Η κοινοβουλευτική παράδοση της Θράκης από το 1920 μέχρι το 2017

Η κοινοβουλευτική παράδοση της Θράκης από το 1920 μέχρι το 2017

2617
7
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Σταμάτη Γεωργούλη

Ο Δρ. Σταμάτης Γεωργούλης με τη συνεργασία του αυτή μας δίνει την εικόνα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Θράκης από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό μέχρι και σήμερα, το 2017. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 97 χρόνων κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Θράκης με τα δικά της ενδιαφέροντα και ξεχωριστά ορόσημα.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

 

ΓΙΑ ΤΑ 84 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

 

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 100ΟΣ  ΤΟΜΟΣ Η΄14ΟΣ  Β’ ΣΕΙΡΑΣ

ΘΡΑΚΙΚΑ ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 2004

 

Με ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΤΩΝ: 2007, 2009, 2012,  (2015 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ), 2015 (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ)

ΑΘΗΝΑ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

 

Του Δρ. Σταμάτη Γεωργούλη

 

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Συμπληρώνονται φέτος 84 συναπτά έτη από τότε που οι πρώτοι Θράκες Βουλευτές κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν το λαό της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκεύματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ήταν μια ιστορική χρονική συγκυρία, αφού η Θράκη δεν συμμετείχε στον εθνικό κορμό παρά μόνο το Νοέμβριο του 1920, εκατό δηλαδή χρόνια μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Η Θράκη ασφαλώς του 1920 δεν ήταν η σημερινή συρρικνωμένη γεωγραφικά Θράκη, που διασώθηκε μέσα στην εδαφική επικράτεια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ήταν η ενιαία Θράκη της συνθήκης των Σεβρών που ξεκινούσε από το Νέστο και κατέληγε στα υψώματα της Τσατάλτζας στα πρόθυρα της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης, χωρίς φυσικά αυτήν, που τελούσε όμως υπό διασυμμαχική κατοχή. Είχε μια εκτεταμένη γεωγραφική επιφάνεια που ανερχόταν σε 28.564 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και πληθυσμό 800.000 ατόμων περίπου μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν ισχυρές αριθμητικά πληθυσμιακές μειονότητες, μουσουλμανικού, αρμενικού και εβραϊκού θρησκεύματος. Ως πρώτη πρωτεύουσα της ενιαίας Θράκης ορίστηκε η Αδριανούπολη με Έλληνα Ύπατο Αρμοστή.

Τη Θράκη αυτή ανέλαβαν λοιπόν να εκπροσωπήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο οι αντιπρόσωποι όλων των Θρακών, χωρίς καμιά θρησκευτική διάκριση. Κατά συνέπεια στη Βουλή συμμετείχαν πέραν των εκπροσώπων των Θρακών από τους Νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, της σημερινής ελληνικής Θράκης και εκπρόσωποι των Θρακών από τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης, δηλαδή της Αδριανούπολης, των Σαράντα Εκκλησιές, της Ραιδεστού, της Καλλίπολης, περιοχές στις οποίες διέμεναν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, αλλά και πληθυσμοί με μουσουλμανικό, αρμενικό και εβραϊκό θρήσκευμα. Έτσι στις πρώτες εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 εκλέχτηκαν και οι πρώτοι νόμιμοι Πληρεξούσιοι του πληθυσμού της Θράκης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως εξής: 30 Έλληνες, 20 Μουσουλμάνοι, 1 Αρμένιος και 1 Ισραηλίτης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει έμπρακτα την ισοπολιτεία και ισονομία που επέβαλε η κυβέρνηση Βενιζέλου στην πολυθρησκευτική κοινωνία της ενιαίας Θράκης, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία.

         

 Δυστυχώς όμως το όνειρο που κράτησε μόλις δύο χρόνια πό την 15η Ιουλίου 1920 μέχρι την 7η Νοεμβρίου 1922, εξελίχτηκε σε έναν απίστευτο εφιάλτη. Μπροστά στη Μικρασιατική τραγωδία κατέρρευσε ανεξήγητα και αδικαιολόγητα και το όραμα της Ελληνικής ενιαίας Θράκης για να ολοκληρωθεί η τραγωδία με τη σιβυλλική δήλωση τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου επίσημου διαπραγματευτή της Ελλάδας στη Συνθήκη των Σεβρών προς τον Ύπατο Αρμοστή Θράκης: «Ανατολική Θράκη απωλέσθη δυστυχώς δι’ Ελλάδα».

Τα γεγονότα ήταν ραγδαία και δραματικά. Η Ανατολική Θράκη αποκόπηκε από τον εθνικό κορμό και οι κάτοικοί της εξαναγκάστηκαν σε ξεριζωμό καταφεύγοντας ως πρόσφυγες στην Ελλάδα εγκαταλείποντας πατρογονικές εστίες 27 ολόκληρων αιώνων. Πολλοί από αυτούς ρίζωσαν στην ελληνική Θράκη και συνέχισαν την κοινοβουλευτική τους παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Ελληνική ή Δυτική Θράκη αποτέλεσε κατά συνέπεια το τελευταίο ηπειρωτικό τμήμα-καταφανώς συρρικνωμένο γεωγραφικά, που ενσωματώθηκε στην Ελληνική επικράτεια μετά από μακροχρόνιες και επίπονες αιματηρές διεργασίες.

Η οριστική της ενσωμάτωση πραγματοποιήθηκε με τη συνθήκη της Λοζάννης το 1923, βάσει την οποίας η Δυτική Θράκη αποτέλεσε οριστικά τμήμα της Ελλάδας, ενώ η Ανατολική Θράκη με τις νήσους Ίμβρο και Τένεδο παραχωρήθηκαν στην Τουρκία.   

Παράλληλα ένα σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων που ανερχόταν το 1923 σε 105.00 περίπου εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής και παρέμειναν στην Ελληνική Θράκη στα πλαίσια της αρχής της αμοιβαιότητας που εφαρμόστηκε ταυτόχρονα για του Έλληνες ορθοδόξους της Κωνσταντινουπόλεως, Ίμβρου και Τενέδου. Πρόκειται για τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα, που αποτελείται από τουρκογενείς, Πομάκους και αθιγγάνους, οι οποίοι ποτέ δεν έπαυσαν να εκπροσωπούνται στο Ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι και σήμερα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ισονομία που εφαρμόζεται από την Πολιτεία στο θέμα αυτό.  

Έχει ιστορική λοιπόν σημασία η αναδρομή που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε εδώ αναφορικά με το ρόλο των Θρακών Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Θράκης, στα πλαίσια της Νομοθετικής εξουσίας.

