Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ν. Γκαρά: «Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης»

Ν. Γκαρά: «Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης»

Σ

Ερώτηση για την κατάργηση ή την σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά στην ερώτησή της υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ στα νησιά μέχρι 1.000 κατοίκων, πρόταση που εσχάτως αποφάσισε να υιοθετήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με πολύ μεγάλη όμως καθυστέρηση. Καθυστέρηση που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη θέση των νησιωτών μας.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής επεξεργαζόταν τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των μικρών νησιών, όπως για παράδειγμα την επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε, ενδιαφέρθηκε μόνο για να μειώσει και μάλιστα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τον ΕΝΦΙΑ  στους μεγαλοϊδιοκτήτες επαύλεων  αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, θέλοντας να «χαϊδέψει» συγκεκριμένα συμφέροντα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής αναφέρει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει ιδιαίτερα στα νησιά, είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα στηρίξει στην πράξη με  ένα νέο πλέγμα  οικονομικών προτάσεων, ενισχύσεων ή φοροαπαλλαγών.

«Ειδικά όταν μιλάμε για νησιά σαν τη Σαμοθράκη, το οποίο όπως και συνολικά ο νομός Έβρου, σηκώνουν διαχρονικά μεγάλο βάρος τόσο κατά την φύλαξη των συνόρων της χώρας, όσο και κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής από τον Έβρο.

Κλείνοντας η κα Γκαρά, ρώτα τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην σημαντική μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για να στηρίξει τα ακριτικά νησιά της χώρας όπως η Σαμοθράκη. 

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here