Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Καταρράκτης και αντιμετώπιση με ασφαλείς τεχνικές.

Καταρράκτης και αντιμετώπιση με ασφαλείς τεχνικές.

Σ

Καταρράκτη ονομάζουμε την θόλωση του φακού του ματιού που προοδευτικά μειώνει την ποιότητά της όρασης. Στο τελικό στάδιό του αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.

Δυστυχώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε νέες ηλικίες. Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται παθολογικός καταρράκτης. Στην συντριπτική πλειοψηφία, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο επονομαζόμενος γεροντικός καταρράκτης, μετά την ηλικία των 70 ετών.

Για την αντιμετώπιση καταρράκτη χρειάζεται να γίνει επέμβαση με laser, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πλέον είναι επέμβαση ρουτίνας, ωστόσο πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους χειρουργούς αφού αφαιρείται όλο το τμήμα του φακού που έχει θολώσει, με ειδικούς υπερήχους (φακοθρυψία) και κατόπιν τοποθετείται ένας αναδιπλούμενος ειδικός φακός που μένει εσαεί στο μάτι. Η τομή είναι ελάχιστη περίπου 2 εκατοστά, χωρίς την ανάγκη ράμματος μέσα στο μάτι, όπως γινόταν παλιότερα.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και των εξελιγμένων μηχανημάτων γίνεται όλο και πιο φιλική για τον ασθενή και ελάχιστα παρεμβατική. Ο ασθενής αποκομίζει πολλά οφέλη, σε αντίθεση με τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να είναι όλο και περισσότερο προσεκτικός και εξειδικευμένος σε αυτές τις νέες τεχνικές.

Η νάρκωση που γίνεται είναι τοπική με αναισθητικές σταγόνες χωρίς να χρειάζεται να γίνει ένεση. Η νοσηλεία του ασθενούς δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες. Με τους ενδοφακούς που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, μπορούν να διορθωθούν πολλές ανωμαλίες που προϋπήρχαν όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία. 

Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού και να κάνει χρήση των αντιβιοτικών σταγόνων, προσέχοντας να μην τρίβει το μάτι μέχρι να ολοκληρωθούν οι 15 μέρες.

Το χειρουργείο του καταρράκτη είναι μία σοβαρή επέμβαση, γι’ αυτό επιλέξτε τον οφθαλμίατρο χειρουργό που είναι άρτια καταρτισμένος και έχει μεγάλη εμπειρία.

Χειρουργός οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Κάλτσος 

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here