Συνέντευξη με την υποψήφια περιφ. σύμβουλο Ελίζα Καλέση

Συνέντευξη με την υποψήφια περιφ. σύμβουλο Ελίζα Καλέση

172
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Η Ελίζα Καλέση, είναι φωτογράφος από το Σουφλί, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, συμπορεύεται και συντάσσεται στο πλευρό του Κώστα Κατσιμίγα, με το συνδυασμό, Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κυρία Καλέση, ας ξεκινήσουμε αρχικά με την ερώτηση: γιατί με τον Κώστα Κατσιμίγα, γιατί με την Ενωτική Ανεξάρτητη Πωτοβουλία; 
-Με τον Κώστα Κατσιμίγα και με την Ανεξάρτητη Ενωτική πρωτοβουλία γιατί είναι ένας νέος συνδυασμός, μια νέα αυτοδιοικητική ξεκάθαρη πρόταση χωρίς βάρη από το παρελθόν. Δεν είναι ένα ξαναζεσταμένο αποτυχημένο φαγητό που απλά διαμοιράζεται σε αλλά σχήματα. Είναι μια παράταξη με έμπειρους ανθρώπους στην αυτοδιοίκηση, όπως ο ίδιος ο Κώστας Κατσιμίγας και κάποια στελέχη μας, με εμπειρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με συμμετοχή και δράση σε συλλογικότητες, φορείς και κοινωνικούς αγώνες όπως ο αγώνας κατά του χρυσού. Είναι μια παράταξη που δημιουργήθηκε από τη βάση και την πλαισιώνουν άνθρωποι από όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες του νομού μας. Είναι μια παράταξη με μόνο όραμα και σκοπό την αναβάθμιση της περιφέρειας, την παρουσία της περιφέρειας στην καθημερινότητα του πολίτη, την αξιοποίηση όλων των εργαλείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, παράλληλα για τη δημιουργία, υποδομών, δομών και αναπτυξιακών προοπτικών. Είναι ένας συνδυασμός που αποτελείται από ανθρώπους που μόνος σκοπός τους είναι η καλύτερη, η ποιοτικότερη καθημερινότητα των πολλών και όχι του προσωπικού, ατομικού όφελους ή της προσωπικής επιχειρηματικής τους επιβίωσης.
  • Θέλετε να μας εξηγήσετε τον όρο «ανεξάρτητη» στην ονομασία του συνδυασμού σας; Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε τη στήριξη κανενός κόμματος; 
  • Ανεξάρτητη ενωτική πρωτοβουλία γιατί στο συνδυασμό και στη βάση ενος κοινού πλαισίου θέσεων και αρχών , συμμετέχουν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς με μόνο στόχο την αλλαγή στην περιφέρεια μας, για να αποκτήσει η περιφερεια, το σημαντικό και σπουδαίο ρόλο που της αξίζει και έχει τη δυνατότητα να παίξει. Όσο για τη στήριξη, ναι, έχουμε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ που πίστεψε στο όραμα, στις ικανοτητες, στην καθαρότητα του Κώστα Κατσιμίγα και των ανθρώπων που πλαισιώνουν το συνδυασμό!
-Ποιος είναι λοιπόν ο σπουδαίος ρόλος που έχει να παίξει η Περιφερεια ΑΜΘ, τι δεν έχει γίνει έως σήμερα και ποια η πρόταση σας; 
-Αρχικά και απλοϊκά, να αισθάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει η περιφερειακή διοίκηση στην καθημερινότητα του.
Και όχι, δεν θα υποκατάστησει τον ρόλο του δήμου ή της κοινότητας, αλλά θα πρέπει να βρίσκεται και να μεριμνά για όσα υπάγονται στην αρμοδιότητας της αλλά και να συνεπικουρεί να διευκολύνει το έργο των δήμων και να διεκδικεί για όλους.
Προβλήματα ; Να αναφερθούμε στο οδικό δίκτυο και κυρίως εκείνο των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που είναι εγκαταλελειμένοι χρόνια; Οι άνθρωποι από τον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου ή από το Τρίγωνο Ορεστιάδας, υποφέρουν στις μετακινήσεις τους, με άθλιο, ασυντήρητο οδικό δίκτυο που σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε ακόμα χωματόδρομους.
Οι Αγρότες επίσης ταλαιπωρούνται από την εγκατάλειψη της περιφέρειας σε ότι αφορά , έργα υποδομών , στους απαραίτητους αναδασμούς που δεν έγιναν, ούτε έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, σε έργα άρδευσης στα υπάρχοντα φράγματα, στα πλημμυρικά φαινόμενα με τα γνωστά προβλήματα κάθε φορά, στην ανύπαρκτη διαχείρηση επιφανειακών υδάτων, στη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων με σημαντικές παρμβάσεις που ποτέ δεν έγιναν. Στα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν ακόμα αρκετές περιοχές της περιφέρειας μας, με χρηματοδοτήσεις και κονδύλια να στοιβάζονται αναξιοποίητα στα ταμεία της περιφέρειας και τόσα άλλα.
