Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα των...

Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα των νέων ισορροπιών, η επιλογή Τζανακόπουλου, τα σενάρια για τους τομεάρχες

Σ

Ηαλλαγή της κομματικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο πεδίο δοκιμασίας στην εσωτερική ανασυγκρότηση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η υπέρβαση έγινε αναίμακτα, περίπου κοινή συναινέσει, καθώς το γυαλί μεταξύ προέδρου και γραμματέα του κόμματος είχε ραγίσει εδώ και καιρό. Οι όροι συμφωνήθηκαν στην συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης πριν από λίγες μέρες, επιβεβαιώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει την διαδοχή: Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την πρόταση Τσίπρα, θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Η επιλογή Τζανακόπουλου έχει προφανή στοιχεία πολιτικής ισορροπίας. Παρ’ ότι συγκρουσιακός από ιδιοσυγκρασία και καχύποπτος με τα media από επιλογή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετείται και κινείται μεταξύ των προεδρικών, των πασοκογενών και των «53», θεωρείται αποτελεσματικός στην διαχείριση των κομματικών μηχανισμών και, κυρίως, είναι από τα στελέχη με προσωπική πολιτική αφοσίωση στον Αλέξη Τσίπρα. 

Το επόμενο βήμα θα είναι η επιλογή του νέου σχήματος των τομεαρχών και του εκπροσώπου του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως την Κυριακή, και παρά τα όσα διαρρέονται και όσα γράφονται κρίσιμες εκκρεμότητες παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε εκφράσει την επιθυμία να φύγει από την θέση του εκπροσώπου, αναλαμβάνοντας χαρτοφυλάκιο του οικονομικού – παραγωγικού τομέα. Ωστόσο το ποιο θα είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο δεν έχει ακόμη κλειδώσει. 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος εμφανιζόταν και ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, θα είναι ο διάδοχός του στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, παρά τους προβληματισμούς που είχε για τον ρόλο, ενώ επιφυλάξεις είχαν εκφραστεί και από την πλευρά της Προοδευτικής Συμμαχίας που θα ήθελε διακριτή και ενισχυμένη εκπροσώπηση στο νέο ηγετικό σχήμα. Το θέμα συζητήθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες «κλείδωσε» η αντικατάσταση και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά την αναδόμηση των τομεαρχών το στοίχημα της ομαλής μετάβασης στην επόμενη μέρα θα παιχτεί στο οικονομικό επιτελείο και στην διαχείριση της σύγκρουσης Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά – μιας σύγκρουσης με βαρύ παρελθόν αλλά και μέλλον, όπως όλα δείχνουν. Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ήθελαν τον Νίκο Παππά να παραδίδει τον τομέα της Οικονομίας στον Αλέξη Χαρίτση και τον ίδιο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, έως χθες το βράδυ όμως καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί – ή τουλάχιστον, δεν είχε γνωστοποιηθεί ακόμη και σε στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Και… ουδέτεροι παρατηρητές δεν απέκλειαν «ένα plan B νέων ισορροπιών» – εκείνο της τοποθέτησης του Αλέξη Χαρίτση στην θέση του τομεάρχη Οικονομικών, και την παράλληλη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον τομέα της Οικονομίας και του Νίκου Παππά στο Υποδομών.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πρόθεση διατήρησης των ισορροπιών και επιλογή μη ρήξεων. Δεν εγκαταλείπει το στοίχημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ  και της στροφής στην κεντροαριστερά, δεν σκοπεύει όμως να το προχωρήσει με λογική εκκαθαρίσεων αλλά στην βάση μιας «ρεαλιστικής ανακωχής» με τον αριστερό και ριζοσπαστικό πυρήνα του κόμματος. Εξάλλου, το Πολιτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων με στόχο την καλύτερη δυνατή εικόνα του κόμματος εντός και εκτός Βουλής.

Το ερώτημα είναι εάν σ’ αυτή την ανακωχή θα συμβάλει και η – αναγκαστική λόγω κορονοϊού – αναβολή του συνεδρίου τουλάχιστον έως την άνοιξη. Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η υποστολή της προσυνεδριακής ατζέντας σε όλες τις τάσεις θα συμβάλει και στην εκτόνωση των εσωκομματικών εχθροπραξιών. Κάποιοι άλλοι ανησυχούν ότι η αναβολή θα παγώσει το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας και θα ακυρώσει την ενσωμάτωση των νέων δυνάμεων στο κόμμα. Το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση Τσίπρα για αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέχρις ότου το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Χθες, στην Πολιτική Γραμματεία, ο Νίκος Παππάς πρότεινε την ηλεκτρονική διεξαγωγή ενός μέρους έστω του συνεδρίου, ενώ άλλα στελέχη της προεδρικής πλευράς ζήτησαν εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις για να αποτυπωθεί η διεύρυνση. Ο Νίκος Φίλης μίλησε για έλλειμμα στρατηγικού διαλόγου εντός του κόμματος, και πολλοί ήταν εκείνοι που αναγνώρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του διαρκούς… διαδυκτιακού εμφυλίου «δεν αρέσει».

Μένει να φανεί εάν η κοινή διαπίστωση αρκεί για να οδηγήσει και σε κατάπαυση πυρός…

Νικόλ Λειβαδάρη tvxs.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here