Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Στην Καβάλα, πριν πενήντα χρόνια, στις 14 Δεκεμβρίου 1967, έπεφτε η...

Στην Καβάλα, πριν πενήντα χρόνια, στις 14 Δεκεμβρίου 1967, έπεφτε η αυλαία του βασιλικού κινήματος

671
0
Σ

Στην Καβάλα, πριν πενήντα χρόνια, τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967, έπεφτε η αυλαία του αποτυχημένου βασιλικού κινήματος, το οποίο είχε εκδηλωθεί το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, με την αναχώρηση του βασιλιά Κωνσταντίνου, μελών της οικογένειας του, του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κόλλια και στενών συνεργατών του, με προορισμό τον Αμυγδαλεώνα Καβάλα, όπου κάποια στιγμή θα συγκεντρωθούν έξω από το ξενοδοχείο κάτοικοι της πόλης, στους θα απευθυνθεί εκφράζοντας τη βεβαιότητα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Αυτές όμως δεν ήταν οι αναμενόμενες. Για μια ακόμη φορά οι στρατηγοί, που είχαν τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων από τους υφιστάμενους τους, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν την ψυχολογία και τις διαθέσεις των κατώτερων αξιωματικών τους. Οι συνταγματάρχες τους είχαν προλάβει με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 επιβάλλοντας τη δική τους χούντα. Ήταν γνωστό ότι οι στρατηγοί σχεδίαζαν κι αυτοί τη δική τους χούντα. Ήταν ένας αγώνας δρόμου δυο φατριών επίορκων αξιωματικών και τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα είναι γνωστά, ενώ οι συνέπειες μόνιμες και επαχθείς.

Ο Στρατός Ξηράς αποδείχθηκε το προπύργιο της χούντας των συνταγματαρχών. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ήταν πολύ κοντά στο στέμμα αλλά πολύ μακριά από τον έλεγχο της εσωτερικής εκρηκτικής κατάστασης, που απαιτούσε την ενεργοποίηση πολύ συγκεκριμένων στρατιωτικών σχηματισμών. Η χούντα των συνταγματαρχών πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος είχε καλύτερο δίκτυο πληροφοριών και αποτελεσματικότερο σχέδιο δράσης.

Το βασιλικό κίνημα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε σύγκρουση στρατιωτικών μονάδων, που τελικώς αποφεύχθηκε, γεγονός που θα είχε μια αιματηρή και τραγικότερη εξέλιξη.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που ούτως ή άλλως, είχε χάσει στις 21 Απριλίου 1967 τον έλεγχο του Στρατού Ξηράς, είχε μια μοναδική ευκαιρία δημοκρατικής νομιμοποίησης του, με το να αρνηθεί να ορκίσει την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών. Κι αντί να προχωρήσει σε μια κορυφαία πράξη αντίστασης, διόριζε πρωθυπουργό έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του, τον Κωνσταντίνο Κόλλια. Την έχασε τότε οριστικά και τυπικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974.

Ήταν στις και μισή, περίπου, το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, όταν τελικώς παρά τα προβλήματα στον αεροδιάδρομο, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, μπορούσε να απογειωθεί το αεροπλάνο από την Καβάλα με προορισμό τη Ρώμη. Μαζί με τον Κωνσταντίνο ήταν η μητέρα του Φρειδερίκη, η σύζυγος του Άννα-Μαρία και τα παιδιά τους, Παύλος και Αλεξία, όπως και ο στενός κύκλος των συνεργατών του, που του είχαν μείνει πιστοί μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Παπαθανάκης Σταύρος

 

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here