Μια ποιητική μυσταγωγία η παρουσίαση του πολυβραβευμένου ποιητή της Κύπρου Κυριάκου Χαραλαμπίδη

Μια ποιητική μυσταγωγία η παρουσίαση του πολυβραβευμένου ποιητή της Κύπρου Κυριάκου Χαραλαμπίδη

1362
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Μια ποιητική μυσταγωγία ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του πολυβραβευμένου ποιητή της Κύπρου Κυριάκου Χαραλαμπίδη, χθες Κυριακή,19 Μαρτίου 2017, στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Συλλόγου Φιλολόγων Έβρου, που τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιήσει το φιλολογικό δυναμικό του Έβρου διοργανώνοντας υψηλού επιπέδου και συμβολισμού εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις επιδεικνύοντας έναν αξιοθαύμαστο αποκεντρωμένο σχεδιασμό. Η εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Μην το ξεχνάς πως Έλληνες είναι αυτοί…», ένα φιλολογικό δάνειο από την ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Το αγγείο με τα σχήματα» υπογραμμίζει το περιεχόμενο της αρχαιόθεμης ποίησης και την πηγή έμπνευσης του δημιουργού. «Ο μύθος στο ποιητικό έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη» ήταν η εισήγηση της φιλολόγου Πηνελόπης Στράτη, που με τη δική της φιλολογική και διεισδυτική ματιά μας παρουσίασε τον ποιητή και το έργο του και κυρίως τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό δημιουργήθηκε και τις πνευματικές αποσκευές του δημιουργού, που έχει βαθιά γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και των κωδίκων του λαϊκού πολιτισμού, που διαπερνάνε και χαρακτηρίζουν την ποίησή του. Μια ποίηση που είναι ταυτόχρονα τοπική, εθνική και οικουμενική, αφού αυτός είναι ο χαρακτήρας των παναθρώπινων αξιών που εκπροσωπεί στη μαρτυρική Κύπρο από τα χρόνια της Σαλαμίνας και του Τεύκρου και ελληνικού μυθολογικού κύκλου με ανυπέρβλητο και παγκόσμιο σύμβολο την Αφροδίτη.

Στο συντονισμό της εκδήλωσης η ψυχή του συλλόγου, η πρόεδρός του, Γιούλη Ζήκα, η οποία παρουσίασε το βιογραφικό του ποιητή ευχαριστώντας όσους είχαν μια ουσιαστική και θετική συμβολή στην επιτυχία της.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσία της Παιδικής Χορωδίας του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου, που ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου εντυπωσιάζοντας ευχάριστα και συγκινώντας τον ποιητή. Στη διεύθυνση ήταν ο μουσικός-οργανοπαίκτης και φιλόλογος Βαγγέλης Κατσουλίδης.

Ακούγοντας την απαγγελία του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, ήταν σαν να αναδυόταν από το νησί της Αφροδίτης ένα μνημείο λόγου, η φωνή της μνήμης και του πολιτισμού, στην ανάδειξη του οποίου και της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του νησιού είχε και έχει ο σπουδαίος αρχαιολόγος της Κύπρου Βάσος Καραγιώργης.

Μοναδικές και όμορφες στιγμές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντλεστές.

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