Ταυτόχρονα όμως αποδίδει και έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στους Θράκες εκείνους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που ανάλωσαν την ζωή τους στην υπηρεσία του Θρακικού λαού και του Έθνους.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη εκτιμούμε και η ενδελεχής έρευνα που αφορά το έργο των Βουλευτών μέσα από τη μελέτη των αρχείων και πρακτικών της Βουλής, προκειμένου να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο το έργο αυτό είναι ανάλογο της εμπιστοσύνης του κυρίαρχου εντολοδόχου Θρακικού λαού που τίμησε με την αμέριστη εμπιστοσύνη τους κοινοβουλευτικούς αυτούς, στέλνοντας τους στο ύπατο αξίωμα της αντιπροσώπευσής του στο εθνικό κοινοβούλιο.

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Η οποιαδήποτε προσέγγιση του Θρακικού κοινοβουλευτικού φαινομένου με αφορμή τα 84 χρόνια της κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης της Θράκης στο Ελληνικό κοινοβούλιο προσκρούει ασφαλώς στους ακόλουθους αρνητικούς παράγοντες:

1) Στη σχετικά σύντομη χρονική περίοδο της συμμετοχής που για τη Θράκη μόλις και υπερβαίνει τις 8 δεκαετίες, ενώ αντίστοιχα για άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας υπερβαίνει ακόμη και τις 17 δεκαετίες.

2) Η έλλειψη γραπτών στοιχείων και μάλιστα ηλεκτρονικά επεξεργασμένων. Με εξαίρεση δυο καταλόγους Βουλευτών από το 1860 μέχρι το 1974, τα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης με τους Βουλευτές που εκλέχτηκαν από τις εκλογές του 2000 και του 2004, κανένα άλλο γραπτό στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο.

3) Η έλλειψη γραπτών πηγών ή συγγραφικών δραστηριοτήτων των Θρακών Βουλευτών. Με εξαίρεση ελάχιστα γραπτά κείμενα που εκδόθηκαν με πρωτοβουλία των ιδίων των Βουλευτών τα συγγραφικά αυτά έργα σπανίζουν.

4) Η έλλειψη συγκεντρωτικών στοιχείων με αγορεύσεις Θρακών Βουλευτών. Με εξαίρεση ίσως μια πρωτοβουλία εντοπισμού και ηλεκτρονικής καταγραφής των πρακτικών και της νομοθεσίας της Βουλής, που συσχετίζονται με τη Θράκη καμιά άλλη παρόμοια ενέργεια δεν έχει καταγραφεί κατά τα τελευταία χρόνια..

5) Υπάρχουν τέλος οι προφορικές μαρτυρίες. Αλλά και αυτές φτάνουν στα αυτιά και την αντίληψη των ερευνητών περιορισμένες, αφού σημαντικός αριθμός από τους Θράκες κοινοβουλευτικούς δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο αλλά και απαραίτητο να διασωθούν τέτοιες πολύτιμες μαρτυρίες δια μέσου της αξιοποίησης της μνήμης πρώην Θρακών Βουλευτών που βρίσκονται ακόμη στη ζωή.

Σε κάθε πάντως περίπτωση θεωρούμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι λιγοστά και ότι μια έρευνα και μελέτη του Θρακικού Κοινοβουλευτικού «γίγνεσθαι», χρήζει περαιτέρω εμβάθυνσης και αξιοποίησης στοιχείων.          

«ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ…»: ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Χρησιμοποιώντας την ευαγγελική αυτή ρήση-κατ’ ευφημισμό και μόνο-θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία των προφορικών στοιχείων και μαρτυριών που έθεσαν υπόψη μας Θράκες πρώην και νυν Βουλευτές. Οι μαρτυρίες αυτές, βασικό συστατικό στοιχείο της έρευνάς μας, αποτελούν πολύτιμες πηγές άντλησης στοιχείων και τεκμηρίωσης της μελέτης μας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Από τους προδρόμους των Θρακών Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ένας εκ των ισχυροτέρων πολιτικών της εποχής του με πλήθος «υπουργικά χαρτοφυλάκια» στο ενεργητικό του, ήταν αναμφισβήτητα ο Ραιδεστινός Φίλιππος Μανουηλίδης. Ισχυρή προσωπικότητα, ενεργητικός, δραστήριος και δυναμικός χαρακτήρας ήταν μάλιστα και ο πρώτος αλλά και ισόβιος Πρόεδρος του Θρακικού Κέντρου που το ίδρυσε στην Αθήνα μαζί με άλλους πρόσφυγες από τη Θράκη το 1927.

Επί εποχής Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ διετέλεσε Βουλευτής Ραιδεστού στην Οθωμανική Εθνοσυνέλευση. Με την απελευθέρωση της Ραιδεστού το 1920 εκλέγεται Πληρεξούσιος με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από το 1920 έως το 1922 και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Κατά διαστήματα όμως διέμενε στην Αλεξανδρούπολη λόγω των πολλαπλών εκλογών του ως Βουλευτή Έβρου. Το 1923 κατέλαβε μάλιστα το αξίωμα του Α’ Αντιπροέδρου της Δ’ Συντακτικής Συνέλευσης (1923-1925). Επανεξελέγη Βουλευτής Έβρου κατά την περίοδο 1928-1932, Γερουσιαστής Έβρου 1932-1935, εκ νέου Βουλευτής του ιδίου Νομού με το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 1946-1950 καθώς και 1950-1951.

Στη δικτατορία Παγκάλου ανέλαβε το Υπουργικό χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Προνοίας και Υγείας στις 30/6/1925, αλλά παραιτείται σύντομα όταν διαπιστώνει τη δικτατορική κατεύθυνση του Πάγκαλου στις 17 Οκτωβρίου 1925 λόγω αναβολής των εκλογών που είχε υποσχεθεί ο τελευταίος.

Το 1934 μαζί με το Γεώργιο Παπανδρέου και άλλους πολιτικούς ιδρύουν το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε μια εποχή που ο σοσιαλισμός ηχούσε κακόηχα στον άμεσο κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο της εποχής εκείνης. Στη διάρκεια της κατοχής παρέμεινε στην Αθήνα. Μόλις όμως σχηματίζεται η εξόριστη Κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή, αμέσως ορίζεται στην Αθήνα Τριμελής Επιτροπή που εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό την Προεδρία του Φίλιππου Μανουηλίδη. Συμμετείχαν ακόμη ο Θεμιστοκλής Τσάτσος και ο Ιωάννης Ζεύγος. Η Επιτροπή αυτή συντονίζει την αντιστασιακή δράση ενόψει της οριστικής αποχωρήσεως των Γερμανών. Με την άφιξη της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας στην Αθήνα ορκίζεται ο Φίλιππος Μανουλίδης ως Υπουργός Εσωτερικών από την 23/10/1944 έως την 3 Ιανουαρίου 1945 μαζί με τον Θεμιστοκλή Τσάτσο που αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ζεύγο, τον Πορφυρογένη κ.α.

Η Κυβέρνηση αυτή καταρρέει υπό το βάρος του εμφυλίου πολέμου. Προκηρύσσονται οι εκλογές του 1946. Είναι οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1936 που το Μεταξικό καθεστώς είχε καταλύσει το Κοινοβούλιο. Ο Μανουηλιδης συνεχίζει και πάλι να πολιτεύεται με το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στον Έβρο.

