακοινώσει «καλά νέα», αλλά η άνοδος αυτή δεν φαίνεται να κράτησε για πολύ. 

Επικοινωνιακή «φούσκα» ενδέχεται να είναι ο «θησαυρός» Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με αναλυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου προέδρου για την ανακάλυψη του «μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας».

Όπως αναφέρει το Eurasia Group, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων προσθέτει σε σχετική έκθεσή του πως «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».

Υπογραμμίζει δε ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

Περαιτέρω, αν και «η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό» δεν είναι καθόλου βέβαιο «αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων», κατά την ίδια αναφορά.

«Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία. Αν και είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία, η έμφαση του Ερντογάν και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ, στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ανησυχητική», προσθέτει το Eurasia Group.

Επιπλέον, το economytoday.sigmalive.com σημειώνει πως μετά την σταδιακή αύξηση που παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι η τουρκική λίρα, ξαναπαίρνει την κάτω βόλτα πιθανότατα σηματοδοτώντας νέα πορεία πτώσης του τουρκικού νομίσματος.

Στις 16:00 ώρα Κύπρου, η τουρκική λίρα φαίνεται να χάνει έναντι του δολαρίου κατά 0,4%, ενώ την ώρα των ανακοινώσεων σημείωσε κατακόρυφη πτώση, κατά την ίδια πηγή.

Επενδυτές ερμηνεύουν την πτώση του νομίσματος στην απογοήτευση που υπήρξε λόγω του μικρού όγκου φυσικού αερίου που ανακοίνωσε στην διάσκεψη τύπου ο Ερντογάν κάτι εντελώς αντίθετο από την μεγαλειώδη προβολή που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα για λόγους εντυπωσιασμού, προσθέτει η οικονομική ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζεται πως από την Τετάρτη, που είχε διαρρεύσει σε δημοσίευμα του Bloomberg η ανακάλυψη του κοιτάσματος, οι φήμες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο σήμερα για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

(Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, sigmalive.com)

ieideiseis.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here