Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Το 2021 Θα είναι μία χρονιά ορόσημο για το εργατικό δίκαιο, καθώς...

Το 2021 Θα είναι μία χρονιά ορόσημο για το εργατικό δίκαιο, καθώς και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

Σ

Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη

Βρισκόμαστε στην απαρχή του νέου Έτους 2021! Θα είναι μία χρονιά ορόσημο για το εργατικό δίκαιο, καθώς και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Διότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζουν «αποφασιστικά» ν’ αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι σημαντικές παρεμβάσεις-απορρυθμίσεις που προωθούνται είναι οι εξής:
📌 Εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς να καταβάλλεται επιπλέον μισθός. Το αντιστάθμισμα θα είναι να εργάζονται λιγότερες ώρες ημερησίως σε περιόδους που επί της ουσίας θα κρίνει ο εργοδότης ότι χρειάζεται μειωμένη απασχόληση. Εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση της Δεξιάς θα νομοθετήσει καταργώντας το 8ωρο αυξάνοντάς το σε 10ωρο, ένα ωράριο εργασίας που κατακτήθηκε μετά από αγώνες πολλών ετών!!!
📌 Η αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών πιθανότατα πάνω και από τις 120 ώρες τον χρόνο που ισχύει σήμερα μόνο για το εμπόριο, και μάλιστα μ’ επέκταση σε όλους τους κλάδους της αγοράς.
📌 Κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.
📌Στο συνδικαλιστικό δικαίωμα για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που θα τα θεμελιώνουν. Με άλλα λόγια, απαιτεί το Κράτος από τον εργαζόμενο, όχι για ποιο λόγο απεργεί, αλλά αν αυτός ο λόγος είναι βάσιμος, ωσάν είναι δικαστής να κρίνει με βάση το δίκαιο της απεργίας. Οπότε, ακυρώνει κι εμποδίζει την απεργία, πριν ακόμη εκδηλωθεί.
👉Ιδιωτικοποιεί την Επικουρική Ασφάλιση, η οποία συνεχίζει να είναι υποχρεωτική, κεφαλαιοποιώντας την πλήρως!!! Με τα κεφάλαια-εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι θ’ αναγκάζονται να καταβάλλουν υποχρεωτικά, οι «εξειδικευμένοι διαχειριστές κεφαλαίων» θα «επενδύουν» σε ομόλογα, μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα παραβλέποντας να παρουσιάσουν στους πολίτες την αλήθεια! Ότι δηλαδή με τις εισφορές των ασφαλισμένων, «κάποιοι άγνωστης ταυτότητας» θα κερδίζουν χάρη στις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι σε τελική ανάλυση, όταν συνταξιοδοτηθούν είτε θα λάβουν την ίδια σύνταξη, την οποία θα λάμβαναν και με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης είτε δεν λάβουν καμία σύνταξη ή μπορεί και να κληθεί πάλι το Κράτος να τους αποζημιώσει σε περίπτωση που θ’ αποτύχουν οι «εξειδικευμένοι επενδυτές» μας!!!
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει για άλλη μία φορά να πρωτοτυπήσει εις βάρος των πολλών· μάλιστα, σε μία περίοδο που η πανδημική κρίση απέδειξε ότι η νεοφιλελεύθερη κλισέ έκφραση «πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν πάντα μόνοι τους χωρίς το κράτος» συνιστά παρά μονάχα μία ανιστόρητη δοξασία!!!

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here