Τον Ιανουάριο του 1947 ορκίζεται ως Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας. Επί Κυβερνήσεως Πλαστήρα ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Απρίλιο του 1950 έως και τον Αύγουστο του 1950. Κυβερνά το Υπουργείο του με σύνεση και πυγμή χωρίς να διστάζει να συγκρούεται ακόμη και με ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας. Μάλιστα όταν τον καλεί κάποια στιγμή στο τηλέφωνο ο στρατάρχης Παπάγος και του μιλά σε κάπως υψηλούς τόνους, ο Μανουηλίδης του ανταπαντά αυστηρά «Στρατάρχα μην ξεχνάτε ότι ομιλείται στον Υπουργό σας και όχι στο λοχία σας» και του κλείνει το τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού προσκυνήματος στην Τήνο στις 15 Αυγούστου 1950 ο Μανουλίδης συνοδεύει με αντιτορπιλικό του Ναυτικού τον Πρωθυπουργό Πλαστήρα. Μαζί τους και ο Εμμανουήλ Ζαπάρτας ως Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και μετέπειτα Βουλευτής Έβρου.

Αμέσως η εκκλησία αδειάζει από πιστούς και τότε ο Πλαστήρας πέφτει με δάκρυα στην εικόνα της Παναγίας και γεμάτος δάκρυα προσεύχεται. «Παναγία μας βόηθα μας να μονιάσουμε» Και αυτό δεν το έκανε σκόπιμα για λόγους εντυπωσιασμού αφού η Εκκλησία ήταν εντελώς άδεια από κόσμο εκείνη την ώρα, αλλά επειδή έτσι αισθανόταν ο Μαύρος Καβαλάρης.

Κατόπιν οι επίσημοι μεταβαίνουν σε διπλανή ταβέρνα για φαγητό, όπου ο Πλαστήρας δηλώνει «Προσευχήθηκα στην Παναγία για να μονιάσουμε. Εάν ήμουνα μόνος στην κυβέρνηση θα υπέγραφα αμέσως την αμνηστία. Δεν μπορώ να το κάνω όμως διότι είμαστε στην κυβέρνηση μαζί με το Σοφοκλή Βενιζέλο». Τότε ανταπάντησε με σκληρό τόνο ο Μητροπολίτης της περιοχής ως εξής «ότι και ο Χριστός πήρε το φραγγέλιο και τιμώρησε τους άτακτους. Έτσι θα πρέπει να τιμωρηθούν και οι κομμουνιστές».

Τότε ο Μανουλίδης με τη διορατικότητα που τον διέκρινε λέει προφητικά προς τον Πλαστήρα. «Κύριε Πρόεδρε τελειώσαμε ως κυβέρνηση»  «Γιατί Φίλιππα;» ερωτά ο Πλαστήρας.. «Διότι ο Βενιζέλος βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε για να μας ρίξει εξαιτίας του επεισοδίου της Τήνου»

Έτσι ακριβώς και έγινε έγινε την επομένη ημέρα.

Ο Μανουηλίδης δεν πολιτεύτηκε με το Γεώργιο Παπανδρέου το 1951, ίσως επειδή εκείνος συνεργάστηκε με τον Παπάγο στην Αχαϊα. Έτσι έκλεισε οριστικά μια λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία ενός εξαίρετου Θρακός πολιτικού που πρόσφερε πολλά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στη συνέχεια αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στο Θρακικό Κέντρο. Ο θάνατος μάλιστα τον βρήκε στο τιμόνι του παλαιοτέρου Θρακικού σωματείου στην Ελλάδα στο οποίο προήδρευσε επί 41 συναπτά έτη, από το 1927 έως και το 1968, που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟ

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΤΑΤΖΗ

Ανάλογη λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία με αυτήν του Φίλιππου Μανουηλίδη πανελλήνιας μάλιστα εμβέλειας ανέπτυξε και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Πρόκειται για ένα χαρισματικό και αγωνιστή πολιτικό που είχε γεννηθεί από έλληνες Ποντίους γονείς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έφτασε σε εφηβική ηλικία ως πρόσφυγας στην Ξάνθη. Πρέπει να σημειωθεί ότι από όλους τους πολιτικούς φίλους και αντιπάλους του, θεωρείται ως πατέρας του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ίδρυσε και ενίσχυσε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, βοήθησε τους αγρότες στη βελτίωση της παραγωγής τους και στην καλυτέρευση των όρων ζωής τους, θεσμοθέτησε αγροτικές υποτροφίες για τους φτωχούς αγρότες φοιτητές, ίδρυσε εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και γενικότερα ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας. Ως ιδρυτής του Αγροτικού Κόμματος διέπρεψε με το ήθος του στην πολιτική ζωή του τόπου, πρεσβεύοντας τη νηφαλιότητα, τη σύνεση και την τιμιότητα, γεγονός που εκτιμήθηκε από όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Γεώργιος Παπανδρέου του εμπιστεύτηκε το 1963 όταν σχημάτισε την Κυβέρνηση Κέντρου το 1963 το ευαίσθητο Υπουργείο Γεωργίας το οποίο διοίκησε για 18 μήνες με σύνεση και ευαισθησία. Τόλμησε μάλιστα και ορισμένα ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, όταν επισκέφτηκε τη Βουλγαρία και άλλες ανατολικές χώρες κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όπου συναντήθηκε με τον Τεοντόρ (Θεόδωρο) Ζίφκωφ και άλλους κομμουνιστές ηγέτες. Στις αρχές του στάθηκε πάντα σταθερός και τις διατήρησε ως κόρη οφθαλμού με αποτέλεσμα να χαίρει άκρας εκτίμησης σε όλα τα φάσματα του πολιτικού κόσμου βίου της χώρας.   

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

Τους διακριθέντες Θράκες πολιτικούς που άσκησαν μάλιστα ύψιστα κυβερνητικά αξιώματα, όπως το Φίλιππο Μανουηλίδη, τον Αναστάσιο Μπακάλμπαση, το Μαρινάκη Εμμανουήλ και τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή διαδέχτηκε μια σειρά Θρακών κοινοβουλευτικών που προσέφεραν με το δικό τους τρόπο ο καθένας στην υπόθεση της ανάδειξης και προβολής της Θράκης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα ήταν βέβαια αρκετά δύσκολο να τους θυμηθεί κανείς όλους έναν προς ένα. Ωστόσο θεωρούμε ότι πρόσφεραν και αυτοί σημαντικά στην υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας γενικότερα και στην ανάπτυξη της Θράκης ειδικότερα με το δικό του τρόπο ο καθένας.

Μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν για τα Υπουργικά τους αξιώματα που τους εμπιστεύτηκαν οι Πρωθυπουργοί της χώρας είναι και οι: Χρυσοστόμου Γρηγόριος που χρημάτισε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Ευελπίδης Χρυσός που χρημάτισε Υπουργός Γεωργίας στην Κυβέρνηση της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και ο Παπαθανάσης Αλέξανδρος που χρημάτισε Υπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν στη συνέχεια οι νεώτεροι πολιτικοί που είχαν ανδρωθεί μέσα στην κατοχή, την αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο.  

