Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κάπτεν Μόργκαν, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του νησιού της Καραϊβικής και άλλοτε πειρατής,...

Κάπτεν Μόργκαν, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του νησιού της Καραϊβικής και άλλοτε πειρατής, που έμεινε γνωστός με το όνομα «ο διάβολος της Τζαμάικα»

617
0
Σ

Σαν σήμερα, στις 25 Αυγούστου 1688, πριν 330 χρόνια, πεθαίνει στη Τζαμάικα ο Χένρι Μόργκαν, ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του νησιού και άλλοτε πειρατής, που έμεινε γνωστός με το όνομα «ο διάβολος της Τζαμάικας».

Σίγουρα το όνομα  του Μόργκαν είναι το διασημότερο στην ιστορία της θαλάσσιας πειρατείας και εκείνου του ληστρικού πολέμου που μαίνεται στην Καραϊβική και στην Ισπανική Αμερική κατά το δεύτερο μισό του 17ου ως τις αρχές του 18ου αιώνα.

Οι παραλίες είναι γεμάτες από κρησφύγετα πειρατών και ληστών που εκεί προετοιμάζονται για τις επιθέσεις τους.

Οι θάλασσες είναι τα πεδία μάχης των κουρσάρων όπου συλλαμβάνουν και λεηλατούν τα πλοία.

Στόχος των πειρατών είναι να χτυπήσουν το εμπόριο των Ισπανών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Ολλανδούς, τους Άγγλους και τους Γάλλους.

Αυτό όμως που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν το δυνατόν περισσότερα από τις ληστείες τους.

Από την ιδιωτική ζωή του Χένρι Μόργκαν μας είναι λίγα στοιχεία γνωστά. Αντίθετα γνωρίζουμε με πολλές λεπτομέρειες τις δραστηριότητες του στη θάλασσα και τη ξηρά.

Γεννήθηκε στην Ουαλία το 1635 κι όπως ο ίδιος θα πει αργότερα, όταν ήταν παιδί τον έκλεψαν στο Μπρίστολ και τον πούλησαν σαν σκλάβο. Στην πραγματικότητα, όμως, εκδιώχθηκε από την Αγγλία για τα χρέη που δεν μπορούσε να ξοφλήσει. Είναι ένας δυνατός πότης, έξοχος ξιφομάχος, σκληρός και απάνθρωπος.

Πολύ γρήγορα γίνεται μέλος μιας ομάδας πειρατών, που ονομάζεται «Αδελφοί της ακτής».

Το 1666 και μετά από μια επιτυχημένη επιδρομή στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, οι «Αδελφοί της ακτής» ορίζουν τον Μόργκαν ναύαρχο τους. Απ΄αυτή τη στιγμή έμμονη ιδέα του Άγγλου πειρατή είναι να προκαλέσει ζημιές στους Ισπανούς, λεηλατώντας τα πλοία τους και πυρπολώντας τις πόλεις τους. Το μίσος που τρέφει εναντίον τους δεν κινείται απλά από πατριωτικά αισθήματα αλλά πολύ περισσότερο από την απληστία του.

Το 1668 ο Μόργκαν πηγαίνει στην Τζαμάικα και παρά το γεγονός ότι οι πειρατές θεωρούνται παράνομοι ο κυβερνήτης Τόμας Μαίηλφορντ κλείνει συμφωνία μαζί του.

Αποστολή του Μόργκαν είναι να συλλαμβάνει Ισπανούς και να τους αποσπά πληροφορίες. Με μια προσχεδιασμένη επίθεση τους οι Ισπανοί είχαν κατορθώσει το 1655 να κατακτήσουν την Τζαμάικα. Ο Μόργκαν ζητάει και αποκτά έναν εξοπλισμένο στόλο και την αυτοκρατορική άδεια, για να μπορεί να ενεργεί κάτω από την αγγλική σημαία.

Με 500 πειρατές επιτίθεται στις ισπανικές βάσεις στο Πουέρτο Πρίντσιπε και το Πόρτο Μπέλο και μετά από δύο εβδομάδες οργιαστικών λεηλασιών επιστρέφει με μια λεία 300 σκλάβων και ένα μεγάλο φορτίο χρυσαφικών.

Σε μια άλλη επιδρομή του το 1669 ο Μόργκαν ερημώνει την Κούβα, λεηλατεί το Μαρακάιμπο και συλλαμβάνει τρία πλοία που είχαν σταλεί για να τον χτυπήσουν.

Είναι 34 ετών και ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πειρατών. Πέρα απ΄ αυτό ο Χένρι-«Κάπτεν» Μόργκαν είναι διοικητής του πολεμικού στόλου της Τζαμάικα, θέση στην οποία τον έχει διορίσει ο κυβερνήτης.

Το 1670 επιτίθεται για μια ακόμη φορά στην Αγία Αικατερίνη και το Πορτομπέλο. Για κακή του τύχη, όμως, και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, οι Ισπανοί έχουν υπογράψει με τους Άγγλους συνθήκη ειρήνης. Ο Μόργκαν και ο κυβερνήτης Μαίηλφορντ συλλαμβάνονται και μεταφέρονται αλυσοδεμένοι στην Αγγλία. Ο πειρατής καταφέρνει να πείσει τον βασιλιά Κάρολο Β΄ για τις καλές υπηρεσίες που έχει προσφέρει, ώστε να του απονείμει το αξίωμα του αναπληρωτή κυβερνήτη.

Εκεί θα περάσει ο Χένρι Μόργκαν το υπόλοιπο της ζωής του καταχρώμενος την εξουσία του και κυνηγώντας διαρκώς τις απολαύσεις.

Για τους παραπάνω λόγους το 1683 καθαιρείται όλων των αξιωμάτων του.

Θα πεθάνει ύστερα από πέντε χρόνια εξαιτίας της άσωτης ζωής του.

ΠΗΓΗ:ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΒΟΡΕΑΣ»

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here