Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάρωσαν την ηγεσία των όπλων σε καιρό κρίσης

Σάρωσαν την ηγεσία των όπλων σε καιρό κρίσης

Σ
«Καρατομήθηκαν» τρεις στους τέσσερις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ● Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Κωνσταντίνος Φλώρος, νέος αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, νέος αρχηγός ΓΕΝ ο Στυλιανός Πετράκης, παραμένει ο Α/ΓΕΑ ο Γεώργιος Μπλιούμης.

Σαρωτικές αλλαγές στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων επιφύλασσε το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρεις στους τέσσερις αρχηγούς άλλαξαν, προκαλώντας την απορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βασίζεται στο γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης αποφεύγονται οι αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ., για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Παρ’ όλα αυτά το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την καρατόμηση -και πριν ολοκληρώσουν (ως είθισται) τη διετή θητεία τους- του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά, ενώ αποστρατεύεται και ο αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης -ο οποίος όμως είχε ολοκληρώσει έτσι κι αλλιώς τη θητεία του (2+1 χρόνια) στη θέση αυτή.

Πλέον, αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ώς σήμερα ήταν διοικητής της Α’ Στρατιάς. Αρχηγός ΓΕΣ αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος (ΤΘ) Χαράλαμπος Λαλούσης που ώς σήμερα ήταν διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού στη Θράκη, ενώ αρχηγός ΓΕΝ αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, έως πρότινος αρχηγός στόλου. Τέλος, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), ο οποίος βρίσκεται έναν χρόνο στη θέση αυτή.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού. Πρόκειται για έναν αξιωματικό ο οποίος είχε πολύ καλές σχέσεις και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ (και μετέπειτα υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη), έχοντας διατελέσει και υπαρχηγός του γενικού επιτελείου.

Πολλοί ίσως θα τον θυμούνται από το ταξίδι στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, στο πλευρό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, όταν πήγαν να φέρουν στην Ελλάδα τους δύο αξιωματικούς που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους, τον Μάρτιο του 2018.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, θεωρείται προσωπική επιλογή του υφυπουργού Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Προέρχονται από το ίδιο όπλο (τεθωρακισμένα) και ήταν ο άνθρωπος που αποτελούσε τη «σκιά» του σε σχεδόν όλες τις εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα. Για τον αρχηγό ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη ήταν μια επιλογή που θεωρήθηκε αναμενόμενη να γίνει.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μόλις πριν από έναν μήνα, είχε δώσει δείγμα της γραφής του, σε εκδήλωση στο Ελληνικό Ιωαννίνων, όπου, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είχε σχολιάσει: «Τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε και φωνάζουνε. Συνήθως σκυλιά που φωνάζουν δεν δαγκώνουν. Να είστε όμως σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι. Αμα το σκυλί κόψει λουρί θα του κάτσουμε μια στο κεφάλι και θα φύγει με την ουρά κάτω από τα σκέλια».

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τις αλλαγές στις Ε.Δ., δήλωσε τα εξής: «Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ γεννούν σοβαρά ερωτήματα, αναφορικά και μόνο με την τήρηση και τον σεβασμό στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τα εθνικά θέματα, παραβιάζονται θεσμοθετημένοι κανόνες, αναφορικά με τον χρόνο θητείας των ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς κανέναν προφανή λόγο και χωρίς αιτία.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα πρόσωπα. Τιμούμε τους ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο αυτών που απέρχονται όσο και αυτών που αναλαμβάνουν νέα, αναβαθμισμένα καθήκοντα. Τους τιμούμε και τους εμπιστευόμαστε. Ομως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτός ο σεβασμός και αυτή η τιμή δεν φαίνεται να εκδηλώνεται και να αποδίδεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και αποφάσεις, γεγονός που γεννά βάσιμες ανησυχίες.

Εκφράζουμε, τέλος, και από τη δική μας πλευρά την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες μας προς τους απερχόμενους ηγέτες του στρατεύματος για την τεράστια και πολυσήμαντη προσφορά τους και ευχόμαστε στη νέα ηγεσία, η οποία βεβαίως και θα έχει την αμέριστη στήριξή μας, καλή επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο που αναλαμβάνει».

Τι συμβαίνει με τους Patriot;

Την ίδια ώρα, ένα άλλο θέμα που φαίνεται πως έχει προκύψει -σύμφωνα με δημοσιογραφικά δημοσιεύματα-, αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με αυτά, έχουν υπάρξει αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα για στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Αρχικά ζητήθηκε η συμμετοχή μιας φρεγάτας και, όταν αυτό αποκλείστηκε ως σενάριο, ακούστηκε πως θα ήταν θεμιτή η αποστολή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, προκειμένου να εγκατασταθούν στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Για την οποιαδήποτε εμπλοκή, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια διχογνωμία ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και εκείνο της Εθνικής Αμυνας, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Στο θέμα είχε αναφερθεί, πάντως, και με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο διευθυντής της Αλέξης Παπαχελάς, σημειώνοντας: «Είναι καιρός να μάθουμε ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί σκληρές αποφάσεις, προϋποθέτει ότι θα έχεις εχθρούς και κόστος. Ειδικά στη φάση που μπαίνουμε. Το αν θα στείλεις μια συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία ή αν θα διαφωνήσεις με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο είναι εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις. Δεν μπορείς όμως να τα έχεις καλά με όλους –αρκεί να είσαι ασφαλώς βέβαιος ότι οι σύμμαχοί σου θα είναι εκεί όταν τους χρειάζεσαι πραγματικά και θα παράσχουν απτά ανταλλάγματα», («Καθημερινή», 15.1.2020).

Την επόμενη μέρα, η ίδια εφημερίδα σε σχετικό ρεπορτάζ έγραφε πως Αθήνα και Ριάντ «καταλήγουν σε συμφωνία» για τους Patriot.

Δημήτρης Τερζής, Μάνος Τσαλδάρης

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here