Λεβ Γιασίν, η «μαύρη αράχνη» της Ντιναμό Μόσχας και της Σοβιετικής Ένωσης,...

Λεβ Γιασίν, η «μαύρη αράχνη» της Ντιναμό Μόσχας και της Σοβιετικής Ένωσης, ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα

175
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Στις 20 Μαρτίου 1990 πέθανε στη Μόσχα, σε ηλικία 61 ετών, ο Λεβ Ιβάνοβιτς Γιασίν, η «μαύρη αράχνη» της Ντιναμό Μόσχας και της Σοβιετικής Ένωσης, ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου(IFFHS). Προς τιμήν του η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA, καθιέρωσε το Βραβείο Λεβ Γιασίν, που απονέμεται στον καλύτερο τερματοφύλακα της τελικής φάσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Για 21 χρόνια ήταν ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Μόσχας και από το 1954 ως το 1967 της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 1963 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή και ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του θεσμού που κατακτούσε αυτή τη διάκριση.

Το 1963 ως τερματοφύλακας της «ομάδας επιλέκτων Κόσμου» εναντίον της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ έκανε απίστευτες αποκρούσεις, «πιάνοντας κι αυτά που δεν πιάνονταν»!

Το 1971 στο γήπεδο «ΛΕΝΙΝ» της Μόσχας στο τελευταίο και συμβολικό του παιχνίδι με τη φανέλα της Ντιναμό Μόσχας εναντίον της μικτής της Ευρώπης, 100.000 θεατές χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον «απόρθητο τερματοφύλακα όλων των εποχών».

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