Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός ξεχνούσε να πληρώνει φόρους και εισφορές

Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός ξεχνούσε να πληρώνει φόρους και εισφορές

Σ

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κοέλιο μετά την ομολογία του ότι δεν πλήρωνε εγκαίρως τους φόρους του.

Η είδηση κυριαρχεί σε όλα τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο δεν κατέβαλε κοινωνικές εισφορές ανάμεσα στο 1999 και το 2004, όταν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και θα έπρεπε να τις καταβάλει ο ίδιος στα δημόσια ταμεία.

Δεν πλήρωνε πρόστιμα και τόκους

Μόνο τις τελευταίες μέρες ρύθμισε τα χρέη του. Κάποιος δημοσιογράφος του ζήτησε να τοποθετηθεί. Ο πορτογάλος πρωθυπουργός παραδέχθηκε μεν το λάθος του, αλλά έριξε την ευθύνη στο κακά οργανωμένο κοινωνικό σύστημα της χώρας του, την οποία πάντως ο ίδιος κυβερνά εδώ και τριάμισι χρόνια. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Σολ, παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν χρονιές που δήλωνα και πλήρωνα τους φόρους μετά τη λήξη της διορίας, αλλά κατέβαλα πρόστιμα και τόκους — μερικές φορές αυτό γινόταν γιατί το ξεχνούσα, άλλες επειδή δεν είχα τα χρήματα».

Απειλήθηκε με κατάσχεση

Καθώς διέρρεαν πληροφορίες ότι οι φορολογικές αρχές αναγκάστηκαν να τον απειλήσουν με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων γιατί όφειλε φόρους ύψους 6.000 ευρώ από το διάστημα 2003-2007, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πάντα πλήρωνε αυτά που χρωστούσε.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε σήμερα ότι ο Πάσους Κοέλιου «έκανε κατάχρηση της πολιτικής ασυλίας του (…) σε μια περίοδο φορολογικού μαρτυρίου για τους Πορτογάλους οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» και ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιδεικνύουν αναισθησία».

Πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών ζήτησαν την παραίτηση του Πάσους Κοέλιου, αλλά ο Κόστα είπε ότι θα περιμένει να ακούσει τις εξηγήσεις που έχει να δώσει ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Δεν ήξερε ότι πρέπει να καταβάλει ασφάλιστρα

«Δεν έχω χρέη προς τις φορολογικές αρχές… Με αντιμετώπιζαν όπως οποιοδήποτε άλλο φορολογούμενο, χωρίς να μου παραχωρούν προνόμια. Παραδέχομαι ταπεινά ότι καθυστερούσα, δεν είμαι υπερήφανος για αυτό, όμως πάντα πλήρωνα και δήλωνα τα πάντα», πρόσθεσε. «Έχω πληρώσει επίσης τα πάντα στα ασφαλιστικά ταμεία, κατέληξε.

Ο Πάσους Κοέλιου κατηγορήθηκε από τον Τύπο ότι είχε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για το διάστημα 1999-2003 και ότι αποπλήρωσε με μεγάλη καθυστέρηση τις οφειλές του. Η εφημερίδα Público έγραψε μάλιστα ότι χρωστά ακόμη πάνω από 5.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι οι καταβολές ήταν υποχρεωτικές στη δική του περίπτωση την εποχή εκείνη.

Οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στην Πορτογαλία, αλλά ο κυβερνών συνασπισμός ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here