Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Ομιλία K. Χατζημιχαήλ στο συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης

Ομιλία K. Χατζημιχαήλ στο συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης

Σ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έμποροι – Επαγγελματίες – Αγρότες – Επιστήμονες αλλά και συνταξιούχοι

Είναι τουλάχιστον συγκινητικό να έχω μπροστά μου σύσσωμο τον παραγωγικό ιστό της περιοχής,

τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας,

εκείνους που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας,

εκείνους που κατάφεραν να σταθούν όρθιοι την τελευταία εξαετία,

εκείνους που συνεισέφεραν τα μέγιστα στα δημοσιονομικά της χώρας στον καιρό της κρίσης, της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού.

Τον τελευταίο μήνα ήρθε στα χέρια μας το σχέδιο ασφαλιστικού και έκτοτε ζούμε καθημερινά τις παλινωδίες και τα ήξεις αφίξεις της κυβέρνησης με υποτιθέμενες βελτιωτικές αλλαγές.

Αποσπασματικές παρεμβάσεις δηλαδή στην λογική της παραχώρησης εξαιρέσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρότυπα των κακών πρακτικών του παρελθόντος.

Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, με εξαιρέσεις και δωράκια δεν λύνεται το πρόβλημα…

Εμείς οι Έλληνες έμποροι και επιχειρηματίες της χώρας εκλαμβάνουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού ως μέγιστο εθνικό θέμα για εμάς, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές μας, και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

Υπήρξαμε οι πρώτοι οι οποίοι επισημάναμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του ασφαλιστικού μεμονωμένα, χωρίς ταυτόχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση φορολογικού-ασφαλιστικού μαζί.

Αντιτάξαμε ολοκληρωμένα σχέδια στις συναντήσεις των ειδικών συνεργατών μας με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και παρουσιάσαμε αναλογιστικές μελέτες και ποσοτικοποιημένους πίνακες, κάτι το οποίο δεν έπραξε η άλλη πλευρά.

Στην παρούσα φάση απαιτείται μία γενναία οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και επανέναρξη του διαλόγου από μηδενικής βάσης χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες.

Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος με τις αλλεπάλληλες και βίαιες περικοπές των συντάξεων, τις φοροεπιδρομές και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων πολιτών έχει να επιδείξει περεταίρω επιδείνωση της ύφεσης.

Κυρίες και κύριοι, ας μη γελιόμαστε.

Ένα πρόβλημα δεκαετιών πρέπει να επιλυθεί άμεσα και βίαια στην χειρότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξουν απώλειες.

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατά την διαδικασία του PSI συρρικνώθηκαν από 31 δις σε 3,5 δις … ενώ την τελευταία πενταετία με την εκτίναξη της ανεργίας, τη συρρίκνωση των μισθών, την αδυναμία καταβολής εισφορών, υπολογίζεται ότι χάθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 60 δις.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράματα σε μία σειρά.

Ζητούμενο είναι η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Πως επιτυγχάνεται αυτό…

Δεδομένου της αποτυχίας των μέτρων που ελήφθησαν στο παρελθόν, διέξοδος αποτελεί η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, οπότε με βάση την ελληνική πραγματικότητα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:

  1. την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την  καταπολέμηση  της  αδήλωτης  και  ανασφάλιστης  εργασίας
  2. την επιβολή  ασφαλιστικών  εισφορών  σε  πρόσθετα  εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και
  3. την αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε έτοιμοι για ένα εθνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας τα παρακάτω ως αναγκαία επί της βάσης συζήτησης:

  1. Για εμάς αποτελεί διαχρονική και πάγια θέση η σύνδεση εισοδήματος – εισφοροδοτικής ικανότητας, καθώς τα ασφαλιστικά βάρη πρέπει να μοιράζονται αναλογικά (προσέξτε αναλογικά και όχι δυσανάλογα) και βάσει της εισφοροδοτικής ικανότητας του καθενός. Το ασφαλιστικό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο αναδιανομής αφού για τον σκοπό αυτό υπάρχει η φορολογία.
  1. Το 80% των μικρομεσαίων δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για να μην υπάρξει κίνδυνος υπέρμετρης φορολόγησης εκείνων που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000, προτείνουμε τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στο 20% του πενταπλάσιου του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  1. Στο κομμάτι της ασφάλισης υγείας, η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό ποσό στο όνομα της ισότητας των παροχών. Δεν μπορεί ένα προϊόν/μια υπηρεσία δεδομένης αξίας να πωλείται φθηνότερα ή ακριβότερα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του πελάτη.
  1. Προτείνουμε κατάργηση του αναχρονιστικού τεκμαρτού εισοδήματος καθώς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό σχέδιο λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο. Ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα πρέπει να βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις.

