Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΕΔΕ: Πραξικόπημα στην Αυτοδιοίκηση δια χειρός Τ. Θεοδωρικάκου

ΚΕΔΕ: Πραξικόπημα στην Αυτοδιοίκηση δια χειρός Τ. Θεοδωρικάκου

Σ

Με εν κρυπτώ απόφαση εκχωρεί 2 εκατ. ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων στην ΕΕΤΑΑ χωρίς σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ.

Για «πραξικόπημα» εις βάρος των δήμων της χώρας εγκαλεί το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος εν κρυπτώ έλαβε απόφαση να εκχωρήσει το ποσόν των 2 εκατ. ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ!
 
Η απόφαση αυτή, η οποία φέρει την υπογραφή της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Βαλατσού κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου προβλέπει «την απόδοση ποσού 2.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020, στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών που αφορούν στην υποστήριξη των Δήμων».  
 
Οι εκπρόσωποι των δημάρχων στην ΚΕΔΕ συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις 4 μμ και αποφάσισαν την άμεση ανάκληση της παράνομης απόφασης, καθώς ουδέποτε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ζητήθηκε, όπως προβλέπεται, η σύμφωνη γνώμη του αυτοδιοικητικού οργάνου. Σε περίπτωση μη ανάκλησης της παράνομης απόφασης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης και αίτηση ακύρωσης. Παράλληλα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ πρόκειται να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από την διοίκηση της ΕΕΤΑΑ -που είναι διορισμένη από τον Τ. Θεοδωρικάκο- σχετικά με τις πρόσθετες λειτουργικές δαπάνες, καθώς δεν έχει προκύψει έως τώρα τόσο μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στην συγκεκριμένη εταιρεία.
 
Με δεδομένη την αγανάκτηση των δημάρχων για σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων στην Αυτοδιοίκηση εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικων, Τ. Θεοδωρικάκου, οι αιρετοί ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι όλα αυτά δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας στην οποίαν έχουν περιέλθει εκατοντάδες δήμοι στην χώρα και την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν προτίθεται να καλύψει το πλήρες ποσόν των έκτακτων δαπανών που έκαναν οι ΟΤΑ την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοΐου.

Ηλάκτρα Βισκαδουράκη στην avgi.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here