Ο σημαντικός ρόλος που έχει να διαδραματίσει στα μεγάλα έργα μέσω των λιμανιών μας, των συνόρων μας, των αναπτυξιακών προοπτικών που διακυβεύονται μέσω της βαλκανικής, των μεταφορών κ.α
Η σωστή προετοιμασία με μελέτες για την γρηγορότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για υποδομές, ενώ σήμερα που μιλάμε είμαστε τελευταίοι σε απορροφητικότητα. Κάποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και έχουν ονοματεπώνυμο και συνδυασμούς, όμως παρ´όλη την αδράνεια τους , διεκδικούν ξανά την ψήφο των πολιτών. Η τουριστική προβολή του νομού μας, από άκρη σε άκρη, από τη Σαμοθράκη μέχρι τις Καστανιές με ένα νέο μοντέλο, σύγχρονο, ηλεκτρονικό, με ψηφιακούς χάρτες, με τη συμμετοχή της περιφέρειας σε εκθέσεις με τους εκπροσώπους απο τον πρωτογενή, εως τον τριτογενή τομέα και τις υπηρεσίες, με τα προϊόντα τους και το υλικό τους, να μπορούν να κλείνουν συμφωνίες, να κάνουν γνωριμίες οι ίδιοι, και όχι οπως μέχρι σήμερα να συμμετέχει η περιφέρεια με το προσωπικό της.
Αυτό το στρεβλό μοντέλο πρέπει και οφείλουμε να το αλλάξουμε. Η περιφέρεια, ως αποκεντρωμένη διοίκηση, είναι μια μικρή κυβέρνηση και ως τέτοια πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των δήμων, των κοινοτήτων, των πολιτών. Δεν είναι η άφαντη, σχεδόν απρόσιτη και εξαφανισμένη διεκπεραιωτική υπηρεσία, όπως την αντιμετωπίζουν όσοι τη διοικούν μέχρι σήμερα.
-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα σήμερα στην περιφέρεια μας και ιδιαίτερα του Έβρου; 
Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα μας, είναι ότι είμαστε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Έχουμε τρομερή υπογεννητικότητα και κατακόρυφη μείωση πληθυσμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ένα μικρό χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα προβληματικό παράδειγμα είναι η μείωση πληθυσμού στο Δήμο Σουφλίου, που την τελευταία δεκαετία είχαμε μείωση 30%.
Τραγικό νούμερο που κουβαλάει και ξεδιπλώνει σε όλο του το μεγαλείο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ερημοποίηση της υπαίθρου. Και αυτά είναι η αποεπένδυση, η υποεπένδυση, η ανεργία η υπογεννητικότητα η αδιαφορία ή η ανεπάρκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά & Β´ να σχεδιάσει αναπτυξιακά και να δώσει λύσεις στα μεγάλα αυτά προβλήματα .
Είμαστε και παραμένουμε οι τελευταίοι σε απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων .
Αυτό επίσης φανερώνει την απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού από όσους διοικούν κυρίως τα τελευταία χρόνια.
Όλα τα παραπάνω οφείλουμε και έχουμε χρέος να τα αλλάξουμε . Ο κάτοικος της περιφέρειας ΑΜ-Θ πρέπει να νιώσει ξανά ότι κάποιοι νοιάζονται για αυτόν. Για την επιβίωση του, για την αναβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου . Για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα και τις υπηρεσίες, πρέπει και οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε ένα πιο σίγουρο μέλλον με προοπτική και σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Με παρεμβάσεις στη γη, τομές στις δομές την εξυπηρέτηση, την επιμόρφωση, το συνεχή εκσυγχρονισμό παροχών και εργαλείων, την προώθηση του επαγγελματία, του αγρότη κ.α
Η Περιφερειακή διοίκηση να ανοίγει τους δρόμους, να βάζει τα θεμέλια και να είναι αρωγός στις προσπάθειες όλων των κατοίκων.
Κάποιος πρέπει τελικά να έχει όραμα για αυτό τον τόπο, τη διάθεση αλλά και τη γνώση να το κάνει πραγματικότητα .
Αν θέλαμε ή είχαμε ανάγκη από απλούς διαχειριστές θα το ρίχναμε και στον κλήρο.
Κλείνοντας θέλετε να μας κάνετε μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών στις 26/5; Θα είστε οι νικητές ;
 
Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δώσατε , έχω να σας πω διαπιστώσεις και όχι να κάνω πρόβλεψη. Και η διαπίστωση είναι η ευρεία αποδοχή που έχει ο συνδυασμός μας, σε όλες τις περιοχές που έχουμε επισκεφτεί στο νομό και σας βεβαιώνω ότι έχουμε επισκεφτεί ολόκληρο το νομό Έβρου. Μια ακόμα διαπίστωση είναι ότι η παράταξη μας θα παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Κυρία Καλέση σας ευχαριστούμε για το διάλογο που είχαμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
 
Εγώ σας ευχαριστώ!
Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