Συμπτώματα και θεραπεία σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση & σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Συμπτώματα και θεραπεία σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση & σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

193
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Οι παθήσεις του στομάχου και του λεπτού εντέρου απασχολούν ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων. Δύο από τις πιο ακουσμένες παθήσεις που ταλαιπωρούν άνδρες και γυναίκες λόγω της χρονιότητάς τους και των περιόδων εξάρσεων που έχουν είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

ΓΟΠΝ Συμπτώματα – Θεραπεία

Η ΓΟΠΝ προκύπτει όταν ο κατώτερος σφιγκτήρας του οισοφάγου δεν κλείνει σωστά και έτσι το περιεχόμενο από τα υγρά και τις τροφές που έχουν καταναλωθεί επιστρέφουν στον οισοφάγο και παλινδρομούν προκαλώντας εμετό και την γνωστή στους ασθενείς ξινίλα.

Τα κυριότερα συμπτώματα που κάποιος έχει στην ΓΟΠΝ είναι η συχνή καούρα από την παλινδρόμηση οξέος. Η βραχνάδα και ο πόνος στο στήθος είναι επίσης ένα σύμπτωμα μαζί με την αίσθηση ενός κόμπου στον λαιμό. Επίσης μπορεί να επιφέρει κακή αναπνοή.

Για τη θεραπεία της είναι απαραίτητη η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής. Τα μικρά γεύματα, η σωστή ώρα φαγητού, η διακοπή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι μερικές από τις καλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε.

Επίσης η φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα φάρμακα είναι επίσης πολύ βοηθητική και μάλιστα συμπληρώνουν από το ασβέστιο που μπορεί να χρειάζεστε. Ο γιατρός σας ίσως προτείνει κάποιο συνδυασμό φαρμάκων. Αν τα φάρμακα δεν λειτουργούν στον ασθενή, τότε μπορεί να γίνει επέμβαση που ονομάζεται θολοπλαστική.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Είναι μία κοινή διαταραχή του εντέρου που προκαλεί αλλεπάλληλους σπασμούς και είναι καμπανάκι κινδύνου για ασθένειες όπως ελκώδης κoλίτιδα ή νόσο του Crohn.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα.

Η θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή στον τρόπο ζωής. Μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις ο γιατρός θα καθορίσει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.

Γαστρεντερολόγος – Γαστρεντερολογική Κλινική Αθήνα

endounit.gr

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