Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ “Το νέο Ελληνικό ερευνητικό να είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης με τα...

“Το νέο Ελληνικό ερευνητικό να είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης με τα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου”

Σ

Του Πασχάλη Χριστοδούλου {*}

Ένα δεύτερο δημοσίευμα της εφημερίδας KONTRANEWS της 18 Νοεμβρίου 2020, {1} με στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αναφέρει ότι το ερευνητικό σκάφος που αγοράζει η Ελλάδα, θα έχει πολλά αντικείμενα κατά τις έρευνές του. Επίσης σε πολλές θάλασσες.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι επί του προκειμένου, η ταμπακιέρα είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Και όχι οι οποιοιδήποτε ερευνητικοί πλόες σε άλλες θάλασσες. 

Ο Ελληνισμός, ναι μεν χρειάζεται ένα ερευνητικό σκάφος για υδρογονάνθρακες, αλλά να μην διαφεύγει της προσοχής κανενός, ο ρόλος του αντίπαλου δέους απέναντι στα δύο Τουρκικά ερευνητικά σεισμογραφικά σκάφη που επί μήνες αλωνίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν των δημοσιευμάτων της καλής εφημερίδας, και πέραν της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας πολιτικά ανάλυσης του κειμένου του φίλου μου Χρήστου Κηπουρού, με τίτλο: Ερευνητικό σκάφος αγοράζει η Ελλάδα και το όνομα αυτό “Καστελόριζο”, μια και αποτελούσε την αρχή, από πολλά κοινά μας γραπτά, που ακολούθησαν για το ίδιο θέμα, θέλω να υπογραμμίσω τα παρακάτω: 

Η Κυβέρνηση που πέραν της τιμής που θα της ανήκει η προετοιμασία της συγκεκριμένης αγοράς,

κινούμενη στη σφαίρα του αντικείμενου ενδιαφέροντος ολόκληρου του Ελληνισμού, έχει πολλή δουλειά το ερευνητικό σκάφος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως θα τιμά ιδιαίτερα

και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου το ίδιο βαφτιστικό όνομα να έχει και το ερευνητικό σκάφος, που πολλάκις προτείναμε, όλη αυτή την περίοδο.

Όπως θα τιμά και την ίδια την αντιπολίτευση το να φέρει στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια, στα νησιά: Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, μετά των πελάγων τους.

Αμφότερα, ζητήματα ιδεών, που γεννήθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Θράκη. Αυτή την ιστορική περιοχή που  θα μας χαροποιεί ιδιαίτερα το να εξελιχθεί σε ένα νταμάρι ιδεών, για τον Ελληνισμό, τη Δημοκρατία και την ανάπτυξη της ίδιας της Θράκης. Και η οποία δεν έχει να περιμένει κάτι από διακομματικές, που όσες φορές έγιναν, μόνο απογοήτευση προκάλεσαν, αν όχι και ζημιά. 

____________

{*} Υπήρξε Δήμαρχος Σουφλίου Έβρου {1994-1998}, 

Θράκη 19 Νοεμβρίου 2020,

{1} βλέπετε: https://kontranews.gr/POLITIKI/Ereynitiko-skafos-agorazei-i-Ellada :

…..Επιθετική  πολιτική απέναντι στην Τουρκία και στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, έχει αποφασίσει η Ελλάδα…..

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η αγορά υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο Oruc Reis που αλωνίζει για μήνες στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μια απόφαση που συνδέεται απόλυτα με τη διαμόρφωση ισορροπιών απέναντι στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

…Απέναντι στο Oruc Reis θα βρεθεί ένα υπερσύγχρονο σκάφος, το οποίο θα είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ειδικές αποστολές και όχι μόνο για έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών), ξεκινάει ο λεπτομερής σχεδιασμός του νέου σκάφους.

…..Το νέο πράσινο και αθόρυβο σκάφος θα αποτελέσει μια ευέλικτη πλατφόρμα για θαλάσσιες έρευνες με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρωτοποριακό ερευνητικό εξοπλισμό, ενώ μπορεί να υποστηρίξει κάθε είδους υδρογραφικές, ωκεανογραφικές, βιολογικές, αλιευτικές, χημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη μέχρι έξι χιλιάδες μέτρα….

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here