Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΟΚ !!! Με απόφαση της δικαιοσύνης σταμάτησαν δύο Αιολικά πάρκα στην Αισύμη...

ΣΟΚ !!! Με απόφαση της δικαιοσύνης σταμάτησαν δύο Αιολικά πάρκα στην Αισύμη Αλεξανδρούπολης

Σ

STOP στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων που κατασκευάζονταν στον ορεινό όγκο της Αισύμης έβαλε η δικαιοσύνη .

Την πρώτη φορά πριν από 20 περίπου μέρες και την δεύτερη, σήμερα Δευτέρα 14 Αυγούστου, όταν έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η WWF κατά της δημιουργίας αυτών των πάρκων και σύμφωνα με τα οποία θα δημιουργούσαν βλάβη στα σπάνια πουλιά που φωλιάζουν στην περιοχή.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη δημιουργεί ζητήματα στην περιοχή για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα χάσουν οι πολίτες της περιοχής.

Να σημειώσουμε πως με την λειτουργία άλλων αιολικών πάρκων πολύ σύντομα θα έχουν οικονομικά οφέλη οι κάτοικοι των οικισμών που τα φιλοξενούν στα εδάφη τους , μέσο των λογαριασμών ρεύματος.

Το ένα πάρκο ανήκει στην Ελληνική Τεχνοδομική ‘Άνεμος” και το άλλο στον όμιλο Κοπελούζου “ENEL”.

Πρόγραμμα της WWF για την Θράκη

Το WWF Ελλάς και η περιβαλλοντικών συμβούλων εταιρεία NCC πραγματοποίησαν την πρώτη πιλοτική λειτουργία ορνιθολογικού ραντάρ στη ζώνη των αιολικών πάρκων της Θράκης.

Τα τελευταία χρόνια τα ραντάρ έχουν χρησιμοποιηθεί με σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών στην ορνιθοπανίδα.

Καταγράφοντας την παρουσία και την κίνηση των πουλιών και σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό παρέχουν τη δυνατότητα αντίδρασης σε πραγματικό χρόνο.

Ένα τέτοιο σύστημα δηλαδή μπορεί να εντοπίζει πουλιά τα οποία κινούνται στη γειτονιά ενός αιολικού πάρκου και αναλόγως να δίνει εντολή προσωρινής παύσης λειτουργίας των ανεμογεννητριών ή ενεργοποίησης μηχανισμών εκφοβισμού των πουλιών ώστε να απομακρυνθούν αλλάζοντας πορεία.

Η πρόσφατη προσπάθεια μας είναι το πρώτο βήμα για να δούμε κατά πόσο στις ειδικές συνθήκες της Θράκης η χρήση ραντάρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα.

H δοκιμαστική λειτουργία του ραντάρ σε διαφορετικά σημεία του ορεινού Έβρου και της Ροδόπης κατέδειξε πως το έντονο ανάγλυφο της περιοχής θέτει περιορισμούς στη χρήση των συστημάτων αυτών, απαιτώντας τη χρήση συνδυασμού μεθόδων ή συστοιχίας ραντάρ για πλήρη κάλυψη της περιοχής ενός αιολικού.

Επίσης σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης-Σουφλίου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος σε εκπροσώπους εταιρειών και μελετητικών γραφείων, όπως και σε εκπροσώπους των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τις γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις των αιολικών πάρκων στη Θράκη. Στην επίδειξη συμμετείχαν 50 άτομα.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την NCC που συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE “Windfarms and Wildlife” τις δυνατότητες και τους περιορισμούς αυτών των συστημάτων, αλλά και να δουν ένα ορνιθολογικό ραντάρ σε λειτουργία.

To πρόγραμμα LIFE στοχεύει στην ανάδειξη των πλέον σύγχρονων μεθόδων που θα βελτιώσουν τη συμβατότητα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων σύμφωνα με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας της Ε.Ε.

Η εύρεση λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα σπάνια και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της Θράκης όπως ο Μαυρόγυπας, ο Ασπροπάρης, το Όρνιο και ο Χρυσαετός αποτελεί για το WWF Ελλάς βασική προτεραιότητα. Οι νέες τεχνολογίες, όπως τα ραντάρ, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι, η αποτελεσματικότητα τους δεν είναι δεδομένη και απαιτείται εκτεταμένη προκαταρκτική έρευνα κατά περίπτωση πριν προχωρήσει η πρακτική εφαρμογή τους.

Η συνεργασία του WWF Ελλάς με το πρόγραμμα LIFE θα παρέχει την ευκαιρία να ελεχθούν και άλλα σύγχρονα συστήματα στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Σ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Ψωροκωσταινα υπερηφανη για τα σπανια πουλια της που δεν θα ενοχλουνται πια απο Αιολικα παρκα ????, αλλα μπατιρω και οπισθοδρομικη και ουραγος των τεχνολογικων και αλλων εξελιξεων παγκοσμιως ???? Ειμαστε αξιοι της κακομοιριας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here