Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Συνδιαμορφώνουμε με την κοινωνία την πρότασή μας για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση

Συνδιαμορφώνουμε με την κοινωνία την πρότασή μας για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση

Σ

του Νίκου Μαδεμλή

Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την πολιτική ευκαιρία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό εκπρόσωπο μιας νέας ιστορικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτή η πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία είναι η κύρια προϋπόθεση για να οδηγηθεί ο τόπος σε μια νέα περίοδο προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία θα ανταποκριθεί στο αίτημα του λαού για διαρθρωτικές αλλαγές και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ατζέντα της προοδευτικής διακυβέρνησης συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη θεσμική στήριξη των δημοκρατικών δομών και της δικαιοσύνης, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, δομικές πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας και προστασίας των δικαιωμάτων του λαού.

Αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία υπάρχει. Αλλά πρέπει να συνδεθεί σ’ ένα ενιαίο πολιτικό σχέδιο ώστε να εκφραστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Υπάρχει και έχει τις κοινωνικές βάσεις της στις λαϊκές τάξεις, τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τη νεολαία, τις σύγχρονες αναπτυξιακές δυνάμεις και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Υπάρχει και έχει τις ιστορικές της αναφορές στην Εθνική Αντίσταση, το 1 1 4, τον αντιδικτατορικό αγώνα, το Πολυτεχνείο, το ριζοσπαστισμό της μεταπολίτευσης, τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συνοδεύτηκε από τη δημοκρατική ανατροπή του 1981, την πολύτιμη εμπειρία και εθνική προσφορά από τη διακυβέρνηση του 2015 έως το καλοκαίρι του 2019.

Η ευθύνη των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων, που μετέχουν στο ιστορικό εγχείρημα της προοδευτικής διεύρυνσης, είναι να προετοιμάσουν άμεσα και να υλοποιήσουν κατά την άσκηση εξουσίας, ένα πολιτικό σχέδιο που θα υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη και τις θεσμικές πρόνοιες για την προστασία του λαού από τις επιπτώσεις των μονεταριστικών πολιτικών που επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία.

Πολιτικός στόχος της οργανωμένης δράσης οφείλει να είναι αυτή η πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία να επιτευχθεί με όρους πολιτικής ενότητας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας μια δημιουργική κοινωνική δυναμική αλλαγών.

Το πολιτικό στελεχιακό δυναμικό που προέρχεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, καθώς και οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται πολιτισμικά και πολιτικά από το ίδιο πλαίσιο ιδεών, στη συντριπτική του πλειοψηφία, υποστηρίζουν συνειδητά το σχέδιο πολιτικής μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, συγκεκριμένα, το βρίσκουν πολιτικά και κοινωνικά επιβεβλημένο, αποτελούν δε θεμελιώδη συμφωνία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχεια.

Ο λαός μας εδώ κι ενάμιση χρόνο υφίσταται δραματικές συνέπειες από τις πολιτικές που έχουν επιβάλει στη χώρα οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά με την πρώτη ανάγνωση της ελληνικής πραγματικότητας.

Η απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους με θύματα τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, η υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η ιδιωτικοποίηση δομών δημοσίου συμφέροντος, είναι μόνο ένα μέρος από το θεσμικό πλαίσιο που χτίστηκε με αγώνες των εργαζομένων και «ξηλώνονται» με συντονισμένο νομοθετικό σχέδιο.

Εργαλεία της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η αναβίωση της κρατικής τρομοκρατίας, μέσα από ένα πλέγμα εκδήλωσης αυταρχισμού που ασκεί φυσική και ψυχολογική βία σε όποιον αντιδρά ή αγωνίζεται ενάντια στις επιλογές της.

Είναι ακόμη οι νέες πρακτικές πελατειακού κράτους και κυρίως οι σχέσεις άμεσης και έμμεσης συναλλαγής με τους ιδιοκτήτες των συγκροτημάτων ενημέρωσης και των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ο πολιτικός ρόλος της νέας οργάνωσης

Χρειαζόμαστε μια οργάνωση η οποία θα είναι η κοινωνική προβολή των προοδευτικών δυνάμεων που ενεργούν στο κοινωνικό πεδίο αναφοράς της.

Μια οργάνωση που θα σχεδιάζει και θα στοχεύει στις ιδεολογικές και πολιτικές νίκες με μετρήσιμους στόχους, που επενδύει στη παραγωγή στελεχών τα οποία θα αποτελούν υπόδειγμα κοινωνικής αναφοράς, πολιτικής επάρκειας και αποτελεσματικότητας.

Η πρωτοβάθμια ανανεωμένη οργάνωση οφείλει, στο μέγεθος που της αναλογεί, να φέρει το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη δεξιά τις τοπικές κοινωνίες και τους μαζικούς χώρους.

Γιατί η πιο σταθερή πολιτική συμφωνία με το λαό χτίζεται στη βάση της κοινωνίας και εμπεδώνεται η πολιτική και η ιδεολογική κυριαρχία.

Η νέα κουλτούρα και η αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία

Με άξονα την οργανωτική ανασυγκρότηση μέσα από την επένδυση σχέσεων σταθερού θεσμικού διαλόγου με τους τοπικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς των μαζικών χώρων και με πολιτικό εργαλείο την πρότασή μας, πρέπει να επενδύσουμε σε μια ουσιαστική αμφίδρομη σχέση αλληλοτροφοδότησης κοινωνίας και κόμματος.

Πρέπει ακόμη να συμβάλουμε καθοριστικά στη στήριξη των κοινωνικών θεσμών εκπροσώπησης στους μαζικούς χώρους και να δημιουργήσουμε με πρωτοβουλία μας και νέους θεσμούς για την ισχυροποίηση της φωνής των νέων συλλογικών πρωτοβουλιών του λαού μας.

Με πολιτικό εργαλείο την πρότασή μας για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, που θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα επενδύει σε ένα παραγωγικό μοντέλο νέων τεχνολογιών και βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, η οργάνωση – πολιτικό εργαστήριο θα συνδέει την πολιτική της επεξεργασίας με την κοινωνία και θα πολιτικοποίει τα αιτήματά της, ενώ θα ενεργεί οργανωμένα στο εσωτερικό της, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της προοδευτικής ατζέντας.

Η κοινωνία έχει μεγάλη προσδοκία από τον Αλέξη Τσίπρα και τη νέα προοδευτική σύνθεση στην οποία ηγείται και δεν μπορεί να περιμένει. Προχωράμε με ένα ουσιαστικό και συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης που θα είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας με το λαό για τις ανάγκες του.


πηγή: https://unidos.gr/n-mademlis-syndiamorfonoyme-me-tin-ko/

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here