Από τους βουλευτές του Έβρου της ίδιας περιόδου σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα διαδραμάτισε ο Εμμανουήλ Ζαπάρτας που κατάγεται από το Διδυμότειχο. Γεννημένος το 1925, γιος του Δημάρχου Διδυμοτείχου κατά την προπολεμική περίοδο γαλουχήθηκε μέσα σε ένα πνεύμα δημοκρατικό, αφού ο πατέρας του αποτελούσε ήδη από το 1934 στέλεχος του κόμματος των Φιλελευθέρων. Στην κατοχή παίρνει ενεργό μέρος στην εθνική αντίσταση και στη συνέχεια διορίζεται υπάλληλος της Αγροτικής τράπεζας.

Μετά τη στράτευσή του το 1947 και την απόλυσή του το 1950 ασχολείται με το εμπόριο και αναμειγνύεται ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου. Εκλέγεται Βουλευτής Έβρου ανελλιπώς από το 1958 μέχρι και την κατάλυση της δημοκρατίας το 1967. Στη μεταπολίτευση του 1974 πολιτεύεται με την Ένωση Κέντρου αλλά αποτυγχάνει να επανεκλεγεί.

Σαν βουλευτής συνέβαλε ενεργά σε έργα ανάδειξης της περιοχής του και ιδιαίτερα στην κατασκευή του επαρχιακών δρόμων, στην αντιπλημμυρική προστασία του Διδυμοτείχου, στην επιλογή του Έβρου για την ίδρυση του εργοστασίου Ζαχάρεως, στην επιδότηση και δανειοδότηση της δρομολόγησης του πρώτου μικρού Φέρυ μποτ Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα.

Ο «Νέστωρας» της πολιτικής ζωής κ. Ζαπάρτας θυμάται σήμερα με νοσταλγία τα χρόνια αυτά, χρόνια μεγάλης προσπάθειας και μόχθου μέσα από αντίξοες συνθήκες για μια καλύτερη θέση της Ελλάδας στον κόσμο γενικότερα και της ελάχιστα αναπτυγμένης την εποχή εκείνη Θράκης ειδικότερα.

Σήμερα στα 79 του χρόνια εξακολουθεί να παραμένει ενεργό μέλος της κοινωνικής ζωής του τόπου και να εκλέγεται κατά την τελευταία δεκαετία ανελλιπώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης τέως Βουλευτών, η οποία μάλιστα τιμώντας τον του ανέθεσε και την Προεδρία της.

Ο ίδιος μόνο καλά λόγια έχει να πει για τους χρηματίσαντες Βουλευτές της Θράκης με τα καταπληκτικά αποθέματα μνήμης που μόνο αυτός διαθέτει. Θυμάται με νοσταλγία τα δύσκολα ταραγμένα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου που είχαν στιγματισθεί από τον απόηχο του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του ’60 με την Κυβέρνηση του Κέντρου, το απριλιανό καθεστώς και τη μεταπολίτευση του ’74 κάτω από το βάρος του παρανοϊκού εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου στην Κύπρο.  

Παράλληλα η μνήμη του ανατρέχει και στους διατελέσαντες Θράκες Υπουργούς και Υφυπουργούς τους οποίους και μας αναφέρει αφού ο κατάλογος δεν είναι και ιδιαίτερα μακρύς: Παναγιώτης Κλης Βουλευτής Έβρου που διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών επί Κυβερνήσεως Ε.Ρ.Ε Παναγιώτη Κανελλόπουλου λίγο πριν την κατάλυση της Βουλής από το απριλιανό καθεστώς, Γεώργιος Ροδίου Βουλευτής Ξάνθης που διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Σταύρος Ταταρίδης Βουλευτής Έβρου, που διετέλεσε Υφυπουργός Γεωργίας (1979-1989) και Εμπορίου (1981) στην ίδια κυβέρνηση, Παναγιώτης Χατζηνικολάου Βουλευτής Έβρου που διετέλεσε Υπουργός Αναπληρωτής Γεωργίας και Υπουργός Βορείου Ελλάδας στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993), Παπαδόπουλος Ιωάννης Βουλευτής Έβρου που διετέλεσε Υπουργός Βορείου Ελλάδας στην Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο κατάλογο αυτό προστίθενται και ο Φωτιάδης Απόστολος Βουλευτής Έβρου που διετέλεσε Υφυπουργός Γεωργίας και Οικονομικών στις Κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Σημίτη, ο Αλέξανδρος Κοντός Βουλευτής Ξάνθης που ανέλαβε ως Υφυπουργός Γεωργίας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης Βουλευτής Ροδόπης που ορκίστηκε ως Υφυπουργός Εξωτερικών στη σημερινή Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου του 2004.

Σημαντικά κυβερνητικά αξιώματα ανατέθηκαν επίσης στο Βουλευτή Ξάνθης Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για έντεκα συναπτά έτη από το 1993 έως το 2004 επί Προεδριών Αποστόλου Κακλαμάνη..

Επίσης κυβερνητικό αξίωμα ανατέθηκε στο Βουλευτή Έβρου Ιωάννη Καβαρατζή που διετέλεσε Α’Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Α κατά το διάστημα (1990-1993).

Σημαντικά κυβερνητικά αξιώματα ανέλαβε και ο Βουλευτής Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης, που διετέλεσε διαδοχικά από το Νοέμβριο του 1993 μέχρι και τον Αύγουστο του 1996 Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του ΟΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης διετέλεσε και η μοναδική Θρακιώτισσα Βουλευτής Ροδόπης σε όλη την κοινοβουλευτική ιστορία της Θράκης κα Χρύσα Μανωλιά κατά το διάστημα 1996-1997.        

  Αυτός είναι ένας σύντομος απολογισμός των Θρακών Βουλευτών που ανέλαβαν σημαντικές κυβερνητικές αρμοδιότητες και αξιώματα στα 84 χρόνια του Θρακικού Κοινοβουλευτικού βίου. Θα έλεγε κανείς ότι δεν υπερβαίνουν τα δάκτυλα των δυο χειρών ενός ανθρώπου και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει ίσως σε ένα σημαντικό βαθμό, γιατί η Θράκη παρέμενε επί σειρά ετών η πλέον άγνωστη και λιγότερο αναπτυγμένη περιφέρεια της Ελλάδας.

