Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ «Με τα αντιπλημμυρικά έργα θα ανήκει στο παρελθόν η πλημμυρική λίμνη και...

«Με τα αντιπλημμυρικά έργα θα ανήκει στο παρελθόν η πλημμυρική λίμνη και δεν θα κινδυνεύσει στη συνέχεια από τις πλημμύρες το ξύλινο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Πυθίου Διδυμοτείχου, η αποκατάσταση του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά»

Σ

«Με τα αντιπλημμυρικά έργα θα ανήκει στο παρελθόν η πλημμυρική λίμνη και δεν θα κινδυνεύσει στη συνέχεια από τις πλημμύρες το κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς ξύλινο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Πυθίου Διδυμοτείχου, η αποκατάσταση του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για το αναπτυξιακό συνέδριο «Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΩΣ: ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ», ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας. Η δήλωση του κ. Σχίζα λίγους μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση στο Πύθιο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την κατασκευή του μνημείου των Γάλλων πεσόντων στρατιωτών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον περασμένο Αύγουστο, δείχνει ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια εντυπωσιακή κινητικότητα για να επισπευστούν όλα τεχνικο-οικονομικο-μελετητικά στάδια προπαρασκευής και ωρίμανσης του έργου.

Αυτό που προβλημάτιζε, ήταν η πλημμυρική λίμνη, που ως επαναλαμβανόμενο φαινόμενο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξαναδούμε το ξύλινο κτίριο να καλύπτεται από τα νερά των πλημμυρών. Έτσι με τα έργα της  Α΄φάσης εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική θωράκιση όχι μόνο του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού αλλά και των κτιρίων της αστυνομίας και του τελωνείου. Επίσης θα γίνει και επιπρόσθετη υδραυλική μελέτη, που θα προβλέπει την αντιμετώπιση των νερών, στην περίπτωση που για κάποιους λόγους περνάνε προς το σταθμό αυτά να παροχετεύονται σε φρεάτια κι από εκεί να γίνεται η άντληση τους με τη βοήθεια αντλιών.

Με τη μελέτη αποχέτευσης όλων των όμβριων και πλημμυρικών νερών και την εξασφάλιση της προστασίας, που θα δημοπραττηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ένα έργο για το οποίο είχε άμεσο προσωπικό και επιστημονικό ενδιαφέρον ο κ. Σχίζας, ανοίγει ουσιαστικά η Β΄φάση του έργου, που αφορά στην αποκατάσταση του ξύλινου κτιρίου. ‘Αλλωστε, όπως είχε πει στο Πύθιο ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Σχίζας, «η ΓΑΙΑΟΣΕ ήρθε για να μείνει».

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here