Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ «ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ»

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ»

Σ

Ξεκάθαρο και ανυποχώρητο αίτημα έστειλαν στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι υγειονομικοί φορείς και οι εκπρόσωποι του Διδυμοτείχου

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ», θα μπορούσε να είναι ένας χαρακτηριστικός τίτλος για τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη,31 Ιανουαρίου 2017, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και τη συμμετοχή των υγειονομικών-νοσηλευτικών φορέων του Βορείου Έβρου και εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται εδώ και καιρό στα όριά του, προμήθειες υλικών που δεν φτάνουν στην ώρα τους ή επειδή είναι κακής ποιότητας τα πληρώνει ακόμη ακριβότερα από τα ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος, γιατροί που δεν πληρώνονται, θέσεις που δεν καλύπτονται, μια κατεπείγουσα ιατρική που δεν είναι για όλο τον Έβρο, ένα νοσοκομείο σε μια περιοχή με οξύτατο δημογραφικό και πληθυσμιακό πρόβλημα, που θα έπρεπε να αναπτύσσεται και να θωρακίζει υγειονομικά και κυρίως ψυχολογικά μια ευαίσθητη περιοχή, υποβαθμίζεται διοικητικά ακρωτηριαζόμενο θεσμικά δημιουργώντας μια δύσκολη υγειονομική πραγματικότητα που επιδρά αρνητικά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και φροντίδων υγείας κι αυτό αντανακλά τόσο στους ασθενείς όσο και στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Τα προβλήματα δεν είναι σημερινά κι ούτε καινούργια αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο προβληματισμός δεδομένος και εύλογο και αυτονόητο το αίτημα της διαχείρισης των προβλημάτων. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα περιέγραψαν και παρουσίασαν στον αρμόδιο υπουργό όλοι οι εκπρόσωποι της μαχόμενης ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας που τοποθετήθηκαν με γνώση , υπευθυνότητα και τεκμηρίωση ζητώντας  την επίλυση των προβλημάτων στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Βόρειου Έβρου οι ιδιαιτερότητες του οποίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στον προωθούμενο επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Στάθης Στάμος, η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Μαρία Ζησάκη, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Κώστας Βαφειάδης, ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γιώργος Κασωτάκης, ο υπεύθυνος της Ορθοπεδικής κλινικής Βασίλης Γαλάνης, ο διευθυντής Αναισθησιολογικού Σούλης Χριστοδούλου, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας Αθανάσιος Κυργιάννης, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Δικαίων Κωνσταντίνος Σιαφκαλόζης και η νοσηλεύτρια Στέλλα Θεοδοσίου έδωσαν την εικόνα της υγειονομικής πραγματικότητας και το πλαίσιο προτεραιοτήτων που θα πρέπει να θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων προς ανακούφιση και ικανοποίηση των εργαζόμενων της περιοχής.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης μίλησε για την αναγκαιότητα της θεσμικής αποκατάστασης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβαθμιστεί αλλά το αντίθετο να ενισχυθεί, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ενώ ήρθε και η ώρα να εξεταστεί και η πρόταση ίδρυσης και δεύτερου τμήματος με κατεύθυνση τη Φυσικοθεραπεία ή τη Μαιευτική. Η πολιτική ηγεσία, επισήμανε, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ένα πνεύμα ενίσχυσης όλη την περιοχή και ειδικότερα το Δήμο Διδυμοτείχου που αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό και πληθυσμιακό πρόβλημα.

Το αίτημα της αυτόνομης λειτουργίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου υποστήριξε και ο παριστάμενος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καβαρατζής.

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός περιέγραψε το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινείται η κυβέρνηση και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο χώρο της υγείας. Οι προσλήψεις προσωπικού που θα γίνουν, θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κύριο γνώμονα την ενδυνάμωση του ρόλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του για αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο των κενών θέσεων που θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν με συνέπεια τις χρονοβόρες διαδικασίες που γίνονται ανασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του συστήματος σε περιοχές που έχουν περισσότερη ανάγκη υπηρεσιών και φροντίδων υγείας. Για το πάνδημο θέμα της αυτονομίας του νοσοκομείου απέφυγε να πάρει θέση, έκλεισε όμως το μάτι αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της επανεξέτασης στο πλαίσιο του επιχειρούμενου επανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της χώρας, όπου με κριτήρια και στοιχεία θα υπάρξουν διορθωτικές προτάσεις και παρεμβάσεις.

Από υγειονομικής πλευράς ο κ. Ξανθός συνοδευόταν από τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης (4η ΠΥΔΕ) Στρατή Πλωμαρίτη και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Στέφανο Καρακόλια να αναφέρεται στις προσπάθειες εύρυθμης και αξιοπρεπούς λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καίσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κυργιαλάνης.

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλος Κολτσίδης εκπροσώπησε τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.

Σταύρος Παπαθανάκης

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here