Ένας μάλιστα από τους Νομούς της Θράκης, ο Νομός Ξάνθης, παρέμενε εντελώς άγνωστος στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας επί σειρά ετών, αφού καμία παρουσία Βουλευτών από το Νομό αυτό δεν καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα από το χρονικό διάστημα 1920 έως και το 1946 εκλεγόταν Βουλευτές χωρίς να εμφανίζεται πουθενά συμμετοχή Βουλευτών από το Νομό Ξάνθης, ενώ αντίθετα εκλεγόταν Βουλευτές από τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ροδόπης που πιθανόν να είχαν ενσωματώσει κατά περιόδους το νομό Ξάνθης στις δικές τους εκλογικές περιφέρειες. Έτσι αρχικά οι Βουλευτές της περιοχής εμφανίζονται να αντιπροσωπεύουν την εκλογική περιφέρεια Ξάνθης-Ροδόπης όπως για παράδειγμα ο Σταύρος Γουδελής, ο Χάρης Ζησιάδης, ο Μιχαηλίδης Τριαντάφυλλος, ο Μπαλτατζής Αλέξανδρος, ο Ουστενέρ Οσμάν Χαβούζ, ο Σιανίδης Χρήστος, ο Φετά Ογλού Οσμάν και ο Χασάν Ογλού Γιουσούφ.

Στη συνέχεια η εκλογική περιφέρεια Ξάνθης αναφέρεται αυτοτελώς και όλοι οι Βουλευτές του Νομού που εκλέχτηκαν μέχρι και σήμερα εκλέχτηκαν ως Βουλευτές Ξάνθης: Αλεξίου Θωμάς, Διακουμόπουλος Θωμάς, Δούκας Θεόδωρος, Λεονταρίδης Αθανάσιος, Μπροκούμης Τιμολέων, Πιαλόγλου Κλέων, Ροδίου Γεώργιος, Ζεϊμπέκ Τζελάλ, Ατματζίδης Χαράλαμπος, Φαίκογλου Αχμέτ, Κουρτίδης Ευάγγελος, Παυλακάκης Γεώργιος, Σγουρίδης Παναγιώτης, Λαμπαδάρης Νικόλαος, Ακήφογλου Ακήφ, Κοντός Αλέξανδρος, Στολτίδης Σωτήριος και Τσαλίδης Φίλιππος.  

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

«SCRIPTA MANENT» Ή Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

ΠΛΗΡΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1920 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Προσφεύγουμε στην αξιοποίηση των γραπτών στοιχείων από επισήμους καταλόγους οδηγούς της Βουλής των ελλήνων του οποίους ευγενώς έθεσαν στη διάθεσή μας οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Ατυχώς η έλλειψη αρκετών στοιχείων αναφορικά κυρίως με την ημερομηνία γέννησης και την επαγγελματική ιδιότητα των Θρακών Βουλευτών δυσχέρανε σημαντικά την έρευνά μας, η οποία ωστόσο μπορεί να θεωρείται πλήρης (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αναφορικά με την ονομαστική κατάσταση των Βουλευτών Θράκης από το 1920 μέχρι και τις μέρες μας.  

