Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για απλήρωτη εργασία και μείωση δώρου Χριστουγέννων.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για απλήρωτη εργασία και μείωση δώρου Χριστουγέννων.

Σ

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά χθες βράδυ το πολυνομοσχέδιο με όλες τις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού με την κυβέρνηση να την εκμεταλλεύεται για μία ακόμα φορά προκειμένου να εφαρμόσει αντεργατικές διατάξεις και…, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.» («Στους μισθωτούς ξανά τα βάρη της πανδημίας») εξαντλεί την «εργαλειοθήκη» της στον μηχανισμό «Συν-εργασία».
Το σχέδιο νόμου προβλέπει απλήρωτη εργασία για όσους αναγκάστηκαν να μην δουλέψουν λόγω καραντίνας ή μη δυνατότητας τηλεργασίας, και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ο εργαζόμενος απαιτείται να απασχοληθεί πέραν του ημερήσιου ωραρίου του για 1 ώρα, σε άλλες εργάσιμες, μέχρι τη συμπλήρωση του 50% των ωρών που έλειψε. Η ώρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται αλλά, ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, αλλά ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζομένου με σύμβαση μερικής απασχόλησης. 
 Η κυβέρνηση βάζει επίσης «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων, καθώς για το διάστημα αναστολής της σύμβασης, στην οποία μπήκαν χιλιάδες πολίτες, το ποσό θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπολογίζεται με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μηνιαίο μισθό. 
Με άλλη διάταξη παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2020 η δυνατότητα να πραγματοποιεί τηλεργασία ο εργαζόμενος, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Σε ό,τι αφορά τους εποχικά εργαζόμενους, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας, ενώ έχουν τη δυνατότητα της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, όπως επίσης, για δύο μήνες, οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως τις 15.10.2020 στο Μητρώο καλλιτεχνών του υπουργείου Εργασίας, πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού, τουριστικοί συνοδοί και απόφοιτοι της διετούς φοίτησης Σχολή Ξεναγών εντός του 2019 με ξεναγική ταυτότητα. Άλλα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:
Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις–εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 σχετικά με τη μείωση του τζίρου. Παρατείνεται μέχρι 31.12.2020 η δυνατότητα των επιχειρήσεων–εργοδοτών να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης.Δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 10-14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γονείς εργαζόμενοι. Κατ’ εξαίρεση, μόνο για το έτος 2020, για τους εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα αρκούν 50-99 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91) αντί των 100 ενσήμων.Τέλος, σημειώνεται ότι νέα μετάθεση στη διαδικασία διαβούλευσης για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται τέλη Μαρτίου του 2021
efsyn.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here