Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ο Πρωθυπουργός στην Σαμοθράκη – Ποια έργα εξήγγειλε στο νησί (φωτό)

Ο Πρωθυπουργός στην Σαμοθράκη – Ποια έργα εξήγγειλε στο νησί (φωτό)

Σ

Με Μπέρτολτ Μπρεχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τελευταία πρόκληση του Τούρκου προέδρου.

Μιλώντας στη Σαμοθράκη, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό, «οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι οι γείτονες επανέρχονται συχνά «με αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική. Δεν θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που χτίζει εθνική αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα και ενεργή εξωτερική πολιτική που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα όμως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν.  Θα πρέπει να ξέρουν όσοι προτιμούν τις κραυγές και την επιθετική ρητορική ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, απευθυνόμενος σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε «να διαβάσει στίχους που υμνούν τον πόλεμο», αναφερόμενος σε τουρκικό λαϊκό τραγούδι που αναφέρει «θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα» και το οποίο επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του.

 

«Εγώ εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, απευθυνόμενος κυρίως στους σκεπτόμενους και στις δύο πλευρές δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, του Μπέρτολτ Μπρεχτ. “Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει. Ξέρει και να σκοτώνει. Εχει όμως ένα ελάττωμα. Ξέρει και να σκέφτεται», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να στείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας. «Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα», τόνισε.

“Το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης” ανέφερε.

“Το 2019 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα ανοίξει πανιά προς τα εμπρός. Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που αγαπούν τον τόπο τους, οι οποίοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους. Με εφόδια την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη δημιουργικότητα, το πείσμα, θα προχωρήσουμε μπροστά. Αφήνοντας πίσω οριστικά τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων της χρεοκοπίας, της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας”.

Έχοντας ακούσει νωρίτερα τον δήμαρχο να μιλά για τις ανάγκες και τα προβλήματα του νησιού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πως η πολιτεία οφείλει να το έχει στο μυαλό της όλους τους μήνες τον χρόνο. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε μέσα σε δύσκολες συνθήκες ότι από το περίσσευμα πάντα είχε την έγνοια να στηρίζει τους νησιώτες.

Παρεμβάσεις για τη Σαμοθράκη

“Καμιά γωνιά του τόπου μας δεν μπορεί να είναι μια ξεχασμένη γωνιά και όπου υπάρχουν Ελληνες που δίνουν καθημερινά τη μάχη η πολιτεία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους όλο το χρόνο” επισήμανε.

Η στήριξη των νησιών είναι μια από τις βασικές αρχές στην αντίληψη και το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς εκεί χτυπάει η καρδιά της πατρίδας, είπε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε ορισμένες «κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις» για τη Σαμοθράκη:

– Ολοκληρώνονται οι μελέτες ανακατασκευής του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2017. Η προμήθεια του εξοπλισμού πρόκειται να λάβει χώρα με χρηματοδότηση 1,35 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ.

 – Εγκρίθηκαν, στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλόδημος, 3,3 εκατ. ευρώ για τα έργα που αφορούν τη βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και για την Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Σαμοθράκης.

– Όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού ύψους περίπου 156.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ.

– To Μεταφορικό Ισοδύναμο εφαρμόζεται ήδη, από 1/7/2018 και από τώρα από 1/1/2019 εφαρμόζεται και στη Σαμοθράκη. Κατά την πιλοτική εφαρμογή 1.300 κάτοικοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου, ενώ 50 επιχειρήσεις εγγράφηκαν και με την επιδότηση που έλαβαν καλύφθηκε το 72% του μεταφορικού τους κόστους. Ακόμη, κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και για τα καύσιμα, η Σαμοθράκη θα είναι μέσα στα επιλέξιμα νησιά.

– Παραδόθηκε και παρουσιάστηκε το Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου, ύψους 273.000 Euro, στοχεύοντας στη σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού.

– Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μία πολύ σημαντική απόφαση που ξεμπλόκαρε την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Σαμοθράκης. Ένα έργο αναγκαίο για το νησί, που λίμναζε εδώ και πολύ καιρό.

– Υλοποιήθηκε η μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης, υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική-αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη χώρα, σε έκταση 335 στρεμμάτων. Για τα δύο έργα εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000 ευρώ και μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτησή τους.

– Και τέλος, εγκρίναμε το ποσό 340.000 ευρώ για την οριστική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που παρατηρούνται στο αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων στη Σαμοθράκη.

Επίτιμος δημότης Σαμοθράκης

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ανακήρυξε τον Αλέξη Τσίπρα επίτιμο δημότη του δήμου Σαμοθράκης, ανακοινώνοντας ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο. «Έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας και γνωρίζοντας την αγάπη σας για το νησί μας και επειδή γνωρίζουμε ότι θα μας βοηθήσετε σε αυτά που ανέφερα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη σας σε επίτιμο δημότη. Δεν είναι μόνο τυπικό, με ουσιαστική χαρά θέλουμε να έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα στους δημότες μας», είπε ο κ. Βίτσας.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος με την «επιμονή» του πρωθυπουργού να βρεθεί στο νησί «παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις εισηγήσεις που δεχτήκατε να μην έρθετε». Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος συνέπεσε σχεδόν με το σύνολο της διακυβέρνησης και μίλησε για «εξαιρετική συνεργασία» τόσο με το υπουργείο Ναυτιλίας όσο και με το υπουργείο ‘Αμυνας. Ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει και πρόσθετη γραμμή για Καβάλα και Λήμνο, πράγμα που θα βοηθήσει τη Σαμοθράκη. Μίλησε για την προσωπική μάχη του κ. Τσίπρα να συμπεριληφθεί η Σαμοθράκη στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και χαιρέτισε τις αποφάσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο, το κοινωνικό και νησιωτικό μέρισμα, ενώ ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στο θέμα της φυσικής καταστροφής. Αναφέρθηκε στο master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, λέγοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν κατατεθεί προς έγκριση περιβαλλοντικών όρων «και αν εξελιχθεί γρήγορα θα αναζητούμε πλέον χρηματοδότηση».

«Καλωσορίζουμε τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό»

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Παππάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαμοθράκης, καλωσόρισε «τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη Σαμοθράκη, έναν πρωθυπουργό που σε μια εποχή αβεβαιότητας κατόρθωσε να οδηγήσει τη χώρα σε ήρεμα νερά και εμείς μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Η επίσκεψη στο «Γαύδος» και η βόλτα του Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, «Γαύδος» και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με το πλήρωμα. «Και φυλάτε τα σύνορα και προσφέρετε κοινωνικό έργο», είπε ο πρωθυπουργός στον κυβερνήτη μιλώντας για το έργο του Λιμενικού. «Πολύ σημαντικό να μπορείς να εξυπηρετείς τους συνανθρώπους όταν το χρειάζονται», είπε.

Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το Υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης και στη συνέχεια έκανε βόλτα στο λιμάνι όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με κατοίκους του νησιού.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι υπήρξε προβληματισμός για τη σημερινή επίσκεψη του στη Σαμοθράκη λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Γι’ αυτό ρώτησε τους συνεργάτες του αν μπορεί να πάει στο νησί στρατιωτικό ελικόπτερο και όταν του απάντησαν οριακά ναι δήλωσε πως εφόσον μπορούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να προσεγγίσουν το νησί, τότε μπορεί και ο Πρωθυπουργός της χώρας κι έτσι πήρε την απόφαση να γίνει η επίσκεψη.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Ρήγας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here