 1. Αλεβίζος Δημοσθένης Ιατρός. Γεννήθηκε το 1892. Εκλέχτηκε με το Λαϊκό Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης κατά τη Γ’ Περίοδο της Βουλής από την  25/09/1932 έως την 24/01/1933.
 2. Αντωνιάδης Σπυρίδων. Εκλέχτηκε στην περιφέρεια Ροδόπης στη Δ’ Περίοδο της Βουλής από την 5/03/1933 έως την 1/04/1935.
 3. Αμπντουραχήμ Ογλού Χασάν Βέης Κτηματίας. Εκλέχτηκε στην περιφέρεια της Ροδόπης με το Κόμμα Φιλελευθέρων στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από 1/10/1920 έως την 21/09/1922 και με το ίδιο πάντα κόμμα στη Γ’ Περίοδο της Βουλής από την  25/09/1932 έως την 24/10/1933 και στη Δ’ Περίοδο της Βουλής  από την 5/03/1933 έως την 1/04/1935.
 4. Αρήφ Χαβούζ Ζαδέ Αρήφ. Εκλέχτηκε στην περιφέρεια της Ροδόπης στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/09/1922.
 5. Αχμέτ Χισμέτ Εκλέχτηκε στην περιφέρεια Έβρου στη διάρκεια της Γ’ Εθνοσυνέλευσης από την 1/11/1920 έως την 21/09/1922 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
 6. Βεζιρτζής Πολύκαρπος. Εξελέγη στην περιφέρεια της Ραιδεστού  κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/09/1922.
 7. Βερβέρης Βασίλειος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Ε.Μ.Ε.Α κατά Γ’ Περίοδο της Βουλής από την 25/09/1932 έως την 24/01/1933. Ήταν καπνεργάτης στο επάγγελμα.
 8. Δεμή Ιζαδέ Ιμπραήμ Μπέη..Γεννήθηκε το 1902 και ήταν Κτηματίας. Εκλέχτηκε Βουλευτής Θράκης με το Κόμμα Φιλελευθέρων κατά τη Δ’ Περίοδο από την 5/3/1933 έως την 1/4/1935.
 9. Δερβίς Χουσείν Σαδέ Αλή Εφέντη. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1921.
 10. Ελευθεριάδης Δημήτριος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης κατά την Δ’ Εθνοσυνέλευση από τη 16/12/1923 έως την 30/9/1925.
 11. Εμίν Μπεή Ζαδέ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου κατά την Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/12/1923 έως την 30/9/1925.
 12. Εξηντάρης Γεώργιος. Ήταν Δημοσιογράφος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Καλλιπόλεως, Καβάλας και Ροδόπης με το Κ.Ε.Φ  κατά την Α’ Περίοδο από 7/11/1926-9/7/1928, με το Κόμμα Φιλελευθέρων κατά τη Γ’ Περίοδο από την 25/09/1932 έως την 24/01/1933, με το Κόμμα Φιλελευθέρων κατά τη Δ’ Περίοδο από την 5/3/1933 έως και την 1/8/1935..
 13. Εξηντάρης Γ. Θεολόγος. Γεννήθηκε το 1862 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 14. Ευελπίδης Δημήτριος Χρυσός. Γεννήθηκε το 1895 και ήταν γεωπόνος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Α.Ε.Σ κατά τη Δ’ Περίοδο της Βουλής από την  5/3/1933 έως την 1/4/1935.
 15. Ζαδέ Φεχμή Χασάν Μπέης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κ.Ε.Φ. Παρατήθηκε των βουλευτικών του καθηκόντων στις 5/11/1927.
 16. Θεοχάρης Λεωνίδας. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων  κατά τη Γ’ Περίοδο από την 25/09/1932 έως την 24/01/1933.
 17. Καλούδης Κωνσταντίνος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης κατά τη Δ’ Εθνοσυνέλευση  από την 16/12/1923 έως την 30/9/1925.
 18. Κανέτσιος Μιχαήλ. Γεννήθηκε το 1875 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα κατά τη Γ’ Περίοδο της Βουλής από την 25/9/1932 έως την 24/1/1933.
 19. Καριωτάκης Εμμανουήλ. Γεννήθηκε το 1884 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κ.Δ.Ε κατά τη Β’ Περίοδο της Βουλής από την 19/8/1928 έως την 18/8/1932 και με το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά Δ’ Περίοδο της Βουλής από την 25/9/1932 έως την 24/1/1933.
 20. Κεραμεύς Ιωάννης. Γεννήθηκε το 1894 στις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικής Θράκης και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κ.Ε.Φ κατά την Α’ Περίοδο της Βουλής από την 7/11/1926 έως και την 9/7/1928, με το Κ.Ε.Δ κατά τη Β’ Περίοδο της Βουλής από την 19/8/1928 έως και την 18/8/1932. Αντικατέστησε στις 16/12/1927 τον παραιτηθέντα Χασήμ Μπέη Ζαδέ Φεχμή.
 21. Κερίμ Σεκερτζή Ρετζέπ Εφένδης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922
 22. Κόκκινος Γ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Σαράντα Εκκλησιών στις 8/7/1921 κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922).
 23. Κονδύλης Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1879 και ήταν Υποστράτηγος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης, Καβάλας και Τρικάλων κατά τη  Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/1/1923 έως την 30/9/1925, με το Κ.Ε.Δ κατά τη Β’ Περίοδο από την 19/8/1928 έως την 18/8/1923, με το Ε.Ρ.Κ κατά τη Γ’ Περίοδο από την 25/9/1932 έως την 24/1/1933 και πάλι με το ΕΡΚ κατά τη Δ’ Περίοδο της Βουλής από την  5/3/1933 έως την 1/4/1935.
 24. Κουρτίδης Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε το 1870 και ήταν Ιατρός. Εξελέγη Βουλευτής Έβρου κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922, την Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/1/1923 έως την 30/9/1925 και κατά τη Β’ Περίοδο της Βουλής από την 19/8/1928 έως την 18/8/1933 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Διετέλεσε επίσης και Γερουσιαστής.
 25. Κουρτίδης Περικλής. Διετέλεσε Βουλευτής Αδριανουπόλεως και Έβρου κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922  και τη Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/1/1923 έως την 30/9/1925.
 26. Κωνσταντινίδης Ανδρέας. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου κατά τη Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/1/1923 έως την 30/9/1925.
 27. Κωνσταντόπουλος Κων. Νικόλαος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Σαράντα Εκκλησιών στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922) και κατόπιν με το Κόμμα των Φιλελευθέρων εκλέχτηκε στη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923 καθώς και στη Β’ το 1923, τη Γ’ το 1932 και τη Δ’ Περίοδο της Βουλής το 1933.
 28. Κωστόγλου Στέφανος. Εκλέχτηκε Πληρεξούσιος Αδριανουπόλεως στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922).
 29. Λαλαζήσης Γεώργιος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στη Δ’ Εθνοσυνέλευση (16/12/1923-30/9/1925).
 30. Μανουηλίδης Αθαν. Φίλιππος. Γεννήθηκε το 1884 και ήταν έμπορος και Δικηγόρος από τη Ραιδεστό. Εκλέχτηκε Πληρεξούσιος Ραιδεστού στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922 και εξακολούθησε να εκλέγεται στο Έβρο μέχρι το 1951.
 31. Ματσόπουλος Γεώργιος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στις 1/7/1921.
 32. Μεχμέτ Βεηζαδέ Βέη Ταήπ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 33. Μεχμέτ Μουσταφά Ενεζλή. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου στις 6/7/1921.
 34. Μεχμέτ Ρεσίτ Ιμβραήμ. Εκλέχτηκε στο νομό Αδριανουπόλεως κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 35. Μουμτζή Νιαζή. Εκλέχτηκε Βουλευτής Θράκης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά τη Β’ Περίοδο (19/8/1928-18/8/1932).
 36. Μουσταφά Βεηζαδέ Ναίρ Βέης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 37.  Μπακάλμπασης Γεώργ. Αναστάσιος. Γεννήθηκε το 1888 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε στους νομούς Καλλίπολης και κατόπιν Ροδόπης στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922,  στη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923, στην Α’ Περίοδο της Βουλής το 1926, στη Β’ Περίοδο το 1928, και στη Δ’ Περίοδο το 1933. Παραιτήθηκε την 5/3/1933 και εξελέγη στη θέση του ο Γ. Παπαναστασίου την 7/5/1933
