Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Μεριέμ-Ανά(Μάνα-Μαρία) λένε οι Τούρκοι την Παναγιά-Ικεσία του Θωμά Κοροβίνη στην Παναγιά των...

Μεριέμ-Ανά(Μάνα-Μαρία) λένε οι Τούρκοι την Παναγιά-Ικεσία του Θωμά Κοροβίνη στην Παναγιά των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης

706
0
Σ

Πριν είκοσι χρόνια, το 1998, κυκλοφόρησε από την FMRECORDS, υπό τον τίτλο «Τακίμια», ο καλύτερος, ίσως, δίσκος του φιλόλογου, λαογράφου και  τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, που έγραψε τους στίχους και τη μουσική. Μαζί του στην ερμηνεία των τραγουδιών η Βούλα Σαββίδη, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαριώ και η Σούλα Εμφιετζή. Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μυστακίδη.

Δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίξω ότι το τραγούδι «προσευχή», που το ερμηνεύει με τον δικό του ιδιαίτερο και αισθαντικό τρόπο ο Θωμάς Κοροβίνης, είναι η καλύτερη μη θρησκευτική, εκκλησιαστική προσευχή, που έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια κι απηχεί απόλυτα την αποθέωση της Παναγίας στη συνείδηση των απλών ανθρώπων και των καταφρονεμένων.

Ο λυρικός ποιητής και λαογράφος Κώστας Θρακιώτης στο βιβλίο του «Λαϊκή πίστη και λατρεία στη Θράκη»(εκδόσεις «Ρήσος», Αθήνα, 1991) γράφει: «Η Παναγία είναι η ίδια η ενσάρκωση της αγάπης, του πόνου και της παρηγοριάς. Αυτή που χύνει βάλσαμο στις καρδιές των ταλαιπωρημένων και των απελπισμένων όλου του κόσμου».

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here