Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Πρόταση της Κομισιόν για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή

Πρόταση της Κομισιόν για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή

Σ

Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετατροπή της Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί, ως έσχατη λύση, να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.

Την επόμενη εβδομάδα, η εν λόγω πρόταση, αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπι στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς, παραπέμποντας επίσης και στην προαναγγελία της δημιουργίας του εν λόγω σώματος από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα είναι σε θέση να έχει αυξημένους πόρους (θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της σε σχέση με αυτόν της Frontex), το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1500 άτομα) και εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών. Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα «δικαιολογεί» μια τέτοια πρόταση και πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα «ενθαρρύνει» την Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής. Σημειώνεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Κομισιόν, πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. «Δουλεύουμε σε συνθήκες ηρεμίας και ψυχραιμίας» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι και τα δύο ευρωπαϊκά όργανα που εμπλέκονται θα στηρίξουν την εν λόγω προσπάθεια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το γενικότερο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της πρότασης, η Κομισιόν έκανε λόγο για «φιλόδοξο» σχεδιασμό, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here