Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019 ΦΑΣΗ ΤΗΣ « ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ...

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019 ΦΑΣΗ ΤΗΣ « ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 2019» ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

108
0
Σ

«Ουδείς γαρ ούτως ανόητός εστιν ,όστις  πόλεμον προ ειρήνης αιρέεται» .

Ηροδότου  ( Ιστορία ) 

«Συνετών ανδρών εστιν ,πριν γενέσθαι τα δυσχερή ,προνοήσαι μη γένηται» .

Πιττακός

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδιαφέρον , πιστεύουμε , το σημερινό μας σημείωμα , φίλοι αναγνώστες , γιατί άπτεται τόσο της επικαιρότητας στην εθνική της διάσταση όσο και για το θέμα της ασφάλειας της χώρας μας και φυσικά όλων μας ιδιαίτερα της ακριτικής μας περιοχής .  Πρόκειται για την άσκηση –Διακλαδική μάλιστα – ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019 φάση της οποίας ως « ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 2019» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ύψωμα ΑΕΤΟΣ της Αλεξ/πολης με εξαιρετική επιτυχία .  

Γι  αυτό η στήλη θα αποφύγει σήμερα την τρέχουσα  πολιτική και άλλη επικαιρότητα με την κουβέντα για την οικονομία , τις συντάξεις , τα δάνεια , τη λιτότητα   , την υγεία, τις συγκρούσεις παγκοσμίως με ή χωρίς έξωθεν επεμβάσεις ,την πολιτική με δηλώσεις ,αντιδηλώσεις, κατηγορίες, ύβρεις πολιτικών  -πολλών ανεπάγγελτων -, που συνήθως ψευδολογούν , λοιδορούν αντιπάλους και πάντως οξύνουν την κατάσταση .

Ουδείς αμφιβάλλει ότι ορισμένα από αυτά είναι σημαντικά και πρέπει να αναδεικνύονται για λόγους προφανείς  όμως η κατάχρηση ενασχόλησης σε βαθμό αλλεργίας σίγουρα δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα μάλιστα τα συσκοτίζουν

Η ΑΣΚΗΣΗ .

Με την άσκηση λοιπόν ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019 – ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 19  θα ασχοληθεί η στήλη ,μια άσκηση γιγαντιαία όπως και να το δει κανείς τόσο από πλευράς συμμετοχής προσωπικού όσο και μέσων πολεμικών που χρησιμοποιήθηκαν  και την οποία είχε την τύχη να παρακολουθήσει ο υπογράφων μαζί με άλλους τυχερούς ύστερα από την τιμητική κι άκρως ευγενική πρόσκληση που έλαβε από το νέο Δ/τή της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π  το Στρατηγό κ. ΑΓΓΕΛΟ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ κι έχει τη χαρά και την τιμή να σας μεταφέρει – όσο είναι δυνατό -μέσα από αυτή τη στήλη . 

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξάλειψη προγεφυρώματος που είχε δημιουργηθεί  από την εισβολή εχθρικού τμήματος στην περιοχή και τη σταθεροποίησή του στο χώρο .Για την ανακατάληψη του χώρου και την εκδίωξη του προγεφυρώματος ήταν αναγκαία και απαραίτητη η συμμετοχή χερσαίων κι εναέριων  φιλίων δυνάμεων –γι’ αυτό η άσκηση ήταν Διακλαδική – που με συντονισμένες ενέργειες-σίγουρα καθόλου εύκολες- αντεπίθεσης , χρήσης πυρών μεγάλου όγκου και ακριβείας να γίνουν κυρίαρχες του χώρου . Το φετινό σενάριο ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο καθώς είχαν ενταχθεί επεισόδια στην περιοχή του ΔΕΛΤΑ  του Έβρου αλλά και τη θαλάσσια περιοχή της Μάκρης . Τα παραπάνω ανεξάρτητα από τα αντίστοιχα επεισόδια στην περιοχή της Σαμοθράκης που η ολοκλήρωσή τους πραγματοποιήθηκαν την επομένη ως τελική πλέον φάση της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019 .

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

1   Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Αν ισχύει η παροιμία  για την καλή ημέρα που φαίνεται από το πρωί- κι εδώ ίσχυσε πλήρως από την αρχή μέχρι το τέλος της άσκησης – τότε οι διοργανωτές κέρδισαν  από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις και την ουσία καθώς τόσο η πρόσβαση των προσκεκλημένων στο χώρο του Παρατηρητηρίου όσο και τακτοποίησή τους έγιναν με απόλυτη τάξη και ακρίβεια υποδειγματική.

2   Η ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ο χώρος της άσκησης είχε  οπτικοποιηθεί με ευδιάκριτα σχήματα και χρώματα για λόγους άνετης παρακολούθησης και φυσικά εκπαιδευτικούς  ενώ οι συνεχείς πληροφορίες που παρέχονταν από τον αρμόδιο αξιωματικό ,και στην προκειμένη περίπτωση από τον Επιτελάρχη της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π  Συνχη κ. Γ. ΓΙΩΤΗ σε ολόκληρη τη διάρκεια της εξέλιξης της άσκησης κι ενδιάμεσα από τους αρμόδιους των άλλων όπλων ς ήταν συνεχείς, εύληπτες, αναλυτικές, ακριβείς και πλήρως κατατοπιστικές για ΟΛΟΥΣ τους προσκεκλημένους .

