Με λαμπρότητα η πρωτεύουσα του Έβρου γιόρτασε τα Ελεύθεριά της

Με λαμπρότητα η πρωτεύουσα του Έβρου γιόρτασε τα Ελεύθεριά της

109
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

ΠΑΡΑ ΤΟ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Η  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  ΓΙΟΡΤΑΣΕ  ΤΑ  99α  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΤΗΣ

ΟΙ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ  ΕΔΡΑ  ΤΟΥ  ΝΟΜΟΥ 

Ου ποιήσομαι περί πλείονος το ζην της  Ελευθερίας   ( Λυκούργου  )

Η  ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν η Ιστορία είναι η μνήμη  της ανθρωπότητας κατά τον ΡΕΝΑΝ τότε η καταγραφή των διαφόρων γεγονότων ( κατά τρόπο  αντικειμενικό κατά το δυνατόν )  που συνδέονται μ’ ένα λαό  και τα οποία παρουσιάζουν μια αλληλουχία  , η εξιστόρησή τους και η συχνή προβολή των πιο σημαντικών  να γίνεται  ένα είδος πνευματικής τροφής για το λαό , αφού τα γεγονότα μιλούν στην ψυχή του και κατ’ αυτόν τον τρόπο  δημιουργείται  η ιστορική παράδοση .

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Και κάτι άλλο . Μολονότι κάθε ιστορικό γεγονός ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν , όμως ασκεί  έντονη  επίδραση στο παρόν  και κατευθύνεται προς το μέλλον  με την απαίτηση  να καθορίσει τη μορφή του  , αν και φαίνεται  ανεπανάληπτο  στην πραγματικότητα είναι νέα δημιουργία και επανάληψη . Γι’ αυτό λέμε συχνά  ότι καθετί  που γίνεται στο  παρόν έχει τη ρίζα του στο παρελθόν .

Δεν  μπορούμε εμείς οι Νεοέλληνες , δυστυχώς , να είμαστε περήφανοι  για την ιστορική μας μνήμη  καθώς αυτή  παρουσιάζει κενά , χάσματα , ίσως και τρωτά  απέναντι στο έργο των πατέρων μας τόσο του απώτερου όσο και του πιο πρόσφατου παρελθόντος καθώς  αυτοί με το έργο τους γενικά , με τις αξίες που δημιούργησαν  μας έδωσαν το δικαίωμα να  μιλούμε  μια Νεοελληνική παιδεία και πολιτισμό .

Γιατί ο ελληνισμός ζει , άρα ολοένα αλλάζει μορφή και σύσταση  , ανανεώνεται και προσαρμόζεται σε και νούργιες περιστάσεις- επιδράσεις .

ΤΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μ’ αυτές τις σκέψεις , μ’ αυτές τις προϋποθέσεις , σ’ αυτό το πλαίσιο αρχών κι αξιών  γίνονται και οι διάφοροι εορτασμοί επετείων εθνικής ή τοπικής εμβέλειας , που όμως έχουν- ή έπρεπε να έχουν – κάτι κοινό : Την ιστορική  αναβάπτιση , μέσω της αναβίωσης ,  στις αρχές  και τις αξίες της φυλής μας  . Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο  θα προσπαθήσουμε να  εντάξουμε τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  , που συμπλήρωσαν  ήδη 95 χρόνια και που οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά με τη Δοξολογία  και τη μεγάλη παρέλαση  στην κεντρική λεωφόρο της πόλης με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου .

Η  ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

Κομβικό σημείο των εκδηλώσεων ήταν σίγουρα  η Δοξολογία η οποία εψάλη στο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών κυβερνητικών και τοπικών  και βέβαια πλήθους πιστών  τιμώντας παράλληλα  και τη γιορτή της Παναγίας . Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  η Φιλόλογος κ. ΣΤ. ΚΑΚΑΡΑΚΗ η οποία  με  χαρακτηριστική  ρητορική απλότητα αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης με ταυτόχρονη σύνδεση με τη σημερινή πραγματικότητα .

