Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια με Αθήνα ζητά ο Αν. Δημοσχάκης

Περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια με Αθήνα ζητά ο Αν. Δημοσχάκης

Σ

Γραπτή ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με την αεροπορική σύνδεση του Έβρου, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, με την πρωτεύουσα της χώρας. Ο προγραμματισμός των πτήσεων της μοναδικής αεροπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην γραμμή Αθήνα-Αλεξανδρούπολη δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και της Θράκης εν γένει, καθώς προκύπτει τα Σαββατοκύριακα ένα κενό 24 ωρών χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια.

Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ερωτάται τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η αγορά των αεροπορικών συνδέσεων ειδικά στην περιοχή του Έβρου, τι άλλες εναλλακτικές δράσεις μπορούν να προωθηθούν (π.χ. ανάπτυξη υδατοδρομίων) και εάν το Υπουργείο μπορεί να βοηθήσει με οιονδήποτε άλλο τρόπο στην καλύτερη αεροπορική εξυπηρέτηση του Έβρου.

Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση:

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: Αεροπορική σύνδεση Έβρου με Αθήνα

Ως γνωστόν, ο Νομός Έβρου και, ουσιαστικά, ολόκληρη η Θράκη εξυπηρετείται αεροπορικά από το Αεροδρόμιο Δημόκριτος της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Αν και τα τελευταία χρόνια είχαμε παρατηρήσει μια αύξηση των πτήσεων εξωτερικού, βλέπουμε με ανησυχία την μείωση της συνδεσιμότητας του Νομού με την υπόλοιπη χώρα και ειδικά με την Πρωτεύουσα.

Σύνδεση με την Αθήνα προσφέρει μόνο μία εταιρία, η οποία πραγματοποιεί δύο έως τρία δρομολόγια από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη και αντιστρόφως καθημερινά, αλλά, ειδικά το Σαββατοκύριακο, ο προγραμματισμός τους δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους και ειδικά τους επαγγελματίες του Έβρου. Το μεν Σάββατο οι πτήσεις από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη είναι αμφότερες το πρωί (07.00 και 12.00), την δε Κυριακή δεν υπάρχει πτήση νωρίς το πρωί από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη (12.00 και 19.00). Αντιστοίχως τα δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα δεν εξυπηρετούν πλήρως (8.30 και 13.40 το Σάββατο, 13.40 και 20.40 την Κυριακή).

Με τον προγραμματισμό αυτό, ο Νομός Έβρου και η Θράκη παραμένουν χωρίς αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα της χώρας για 24 συνεχόμενες ώρες (από τις 12.00 το Σάββατο μέχρι τις 12.00 την Κυριακή από Αθήνα για Αλεξ/πολη και από τις 13.40 το Σάββατο μέχρι τις 13.40 την Κυριακή από Αλεξ/πολη για Αθήνα). Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δημιουργεί προβλήματα σε επαγγελματίες, επισκέπτες και εν γένει κατοίκους του Νομού Έβρου, αλλά και ολόκληρης της Θράκης.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί η υπάρχουσα ή άλλη εταιρεία να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής με επιπλέον δρομολόγια κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου ή τις πρωινές ώρες της Κυριακής, θα έπρεπε να υπάρξει τουλάχιστον μια μεταβολή των υπαρχόντων δρομολογίων, ώστε ακόμα και με τα υπάρχοντα δρομολόγια να καλύπτεται αποτελεσματικότερα η περίοδος του Σαββατοκύριακου με πτήσεις πρωί και βράδυ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σε τι κινήσεις μπορεί να προβεί το Υπουργείο ώστε να προωθηθεί ο ανταγωνισμός στις αεροπορικές μεταφορές και να δοθούν κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες να έρθουν στην Αλεξανδρούπολη;
  2. Τι άλλες εναλλακτικές δράσεις μπορεί να στηρίξει το Υπουργείο, όπως π.χ. οι συνδέσεις μέσω υδατοδρομίων, ειδικά σε ότι αφορά την διασύνδεση της Νήσου Σαμοθράκης;
  3. Ως επισπεύδον Υπουργείο, τι περιθώρια επιρροής έχετε ώστε να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός για τις ανάγκες του Έβρου και ολόκληρης της Θράκης;
Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here