Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων με πολλαπλά μηνύματα για όλους τους ενδιαφερόμενους...

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων με πολλαπλά μηνύματα για όλους τους ενδιαφερόμενους και ο Μπαράκ Ομπάμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας!

654
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Πόσα, αλήθεια, ακούσαμε και άλλα τόσα θα ακούγαμε, αν τελικώς συνεχιζόταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους πιθανούς υποψήφιους δημάρχους στο δήμο Ορεστιάδας! Δυστυχώς, για τεχνικούς λόγους, δεν στάθηκε δυνατή η ολοκλήρωση της στο χρόνο που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει. Στο μεταξύ ο χρόνος που κράτησε ήταν αρκετός για να βγουν βασικά συμπεράσματα. Ακόμη κι όσοι προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν, δεν παρέλειψαν να κινητοποιήσουν δυνάμεις τους για να μην στραπατσαριστεί η εικόνα τους. Στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου, όπου είναι εύκολο να κατασκευαστεί μια ψευδεπίγραφη ταυτότητα και να διεκδικηθούν ρόλοι στο δημόσιο βίο, έχουν μπει για τα καλά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης!

Είναι δεδομένο ότι οι νέες τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους κινδύνους που ελλοχεύουν, διευρύνουν τα πεδία σύγκρουσης πολιτικών θέσεων, απόψεων και προτάσεων, άρα τα υποκείμενα της εξουσίας, θα πρέπει να ασκηθούν στην κανονικότητα της δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της λογοδοσίας.

Από τον πρώτο κατάλογο και ως το τελευταίο όνομα, δεν αποκλείσαμε κανέναν και δεν αποτρέψαμε την εισαγωγή της οποιαδήποτε πρότασης, με κίνδυνο να αδικηθούν κάποιοι από τους προτεινόμενους, όταν εν αγνοία τους εκτέθηκαν σε μια διαδικασία ψηφοφορία, την οποία αποδεδειγμένα δεν επιδίωξαν! Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον περιφερειακό σύμβουλο και πρώην αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Βενετίδη και στον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Ορεστιάδας Λευτέρη Χαμαλίδη, που σίγουρα δεν πρόκειται να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου, κάτι που πολύ εύκολα και φυσιολογικά θα είχε κάνει το 2014!

Προφανώς σε μια ηλεκτρονική ψηφοφορία υπάρχουν ποικίλα τεχνικά θέματα προς διερεύνηση. Ως προς τα πολιτικά, εξηγούμαστε, για μην παρεξηγούμαστε! Σε όλους τους δήμους( σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο, που προηγήθηκαν) δεν υπήρξε από την πλευρά των διοργανωτών καμία διάθεση χειραγώγησης. Όλοι οι υποψήφιοι έκαναν χρήση των δυνατοτήτων, που τους παρέχει η τεχνολογία, προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε σε κάθε τόνο και για να μην επαναλαμβανόμαστε, ότι μια ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν έχει το βάρος μιας δημοσκόπησης, που γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες και επιστημονική μεθοδολογία, που εγγυώνται την αξιοπιστία της και την εγκυρότητα των ευρημάτων της.

Στο δήμο Ορεστιάδας δεν αποτελεί έκπληξη η βασική τετράδα των ανταγωνιστών. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης κινήθηκε πολύ καλά και πήγε καλύτερα από όλους τους δημάρχους του Έβρου. Έχει την καλύτερη σχέση και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τη δυναμική του στο συγκεκριμένο κοινό. Η Μαρία Γκουγκουσκίδου δείχνει μια οργανωτική ετοιμότητα και πολιτική αποφασιστικότητα και σίγουρα θα έχει βελτιωμένη την πολιτική αφετηρία της σε σχέση με το 2014. Αξιοποίησε το δίκτυο των γνωριμιών της εντός και εκτός Ορεστιάδας. Η παρουσία του πρώην δημάρχου Βύσσας Παναγιώτη Σιανκούρη ήρθε να μας επιβεβαιώσει στην εκτίμηση μας ότι διεκδικεί να είναι υποψήφιος, αφού εκμεταλλεύθηκε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προώθηση της υποψηφιότητας του έχοντας την υποστήριξη του δικού του δικτύου. Καλή ήταν και η επίδοση του Θοδωρή Περεντίδη, που βάζει σοβαρή υποθήκη για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Το δίκτυο των φίλων της ΑΕΚ έδωσε το παρών του, ενώ και το δίκτυο των εξ αγχιστείας συγγενών του είναι υπό διαρκή και άμεση πολιτική ετοιμότητα. Να σημειώσουμε ότι η υποψηφιότητα του Θοδωρή Περεντίδη θα ήταν δεδομένη το 2014, που, όμως, ανακόπηκε την τελευταία στιγμή από τη δυναμική του γνωστού δικηγόρου της πόλης Βαλάντη Παντσίδη. Ο Ηλίας Αγγελακούδης έδειξε ότι έχει μια σταθερή απήχηση και σίγουρα η επιρροή των φίλων του θα μετρήσει και θα έχει μια εντελώς διαφορετική επιρροή και δυναμική σε μια εσωτερική εκλογική διαδικασία της παράταξης «Είναι στο χέρι μας». Ο πρώην δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς, αν και ενδιαφερόμενος, προτίμησε να μην ενεργοποιήσει το δίκτυο των φίλων του. Το ίδιο έκανε και ο Σταμάτης Γκατζίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς τα πράγματα για τους προερχόμενους από το ΚΚΕ υποψήφιους δημάρχους είναι πολύ πιο απλά και σαφή και ο χώρος περιορίζεται και αρκείται στην αυτοδύναμη πολιτική του σκηνοθεσία. Ο νυν αντιδήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Πάλλας κράτησε απόσταση ασφαλείας από τη διαδικασία, που δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πολιτικής του νομιμοφροσύνης. Ο προερχόμενος από την παράταξη του Δημήτρη Μουζά δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Σιαφκαλόζης έχει μια αξιομνημόνευτη προσωπική πολιτική επιρροή. Και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Σάκης Γκακίδης απέφυγε να εμπλακεί. Ανάλογη στάση κράτησε και ο πρώην δήμαρχος Βύσσας Βαγγέλης Μαρασλής, που υπό προϋποθέσεις θα ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του αντιδημάρχου Ορεστιάδας Γιάννη Παπαϊωάννου, που ενώ το ποσοστό κυμαινόταν γύρω στο 4%, ξαφνικά το σύστημα δέχθηκε ένα απρόβλεπτο «ηλεκτρονικό σοκ» και είδαμε το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 22%! Για να συμβεί αυτό και να έχουμε μια τέτοια ανατροπή και εκτόξευση, θα έπρεπε να μπει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία μας ένα πολιτικό μέγεθος ανάλογο του πρώην πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα!

Καταλήγοντας, οι ομάδες είναι πλέον διαμορφωμένες και ετοιμοπόλεμες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύστημα δεν χωράει άλλες υποψηφιότητες. Επειδή υπάρχει πολιτικός χρόνος και με δεδομένο ότι οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν με κινούμενη άμμο, μπορεί να έχουμε πρόσθετα στοιχεία, που θα διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στο χώρο της κυρίαρχης πλειοψηφίας στο δήμο Ορεστιάδας. Αλλά ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, οι προβλέψεις μπορεί να έχουν ως φαβορί τον Βασίλη Μαυρίδη αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το αποτέλεσμα στο τσεπάκι του. Η αυτοπαγίδευση είναι πάντα ο λάκκος της έπαρσης και της υπεροψίας!

 

Παπαθανάκης Σταύρος

 

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