Στιγμιότυπο από τη Δοξολογία  στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Νικολάου

ΤΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ  ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Αναφερόμενοι στο θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων πρέπει να σημειώσουμε  την παρουσία επιπλέον δύο μητροπολιτών  των Σεβ. Διδ/χου – Ορεστιάδας και της Παροναξίας κ κ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ  και  ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ  αντίστοιχα– πέρα από το Σεβασμιώτατο  κ κ  ΑΝΘΙΜΟ.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ  ΤΩΝ  ΒΙΖΒΙΖΗΔΩΝ

Από την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Βιζβίζηδων

Και βέβαια από τις εκδηλώσεις δε θα μπορούσε να λείψει η κατάθεση στεφανιών  από όσους προβλέπει το πρωτόκολλο σε  ένδειξη ελάχιστης τιμής σ’ αυτούς , που έπεσαν στον αγώνα για  την προάσπιση της ελευθερίας όλων μας και που πάντα πρέπει να θυμόμαστε , αν θέλουμε να  είμαστε ελεύθεροι και σωστοί πολίτες .

Η  ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου παρελαύνουν προ των επισήμων

Και μαθητές Λυκείου της πόλης

Οι  εκδηλώσεις για την επέτειο έκλεισαν με τη μεγάλη παρέλαση μαθητών , διαφόρων σωματείων πολιτιστικών και πεζοπόρων τμημάτων  των  Ε . Δ.  της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον των επισήμων , συμπληρώνοντας την εξαιρετική εμφάνιση – για άλλη μια  φορά – των τμημάτων στρατού  της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π , της  ΧΧΙΙ ΤΘΤ  αλλά και των Ταγμάτων Εθνοφυλακής όπως και τμήμα της ΕΛ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ  με την άψογη καθ’ όλα  εμφάνισή τους. Γι’ αυτό και καταχειροκροτήθηκαν θερμά .

Στιγμιότυπο από την παρέλαση πολιτιστικού Συλλόγου του Β. Έβρου

 Από την παρέλαση των Αινιτών  Αλεξανδρούπολης 

ΟΙ  ΕΠΙΣΗΜΟΙ

Από πλευράς επισήμων παρέστησαν οι βουλευτές  κκ Α. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ  και  Δ ΡΙΖΟΣ , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ , ο Δήμαρχος Αλεξ/λης κ. Ε ΛΑΜΠΑΚΗΣ ,ο νέος Δ/της του Δ Σ Σ στρατηγός κ. Χ. ΛΑΛΟΥΣΗΣ  ,  ο Δ/της της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π   κ ΑΓΓΕΛΟΣ  ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗΣ , ο Περιφερ. Δ/ντής  της ΕΛΑΣ  Α Μ Θ στρατηγός κ. Ν. ΜΕΝΕΞΙΔΗΣ Δ/ντής της Α Δ Αλεξ/λης   κ. Π ΚΑΡΤΑΛΗΣ , ο Λιμενάρχης Αλεξ/λης , ο Δ/τής της ΠΥ  κ. Κ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ , οι Πρόεδροι της  ΕΑΑΣ  και του ΣΕΑΝ  ΕΒΡΟΥ κ κ  Π. ΦΩΤΑΚΙΔΗΣ και ΑΝΤ. ΚΕΜΑΛΑΚΗΣ  αντίστοιχα και άλλοι.

Πεζοπόρο τμήμα των  Ε Δ της περιοχής με τη χαρακτηριστική του εξαιρετική στοίχιση και ζύγιση

ΚΑΤΙ  ΣΑΝ  ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Η στήλη θα  κλείσει αυτό το σημείωμα  για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ   της  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ   και της  ΘΡΑΚΗΣ  ξαναγυρίζοντας εκεί απ’ όπου ξεκίνησε : Το νόημα των  ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ . Γιατί πέραν των εκδηλώσεων για τις οποίες ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του  ο κόσμος έμεινε στο κύριο νόημα , που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  της περιοχής καθώς και η τιμή  σ’ αυτούς που  αγωνίστηκαν , μάτωσαν , ακρωτηριάστηκαν  κι έπεσαν  γι’ αυτήν θυμούμενοι τους  στίχους του Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΗ :

ΠΟΛΥΦΕΓΓΗ  ΓΙΑ  ΜΑΣ  ΑΣ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΔΟΞΑ

ΚΙ  ΩΣ  Τ’ ΑΣΤΡΑ  ΝΑ  ΠΥΡΓΩΝΕΤΑΙ ΚΙ  ΑΚΟΜΑ

Σ’  ΕΧΘΡΟ  ΕΜΕΙΣ  ΜΕ  ΘΕΛΗΣΗ  ΔΙΚΗ  ΜΑΣ

ΔΕ  ΔΩΣΑΜΕ  ΠΟΤΕ  ΝΕΡΟ  ΚΑΙ  ΧΩΜΑ .

Ο ΕΥΔΙΟΣ

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