3  Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η Δ Μ

Η όλη διοργάνωση από πλευράς  Δ Μ ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου καθώς πέρα από την απρόσκοπτη κι άνετη μεταφορά των προσκεκλημένων υπήρχε ειδικός ενημερωτικός φάκελος με πάρα πολλά πληροφοριακά  στοιχεία για τη Μεραρχία και την άσκηση καθώς και μεγάλες οθόνες -monitors με συνεχή ζωντανή ενημέρωση για την πορεία της άσκησης, ιδιαίτερα χρήσιμα για όλους καθώς η άσκηση ήταν νυκτερινή  και βέβαια για τους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους που συμμετείχαν και ήταν μια από τις αρκετές πρωτοτυπίες της άσκησης ,κάτι που πιστώνεται στους διοργανωτές .

4    Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της πολύπλοκης άσκησης ήταν η εξαιρετική συνεργασία των μονάδων από διαφορετικά όπλα  και σχηματισμούς ( Πεζικό , Πυροβολικό , Τεθωρακισμένα, Πολεμική Αεροπορία, Τάγματα Εθνοφυλακής της περιοχής της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ  συνολικά καθώς και η ΧΧΙΙΙ ΤΘ ΤΑΞ ) . Ένας συντονισμός πλήρης, αποτελεσματικός που πρέπει να κάνει υπερήφανους τους ηγέτες που είχαν την ευθύνη της άσκησης . Να ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο του προσωπικού που έλαβε μέρος σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα  ήταν 1026 άτομα

5  Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΩΝ

Η ακρίβεια στην πλήξη και καταστροφή των στόχων είχε μορφή  χειρουργικής επέμβασης κάτι που ένιωσαν οι προσκεκλημένοι μένοντας ενθουσιασμένοι από το μεγαλείο της επιχείρησης   ( Τώρα ίσως κάποιοι να μη ένιωσαν τόσο ευχάριστα βλέποντας την τελειότητα των κινήσεων . Βλέπετε συμβαίνουν κι αυτά .Και ο νοών νοείτω!) . 

6  Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΟΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Οι προσκεκλημένοι και οι επίσημοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση διαφόρων οπλομηχανημάτων που είχαν παραταχθεί σε ειδικό χώρο και να ενημερωθούν για τα είδη ,την κατασκευή και τις δυνατότητές τους . 

7  ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

Την άσκηση παρακολούθησε εφέτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας  κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ο οποίος μετά το τέλος της άσκησης περιήλθε  την έκθεση οπλομηχανημάτων κι ενημερώθηκε από τους υπευθύνους , ο ΥΕΘΑ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ο ΥΦΕΘΑ κ. ΑΛΚ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό στην περιοχή μας και πολύ- πολύ αγαπητό  καθώς υπηρέτησε στην περιοχή μας κι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις , πολλοί ανώτατοι αξ/κοί εν ενεργεία και αποστρατεία και πάρα πολύς κόσμος . 

Ο Δ/ΤΗΣ  ΤΗΣ ΧΙΙ Μ/Κ  Μ Π

Αφήσαμε τελευταίο την ψυχή  της όλης διοργάνωσης , το Δ/τή της  ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π το Στρατηγό κ. ΑΓΓΕΛΟ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ ο οποίος είχε το γενικό συντονισμό της άσκησης κι όλο το βάρος της διεξαγωγής της  με όλα τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει και να επιλύσει κι αρίστευσε σε ΟΛΑ ( σε μια εξαιρετική συνεργασία με το Δ/τη του Δ΄Σ Σ   το Στρατηγό κ . ΧΑΡ. ΛΑΛΟΥΣΗ ο οποίος φυσικά ήταν παρών καθώς και στην αντίστοιχη της XVI Μ/Κ ΜΠ στην οποία υπάρχει σύντομη αναφορά στο τέλος του σημειώματος ) . Άψογος στη συμπεριφορά του, ευπρεπής, κοινωνικός, υπεύθυνος,  αποτελεσματικός όπως το λέει ο ΝΤΙΣΡΑΕΛΙ « Η ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ  »   αξίζει  φυσικά τον έπαινο  όπως τον διατυπώνει ο Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ :

Ο ΣΥΝΕΤΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΦΑΛΛΕΙ

ΚΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ

ΚΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ

Λέει ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ   « ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ο ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΣ  » και η στήλη τον αποδίδει αφειδώλευτα γιατί είναι επάξιος .

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ  XVI Μ/Κ Μ Π

Και κάτι συναφές .To πρωί της ίδιας ημέρας  πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 2019»   με ασκούμενη τη ΧVI Μ/Κ Μ Π στο πεδίο ασκήσεων ΨΗΛΟΣ  ΣΤΑΛΟΣ μεταξύ ΛΑΒΑΡΩΝ και ΚΙΣΣΑΡΙΟΥ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν επίσης εξαιρετικά επιτυχής .

Ο  ΕΥΔΙΟΣ

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here