Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Το ειδυλλιακό τοπίο του Άρδα στις Καστανιές Ορεστιάδας αποδείχθηκε μια «αμυντική...

Το ειδυλλιακό τοπίο του Άρδα στις Καστανιές Ορεστιάδας αποδείχθηκε μια «αμυντική κερκόπορτα»

Σ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο και να δυναμιτίσει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις με πιθανό ενδεχόμενο τη γενικευμένη σύρραξη Ελλάδας –Τουρκίας, το ειδυλλιακό, κατά τα άλλα, τοπίο του παραπόταμου του Έβρου, Άρδα, στις Καστανιές Ορεστιάδας, σε μια περιοχή που τελεί υπό την άμεση ευθύνη του στρατιωτικού φυλακίου ΕΦ1, στα ελληνο-τουρκικά και μοναδικά χερσαία σύνορα, αποδείχθηκε στην κυριολεξία μια «αμυντική κερκόπορτα», η οποία μετά τη σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών, χθες Πέμπτη, 1η Μαρτίου 2018, από τουρκική περίπολο, με το πρόσχημα ότι πέρασαν… στο τουρκικό έδαφος!

Πολλά και εύλογα τα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Και το βασικότερο, γιατί δεν ήταν «ασφαλισμένο και στεγανοποιημένο» αυτό το μικρό τμήμα του παράρδιου δάσους, όπου κυριαρχούν οι λεύκες, και να είμαστε ευάλωτοι σε πειρατικούς χειρισμούς, που όμως δημιουργούν ισχυρές εντυπώσεις και έχουν έναν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία του στρατού και της κοινής γνώμης, εντός και εκτός των συνόρων.

Υπό συνήθεις συνθήκες το περιστατικό θα έπρεπε να έχει λήξει με την επικοινωνία των στρατιωτικών διοικητών των δυο χωρών , που είναι οι επικεφαλής των στρατιωτικών σχηματισμών, που έχουν την ευθύνη επιτήρησης και φύλαξης σ’ αυτό το τμήμα της ελληνο-τουρκικής μεθοριακής γραμμής και βεβαίως μέσω της προβλεπόμενης οδού και διαδικασίας, έτσι όπως ορίζουν τα ελληνο-τουρκικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων. Αν η κράτησή τους ξεπεράσει το Σαββατοκύριακο, τότε μάλλον στην ηγεσία της Τουρκίας υπάρχουν άλλες και… επικίνδυνες σκέψεις και συμπεριφορές!

Μακάρι να διαψευστούμε αλλά η οποιαδήποτε παράταση της κράτησής τους, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στις διασυνοριακές συναλλαγές και θα πρέπει να αναμένονται έντονες αντιδράσεις τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους φορείς.

Μακάρι, να πρυτανεύσει η λογική και να τελειώσει η ταλαιπωρία των δυο ελλήνων στρατιωτικών, που όπως προσεκτικά το διατύπωσε το συμβάν στην ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού, δεν είναι βέβαιο ότι είχαν περάσει στο τουρκικό έδαφος και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ποια περίπολος σε ποιανού πλευρά βρισκόταν. Στην ελληνική ή στην τουρκική; Το όλο στήσιμο δείχνει μια ενεδρεύουσα τουρκική περίπολο, που περίμενε την ελληνική περίπολο και ενήργησε σύμφωνα με τον εντεταλμένο σχεδιασμό της. Κάτω από άλλες συνθήκες, όταν τα πράγματα είναι ήρεμα και ομαλά, η μια περίπολος θα ενημέρωνε την άλλη και θα αποφεύγονταν όλα αυτά, που ναρκοθετούν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Περιμένουμε ο θετικό σενάριο να εκτυλίσσεται τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες, που θα βάλει ένα τέλος στην αγωνία των οικογενειών τους.

Αυτό που προέχει τώρα, είναι να επιστρέψουν σώοι και ασφαλείς οι δυο έλληνες στρατιωτικοί.

Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας.

Γράφει και σχολιάζει ο Ορφέας Παπάς

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here