 38. Μπογιώτας Ζήσης. Εκλέχτηκε στο Νομό Ροδόπης κατά τη Δ’ Εθνοσυνέλευση (16/12/1923-30/9/1925)
 39. Μπρίκας Γεώργιος. Ήταν φαρμακοποιός. Εκλέχτηκε στο Νομό  Έβρου κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922 και τη  Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/12/1923 μέχρι την 30/9/1925.
 40. Ναζλή Εφένδης. Εκλέχτηκε στο νομό Σαράντα Εκκλησιών στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922
 41. Ορφανός Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε το 1885 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου κατά την Α’ Περίοδο της Βουλής (7/11/1926-9/7/1928).
 42. Οσμάν Ογλού Χατζή Χαβούζ Αλή του Αλήπ Οσμάν. Γεννήθηκε το 1882 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε στη Ροδόπη στη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922, στην Α’ Περίοδο της Βουλής το 1926, στη Β’ Περίοδο το 1928, στη Γ’ Περίοδο το 1932, και στη Δ’ Περίοδο το 1933.
 43. Πανταζίδης Χριστόφορος. Γεννήθηκε το 1896 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου στη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923, ως Ανεξάρτητος στην Α’ Περίοδο της Βουλής το 1926, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Β’ Περίοδο το 1928, με το ίδιο κόμμα στη Γ’ Περίοδο το 1932, και στη Δ’ Περίοδο το 1933.
 44. Παπαδάτος Ι. Εκλέχτηκε στο νομό Ραιδεστού  κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 45. Παπαζιάν Οχανές Κεβόρκ. Ήταν Αρμένος. Εκλέχτηκε στο νομό Ραιδεστού κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 46. Παπάζογλου Χρήστος. Γεννήθηκε το 1886 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922.
 47. Παπαθανάσης Αντ. Αλέξανδρος. Γεννήθηκε το 1889 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου από την 1/11/1920 έως την 21/9/1922, τη Δ’ Εθνοσυνέλευση από την 16/12/1923 μέχρι την 30/9/1925 και κατά τη Δ’ Περίοδο της Βουλής. Ακυρώθηκε η εκλογή του στις 25/3/1933
 48. Παπαπαναγιώτου Αθανάσιος Γεννήθηκε το 1886 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κ.Δ.Ε κατά την Α’περίοδο της Βουλής (7/11/1926-9/7/1928)..
 49. Πιαλόγλου Αριστείδης. Ήταν Καπνέμπορος και γεννήθηκε το 1878. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης κατά τη Δ’ Εθνοσυνέλευση (16/12/1923-30/9/1925).
 50. Σαλή Μεχμέτ Ογλού. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης  κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922).
 51. Σαλή Ογλού Χατίπ Σαλή Γιουσούφ. Γεννήθηκε το 1895 και ήταν παντοπώλης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Θράκης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά τη Γ’ Περίοδο (1/11/1920-21/9/1922)
 52. Σαραντίδης Σαράντης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922)..
 53. Σδρόλλας Παναγιώτης. Γεννήθηκε το 1875 και ήταν δικηγόρος. Εκλεχτηκε Βουλευτής Αδριανούπολης. κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922).
 54. Σινόκας Αθανάσιος. Ήταν Καπνοπαραγωγός και γεννήθηκε το 1893. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Ε.Μ.Ε.Α κατά την Α’ Περίοδο της Βουλής (7/11/1926-9/7/1928).
 55. Σουκρή Εφένδης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Σαράντα Εκκλησιών κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922).
 56. Σουκρή Μαχμούτ Ογλού. Γεννήθηκε το 1876 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με Κ.Δ.Ε κατά την Α’ Περίοδο (7/11/1926-9/7/1928).
 57. Σταμούλης Μιλτιάδης. Γεννήθηκε το 1876 και ήταν Βιομήχανος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού  στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922) και στη  Δ’ Εθνοσυνέλευση (16/12/1923-30/9/1925).    
 58. Τελωνίδης Κωνσταντίνος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το ΚΕΦ κατά την Α’ Περίοδο της Βουλής (7/11/1926-9/7/1928)..
 59. Τζανέττος Α. Εκλέχτηκε Βουλευτής Καλλιπόλεως κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1/11/1920-21/9/1922).
 60. Τσαγρής Γεώργιος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Αδριανουπόλεως κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1923 και τη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1925.
 61. Φελή Ομέρ Εφένδης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Αδριανουπόλεως κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920.
 62. Φίλανδρος Κωνσταντίνος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Καλλιπόλεως κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920 και τη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923.
 63. Φλωρίδης Φλώρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Σαράντα Εκκλησιών κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920.
 64. Χαϊνόγλου Αναστάσιος. Γεννήθηκε το 1900 και ήταν Δημοσιογράφος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Ε.Μ.Ε.Α κατά την Α’ Περίοδο της Βουλής το 1926.
 65. Χαλίφ Καραντζανλή. Γεννήθηκε το 1876 και ήταν καπνέμπορος. Εκλέχτηκε  Βουλευτής Θράκης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά τη  Β’ Περίοδο της Βουλής το 1928.
 66. Χαμίτ Μεχμέτ Βέης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου κατά τη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920-1922.
 67. Χασάν Αγά Ζαδέ Μουσταφά. Γεννήθηκε το 1880 και ήταν Κτηματίας. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης και Θράκης  στη Δ’ Εθνοσυνέλευση (1923-1925), με το Κ.ΕΦ στην Α’ Περίοδο της Βουλής (1926-1928), με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γ’ Περίοδο της Βουλής (1932-1933) και με το ίδιο Κόμμα στη Δ’ Περίοδο (1933-1935)
 68. Χασάν Εμίν Ιβραήμ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Αδριανουπόλεως στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922).
 69. Χατζή Αχμέτ Ζαδέ Χατζή. Εκλέχτηκε Βουλευτής Αδριανουπόλεως στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922).
 70. Χατζή Αχμέτογλου Μεστάν. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στη Δ’ Εθνοσυνέλευση (1923-1925)
 71. Χατζηγιαννάκης Κ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Σαράντα Εκκλησιών στη Γ’Εθνοσυνέλευση (1920-1922).
 72. Χατζηλίας Βασίλειος. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Γεννήθηκε το 1885. Εκλέχτηκε Βουλευτής ‘Εβρου στη Γ’ (1920-1922) και Δ’ Εθνοσυνέλευση (1923-1925),  με το Κ.Ε.Φ στην Α’ Περίοδο της Βουλής (1926-1928), με το  Κ.Σ.Δ στη Β’ Περίοδο της Βουλής (1928-1932), με το Σ.Δ.Κ στη Γ’ Περίοδο (1932-1933) και πάλι με το ίδιο Κόμμα στη Δ’ Περίοδο της Βουλής (1933-1935).
 73. Χεκίμογλου Γεώργιος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922).
 74. Χουρσίτ Μουσταφά. Εκλέχτηκε Βουλευτής Σαράντα Εκκλησιών  στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922).
 75. Χουσείν Ζαδέ Ιμβραϊμ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ραιδεστού στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922).
 76. Χρυσοβέργης Θεόδωρος. Γεννήθηκε το 1885 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Καλλιπόλεως στη Γ’ Εθνοσυνέλευση (1920-1922) και επανεξελέγη με το Φ.Π.Κ Α’ Περίοδο της Βουλής (5/3/1933-1/4/1935).
 77. Χρυσοστόμου Γεωργ. Γρηγόριος. Γεννήθηκε το 1900 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γ’ (1932-1933) και τη Δ’ Περίοδο της Βουλής (1933-1935).

