Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Με την επίσκεψη του μαρξιστή διανοητή Ζαν Πολ Σαρτρ στις φυλακές ...

Με την επίσκεψη του μαρξιστή διανοητή Ζαν Πολ Σαρτρ στις φυλακές του Στάμχαϊμ, έξω από την Στουτγάρδη, η ηγετικός πυρήνας της Φράξιας Κόκκινος Στρατός που βρισκόταν σε απεργία πείνας, προκαλούσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβολή

488
0
Σ

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1974, ο διάσημος μαρξιστής διανοητής Ζαν Πολ Σαρτρ, περνούσε την κεντρική πύλη των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Στάμχαϊμ, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Στουτγάρδη, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει η επίσης έγκλειστη Ουλρίκε Μάινχοφ, ιδρυτικό μέλος της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, μια από τις πλέον προβεβλημένες και πετυχημένες δημοσιογράφους της εποχής της. Όπως ήταν αναμενόμενο η επίσκεψη του Ζαν Πολ Σαρτρ προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης κι αυτό ήταν μια μεγάλη επικοινωνιακή επιτυχία για τα μέλη του ηγετικού πυρήνα της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, που ήταν σε πολυήμερη απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Ο Αντρέας Μπάαντερ, για τη ζωή του οποίου ανησυχούσε στο γράμμα της προς τον Σαρτρ η Ουλρίκε Μάινχοφ, αν και δεν είχε να πει καλά λόγια για τον φημισμένο επισκέπτη του, σε γράμμα του προς τους συγκρατουμένους του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άκρως ωφέλιμη επικοινωνιακή πλευρά της επίσκεψης.

Στα γεγονότα εκείνων των ημερών μας μεταφέρει ο έγκριτος γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέφαν Άουστ, μέσα από το βιβλίο του, «ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΜΠΑΑΝΤΕΡ-ΜΑΪΝΧΟΦ», που αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός, αφού ο ίδιος είχε το προνόμιο να είναι ταυτόχρονα ο ερευνητής, ο αφηγητής και ο πρωταγωνιστής, όταν κατάφερε να αποτρέψει τη μεταφορά των δίδυμων κοριτσιών της Ουλρίκε Μάινχοφ σε στρατόπεδο στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή και να τα επιστέψει στον πατέρα τους Κλάους Ράινερ Ρελ, ιδρυτή και εκδότη του περιοδικού Konkret.

Ο Στέφαν Άουστ διετέλεσε επίσης αρχισυντάκτης του κορυφαίου, με ισχυρή εσωτερική και διεθνή επιρροή, συστημικού περιοδικού Der Spiegel, ενώ από το 2014 είναι εκδότης της εφημερίδας Die Welt.

Stuttgart, Dec.4 1974 – Jean-Paul Sartre visits Andreas Baader at the Stuttgart-Stammheim prison – Our photo shows from left: Jean-Paul Satre, French-German student leader Daniel Cohn-Bendit and Hans-Joachim Klein. (AP-Photo)
archiv politische gefangene klein

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here