Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ο Χάρης Κεραμάρης έκανε την έκπληξη στους συγχωριανούς του Πενταλοφίτες στο Frittlingen,...

Ο Χάρης Κεραμάρης έκανε την έκπληξη στους συγχωριανούς του Πενταλοφίτες στο Frittlingen, κοντά στα γερμανο-ελβετικά σύνορα

Σ

Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε τους Πενταλοφίτες, στο γλέντι που είχε οργανώσει το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πενταλοφιτών Εξωτερικού Γερμανίας, στο Frittlingen,που διοικητικά ανήκει στο Τούτλινγεν, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, μια ώρα από τα γερμανο-ελβετικά σύνορα. Χωρίς να έχουν ενημερωθεί, μόλις άρχισε η εκδήλωσή τους, από το βάθος της αίθουσας, προς έκπληξη όλων, ακούστηκε η φωνή του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πενταλόφου Χάρη Κεραμάρη, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση των ξενιτεμένων συγχωριανών του. Μαζί του και η σύζυγός του Φωτεινή Δημητριάδου και η κορούλα τους Αναστασία.

Ο Χάρης Κεραμάρης είχε πάρα πολλούς λόγους για να βρεθεί κοντά στους συγχωριανούς του, αφού στο Frittlingen, οι οποίοι συμμετείχαν στο σύλλογο του χωριού τους, που είχε σημαντική συμμετοχή στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων. Στο Frittlingen εγκαταστάθηκαν, αφού εξασφάλισαν την πολυπόθητη θέση εργασίας, σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 600 επιχειρήσεις στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας, με το Τούτλινγεν να θεωρείται ως «η παγκόσμια πρωτεύουσα της ιατρικής τεχνολογίας», αρκετοί Πενταλοφίτες του πρώτου κύματος μαζικής μετανάστευσης, 1960-1963, που έφυγε από τον Πεντάλοφο και τα άλλα χωριά του Τριγώνου Ορεστιάδας.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πενταλόφου Χάρης Κεραμάρης, όπως ισχύει άλλωστε για όλους τους Πενταλοφίτες που έχουν κάποιο συγγενή τους στην ξενιτιά, αν και πλέον θα πρέπει να μιλάμε για απόδημους, αφού σιγά σιγά έρχεται μετά την πρώτη και η Πέμπτη γενιά των αποδήμων, που ουσιαστικά έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, χωρίς να μας διαφεύγει επίσης η νέα πραγματικότητα της μετανάστευσης στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, είχε και τους δικούς του λόγους να βρίσκεται στο Frittlingen, αφού εκεί ζουν τα πεθερικά του, θείοι, θείες και ξαδέρφια.

Ο Πεντάλοφος, ένα από τα παλιά χωριά του Τριγώνου, είναι συνυφασμένος και ταυτισμένος με τη μετανάστευση εδώ και 60 χρόνια! Όσοι και όσες από την πρώτη γενιά επέστρεψαν στο χωριό, δίνουν σ΄ αυτό ζωή με τις καλές συντάξεις της Γερμανίας και της Ελβετίας. Κι όλοι στο χωριό έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κοινότητα των Πενταλοφιτών θα συνεχίζει να αυξάνεται και να ακμάζει στην ξενιτιά. Και μ’ αυτό το ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι των αποδήμων η κάθε τοπική κοινότητα θα πρέπει να χτίζει γέφυρες και διαύλους επικοινωνίας.

Μπράβο στον Χάρη Κεραμάρη, που φροντίζει να διατηρεί, να ανανεώνει και να τονώνει τους δεσμούς με τους απόδημους του Πενταλόφου.

Οι απόδημοι-ξενιτεμένοι ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα τεράστιο κεφάλαιο τόσο για τον Πεντάλοφο και το Τρίγωνο όσο και για τον Δήμο Ορεστιάδας.

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από έναν νέο άνθρωπο, από τους λίγους που μένουν στον Πεντάλοφο!

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here