( Άλλωστε μας προσβάλλει βάναυσα καθότι μας αντιμετωπίζει όλους ως απατεώνες. Προφανώς συνάδελφοί μας υπήρξαν επιτήδειοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι όμοιοι.

Δεν είδα να έχει ισχύσει κάτι αντίστοιχο σε εκείνους που διατελούν υπουργοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, όπου ζητήματα διαφθοράς, διαπλοκής, υπεξαιρέσεων  και λοιπών άλλων έχουν ανακύψει πολλάκις στο παρελθόν. )

  1. Επιβεβλημένη επίσης θεωρούμε την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης των επαγγελματιών στην ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης. Ίδια φορολογία για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος είναι η βάση της δίκαιης φορολόγησης σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και από την απαλοιφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πλέον καλύπτεται από τις αυξημένες φορολογικές εισφορές.
  1. Επιπλέον, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση οφείλουν να ιδωθούν υπό ενιαίο πρίσμα και να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 50% του εισοδήματος που προκύπτει από εργασία- επαγγελματική δραστηριότητα, προκειμένου να είναι βιώσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
  1. Τέλος επαναφέρουμε την πρόταση για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να ληφθεί επιτέλους υπόψιν και να διατυπωθεί στον ασφαλιστικό νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος, με ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, με αποτέλεσμα την άμεση ενεργοποίηση οφειλετών και διεύρυνση της ασφαλιστέας βάσης με προβλέψεις για εισροές τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Τούτα είναι λοιπόν οι αναγκαίοι όροι ως βάση έναρξης διαλόγου…, τούτα αποτελούν βελτιώσεις για ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος. Χωρίς αυτές τις ουσιαστικές παραμετροποιήσεις, η γενναία αποδοχή εκ μέρους μας για οριακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό.

Λίγο πριν ολοκληρώσω την τοποθέτηση μου, επισημαίνω δύο βασικά σημεία τα οποία έχουν την σημασία τους κυρίως για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου προβλέπεται η σταδιακή αναπροσαρμογή των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των νέων επιστημόνων (65,52 για τα 1α 2 έτη – 79,56€ για τα επόμενα 3).

Καμία αναφορά όμως σε νέους επαγγελματίες. Πραγματικά δεν κατανοώ τον διαχωρισμό αυτό, την στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα ενώπιον του ασφαλιστικού Αρμαγεδώνα συνταχθήκαμε σε ενιαίο μέτωπο και ενώσαμε δυνάμεις.

Προφανώς υφίστανται διαφορές και προφανώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο εγγύς μέλλον.

Είμαστε μαζί γι’ αυτά που μας ενώνουν.

Αφήνουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν.

Ανεξάρτητα με την έκβαση του ασφαλιστικού και τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, μία κυβέρνηση και ένα ασφαλιστικό κατάφερε (εντός εισαγωγικών) να συνενώσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, έστω απέναντί της.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο φορέων νομού αλλά και ολόκληρης της Θράκης, αφήνουν κληρονομιά την κουλτούρα των συνεργιών και …

εκτιμώ ότι θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο μέλλον σε τοπικά ζητήματα και διεκδικήσεις.

Με την ευχή για επικράτηση της λογικής

Την επιθυμία να μας δοθεί η ευκαιρία

να επιβιώσουμε,    να αναπτυχθούμε,    να παράξουμε πλούτο,  και

την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς,

για τα παιδιά μας,

για την χώρα μας

Σας ευχαριστώ.

Κώστας Χατζημιχαήλ

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

Αλεξανδρούπολης

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here