Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ροκανίζουν τις δωρεές για τα νοσοκομεία…

Ροκανίζουν τις δωρεές για τα νοσοκομεία…

Σ

Ξεκινάει η επιχείρηση άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας της Ν.Δ. Από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει στη δημιουργία νοσοκομείων – επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν κάτω από τη σκέπη του Δημοσίου και θα έχουν στόχο την πώληση υπηρεσιών στον άρρωστο, την ώρα της ανάγκης.

Η αρχή γίνεται με τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής -που αποτελεί μέρος της δωρεάς “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Θυμίζουμε ότι η δωρεά του Ιδρύματος, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, συμφωνήθηκε, υπογράφηκε και κυρώθηκε με νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά, ως γνωστόν, η Ν.Δ. έχει άλλα σχέδια. Τι κι αν η δωρεά που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση αφορά τον δημόσιο τομέα Υγείας; Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ανατρέψει τον σχεδιασμό για ενίσχυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 3.2.2020 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Εργο Ι και της από 3.2.2020 Τροποποιητικής Σύμβασης της από 3.6.2019 επιμέρους σύμβασης Δωρεάς – Εργο VI Μεταξύ του ιδρύματος “Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος”», που ψηφίστηκε χθες.

«Εχετε υπερβεί τα εσκαμμένα», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας προχθές στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. «Εδώ έχουμε μια εργαλειοποίηση της δωρεάς για να προωθήσετε ένα ιδεοληπτικό σχέδιο αγοραίας μετάλλαξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προπομπό το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής», επισήμανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακύρωση της δωρεάς

Στην ίδια κατεύθυνση, με το ίδιο νομοσχέδιο η Ν.Δ. αποφασίζει να ακυρώσει τη δωρεά του ΙΣΝ που αφορά τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Λάρισας, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Οι μονάδες αυτές θα παρήγαν τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την ποζιτρονική τομογραφία (PET/CT), μια σύγχρονη μέθοδο μοριακής απεικόνισης που βρίσκει πολλές εφαρμογές στην Καρδιολογία, τη Νευρολογία και, κυρίως, την Ογκολογία.

Για την Ογκολογία, η PET/CT θεωρείται κορυφαία μέθοδος και χρησιμοποιείται στην αρχική διάγνωση, στη σταδιοποίηση του καρκίνου, στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, στον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας -πρακτικά σε όλους τους τομείς διαχείρισης του καρκίνου.

Ειδικότερα, η δωρεά του ΙΣΝ προέβλεπε την εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε αυτά και επιπλέον στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου. Η Ν.Δ., λοιπόν, αφαίρεσε το δεύτερο κομμάτι της δωρεάς, αφήνοντάς τη μισή.

«Παιχνίδια με τις τιμές»

Η απόφαση αυτή της Ν.Δ. είναι κακή για δύο λόγους: α) επιτρέπει να ζει και να βασιλεύει το μονοπώλιο παραγωγής και προμήθειας ραδιοφαρμάκου στη χώρα μας από ιδιώτη που κερδοσκοπεί διαχρονικά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, β) αφαιρεί τη δυνατότητα από τους αρρώστους όλης της χώρας να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν PET/CT στα δημόσια νοσοκομεία.

Για το πρώτο: Ο ιδιώτης επιχειρηματίας, με έδρα το Λαύριο, που έχει το μονοπώλιο παραγωγής ραδιοφαρμάκου στη χώρα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 πληρωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ 800 ευρώ για κάθε απαραίτητη για την εξέταση PET/CT δόση του ραδιοφαρμάκου! Μετά τη διαπραγμάτευση του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η τιμή κατέβηκε στα 700.

Μόλις υπογράφηκε δε η δωρεά για τις μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκου με το ΙΣΝ και ανακοινώθηκε η δωρεά της Περιφέρειας Αττικής για δύο ακόμα μονάδες στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», στις αρχές του 2019, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τον επιχειρηματία για την τιμή του ραδιοφαρμάκου. Διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και έκλεισε στα 470 ευρώ, αφήνοντας όλο το πεδίο ελεύθερο στον ιδιώτη, αφού η κυβέρνηση ακύρωσε τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου σε πέντε νοσοκομεία της χώρας -ικανά να καλύψουν όλον τον πληθυσμό!

Για το δεύτερο: Η παραγωγή ραδιοφαρμάκου από τα ίδια τα νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας είναι σημαντική, γιατί ο χρόνος ζωής του είναι 4,5 ώρες. Επομένως, τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη ή Αθήνα – Χανιά ή Αθήνα Αλεξανδρούπολη, πέραν του ότι κοστίζουν επιπλέον, βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην απαραίτητη εξέταση, όταν τη χρειάζονται…

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here