Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Μπάμπης Κλάρας, ο δημοσιογράφος, ο κριτικός βιβλίου και θεάτρου, ο ποιητής και...

Μπάμπης Κλάρας, ο δημοσιογράφος, ο κριτικός βιβλίου και θεάτρου, ο ποιητής και πεζογράφος, ο αδελφός του Άρη Βελουχιώτη

696
0
Σ

Σαν σήμερα,στι1 19 Δεκεμβρίου 1986, πεθαίνει, σε ηλικία 76 ετών, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Μπάμπης Κλάρας. «Ο Μπάμπης Κλάρας»-γράφει στο Bookpress η ομότιμη καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών Άντα Κατσίκη Γκίβαλου-«επιστήμονας, στοχαστής, δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και θεάτρου, ποιητής, σοβαρός γνώστης της ελληνικής φιλολογίας, αρχαίας και νεοελληνικής, έχει ένα πλούσιο έργο που ξεκινά το 1954. Τα πρώτα του βιβλία είναι φιλοσοφικού περιεχομένου, ενώ τα φιλολογικά του δοκίμια που ακολουθούν αναφέρονται κυρίως σε νεοέλληνες ποιητές από το Σολωμό και τους μεταπολεμικούς, καθώς και στην αρχαιοελληνική γραμματεία.

»Η όλη συγγραφική πορεία του Μπάμπη Κλάρα κορυφώνεται με τη συγγραφή της πεζογραφικής Τριλογίας, η οποία αναφέρεται στις περιόδους από την Εθνική Αντίσταση ως τη Μεταπολίτευση. Και τα τρία βιβλία ανάγονται σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. «Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι» είναι συλλογή 25 διηγημάτων(1η έκδοση, Δωρικός 1983), «Ο αδερφός μου ο Άρης», αντιμυθιστόρημα(1η έκδοση, Δωρικός 1983) μπορεί χαρακτηρισθεί ως μυθιστορηματική βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη και «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα», μυθιστορηματική βιογραφία(1η έκδοση, Δωρικός 1985), που αποτελεί αυτοβιογραφία του συγγραφέα και παράλληλα αποτυπώνει όλα τα ιστορικοκοινωνικά ζητήματα που κυριαρχούν στην Ελλάδα και τον απασχολούν».

Το κριτικό σημείωμα του για την παράσταση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, που ανέβασε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ο σκηνοθέτης Τάκης Μουζενίδης, με πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού, δημοσιεύτηκε στο «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΙΩΝ1954-1976» και ήταν μια έκδοση του περιοδικού «ΘΕΑΤΡΙΚΑ».

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here