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ =77

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ 48, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ= 28, ΑΡΜΕΝΟΙ=1, ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ=1

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ, ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ, ΕΒΡΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ,

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:  ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ=7, ΙΑΤΡΟΙ=5, ΕΜΠΟΡΟΙ-ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ-ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ=9, ΚΤΗΜΑΤΙΕΣ=3, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ=2, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ=1, ΓΕΩΠΟΝΟΙ=1, ΕΡΓΑΤΕΣ-ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ=1, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΕΙΔΕΥΣΗΣ=1, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ=1, ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΣ=1, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ=1  

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1935-1936

 1. Αναγνώστου Τηλέμαχος. Γεννήθηκε το 1889 και ήταν Έμπορος εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα
 2. Βερβέρης Βασίλειος. Γεννήθηκε το 1891 και ήταν Καπνεργάτης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Π.Μ.
 3. Εξηντάρης Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1887 και ήταν Δημοσιογράφος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κόμμα Φιλελευθέρων.
 4. Ζεγκίνης Εμμανουήλ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Ε.Ρ.Κ
 5. Κανέτσιος Μιχαήλ. Ήταν Έμπορος. Γεννήθηκε το 1875. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα.
 6. Κώστογλου Χρήστος. Ήταν Κτηματίας. Γεννήθηκε το 1896. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
 7. Λαλαζήσης Γεώργιος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Ε.Ρ.Κ.
 8. Μαρινάκης Εμμανουήλ. Γεννήθηκε το 1892 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
 9. Μητσόπουλος Βασίλειος. Γεννήθηκε το 1885 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα.
 10. Μουμζή Νιαζή Χαβούζ Χαλίλ Ογλού. Γεννήθηκε το 1872 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπη με το Λαϊκό Κόμμα.
 11. Μουσταφά Ογλού Μεμέτ. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα.
 12. Μπροκούμης Χριστόδουλος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα.
 13. Ορφανός Κωνσταντίνος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου.
 14. Οσμάν Ογλού Χατζή Χαβούζ. Γεννήθηκε το 1882 και ήταν Κτηματίας. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Δημοκρατικό Συναγερμό. Είχε επίσης επανεκλεγεί το 1920, το 1926, το 1928, το 1932 και το 1933.
 15. Παπαδήμος Αντώνιος. Γεννήθηκε το 1892 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα στην Ε’ Εθνική Συνέλευση της 9/7/1935-17/12/1935 και στη Γ’ Αναθεωρητική Βουλή (26/1/1936-4/8/1936).
 16. Παπανικολάου Δημήτριος. Γεννήθηκε το 1881 και ήταν Αξιωματικός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα στην Εθνική Συνέλευση της 9/7/1935-17/12/1935 και στη Γ’ Αναθεωρητική Βουλή 26/1/1936-4/8/1936.
 17. Πιαλόγλου Αριστείδης. Γεννήθηκε το 1878. Ήταν καπνέμπορος στο επάγγελμα. Εκλέχτηκε στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γ’ Αναθεωρητική Βουλή που διήρκεσε από τις 26 Ιανουαρίου 1936 μέχρι την 4η Αυγούστου 1936. Είχε επανεκλεγεί στη Γ’ περίοδο της Βουλής το 1932 και στη Δ’ περίοδο το 1933.
 18. Σαλή Ογλού Γιουσούφ. Εκλέχτηκε με το Λαϊκό Κόμμα Βουλευτής Ροδόπης στην Ε’ Εθνική Συνέλευση από την 9η Ιουνίου 1935 μέχρι την 17η Δεκεμβρίου 1935. Είχε επίσης εκλεγεί στη Γ’ περίοδο της Βουλής το 1932 και ως γερουσιαστής από την 15η Απριλίου 1932 έως την 1η Απριλίου 1935.
 19. Σγουρόγλου Σπυρίδων γεννήθηκε το 1896 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα στην Ε’ Εθνική Συνέλευση από την 9η Ιουνίου 1935 μέχρι την 17η Δεκεμβρίου 1935.
 20. Σδρόλλας Παναγιώτης γεννήθηκε το 1875 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην Γ’ Αναθεωρητική Βουλή από 26ης Ιανουαρίου 1936 έως και 4ης Αυγούστου 1936. Επίσης χρημάτισε Βουλευτής Αδριανουπόλεως στη Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1920.
 21. Σιγάλας Ανάργυρος Γεννήθηκε το 1875 και ήταν βιομήχανος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην Γ’ Αναθεωρητική Βουλή από 26ης Ιανουαρίου 1936 έως και 4ης Αυγούστου 1936.
 22. Τιρρής Ιωάννης γεννήθηκε το 1899 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην Γ’ Αναθεωρητική Βουλή από 26ης Ιανουαρίου 1936 έως και 4ης Αυγούστου 1936.
 23. Φεχμή Χαμδή Χουσείν γεννήθηκε το 1897 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα στην Ε’ Εθνική Συνέλευση από την 9η Ιουνίου 1935 μέχρι την 17η Δεκεμβρίου 1935 καθώς και στη Γ’ Αναθεωρητική Βουλή από 26ης Ιανουαρίου 1936 έως και 4ης Αυγούστου 1936.
 24. Χρυσοστόμου Γρηγόριος γεννήθηκε το 1900 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου στη Γ’ Αναθεωρητική Βουλή από 26ης Ιανουαρίου 1936 έως και 4ης Αυγούστου 1936. Επίσης χρημάτισε Βουλευτής στην Γ’ περίοδο το 1932 και στη Δ’ περίοδο το 1933.

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=24 , ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ 19, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ 5

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ=6, ΕΜΠΟΡΟΙ=4, ΚΤΗΜΑΤΙΕΣ=2, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ=1, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ=1, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ=1, ΙΑΤΡΟΙ=1  

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ 1946 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ 1974.

 

 1. Αλεξίου Θωμάς. Γεννήθηκε το 1925 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης με τη Νέα Δημοκρατία στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή του 1974.
 2. Αναγνώστου Τηλέμαχος γεννήθηκε το 1889 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα στην Δ’ Αναθεωρητική Βουλή από 31ης Μαρτίου 1946 έως 8ης Ιανουαρίου 1950.
 3. Αντωνιάδης Δημήτριος γεννήθηκε το 1925 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με την Ένωση Κέντρου στην Η’ περίοδο της Βουλής από 16ης Φεβρουαρίου 1964 έως 14ης Απριλίου 1967.
 4. Αντώνογλου Ορέστης γεννήθηκε το 1924 και ήταν ελαιοπαραγωγός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου από 11ης Μαίου 1958 έως 20ης Σεπτεμβρίου 1961.
 5. Βαφειάδης Νικόλαος γεννήθηκε το 1900 και ήταν Φαρμακοποιός. Εκλέχτηκε  Βουλευτής Έβρου με την Ε.Ρ.Ε στη Δ’ περίοδο της Βουλής από 19ης Φεβρουαρίου 1956 έως 2ας Απριλίου 1958.
 6. Βλαμίδης Ιωάννης. Γεννήθηκε το 1909 και ήταν Δικηγόρος. Εξελέγη Βουλευτής Ροδόπης με το Κόμμα Κ.Π.Φ στην Α’ περίοδο της Βουλής από 5ης Μαρτίου 1950 έως 30ης Ιουλίου 1951 και με το Κόμμα της Ε.Π.Ε.Κ στην Β’ περίοδο της Βουλής από 9ης Σεπτεμβρίου 1951 έως 10ης Οκτωβρίου 1952.
 7. Βλασακούδης Απόστολος γεννήθηκε το 1911 και ήταν Φαρμακοποιός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα Κ.Π.Φ στην Α’ περίοδο της Βουλής από 5ης Μαρτίου 1950 έως 30ης Ιουλίου 1951 και με την Ένωση Κέντρου στην Η’ περίοδο της Βουλής από 16ης Φεβρουαρίου 1964 έως 14ης Απριλίου 1967.
 8. Γιμουρτατζής Γεώργιος γεννήθηκε το 1909 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Γ’ περίοδο της Βουλής από 16ης Νοεμβρίου 1952 έως 11ης Ιανουαρίου 1956.
 9. Γουδελής Σταύρος γεννήθηκε το 1904 και ήταν γεωργός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης και Ξάνθης-Ροδόπης αρχικά με το Σ.Α.Ε στην Α’ περίοδο της Βουλής από 5ης Μαρτίου 1950 έως 30 Ιουλίου 1951, κατόπιν με το Ε.Σ μ στη Γ’ περίοδο από 16ης Νοεμβρίου 1952 έως 11ης Ιανουαρίου 1956, κατόπιν με το Κ.Ε στη Δ’ περίοδο της Βουλής από 19ης Φεβρουαρίου 1956 έως 2ας Απριλίου 1958 και τέλος με την Ένωση Κέντρου στη Ζ’ περίοδο της Βουλής από 3ης Νοεμβρίου 1963 έως και 8ης Ιανουαρίου 1964 καθώς και στην Η’ περίοδο της Βουλής από 16ης Φεβρουαρίου 1964 έως 14ης Απριλίου 1967.
 10. Δαπέργολας Παναγιώτης γεννήθηκε το 1899 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου την 18η Μαίου 1948 στη θέση του αποβιώσαντος Βουλευτή Τηλέμαχου Αναγνώστου.
 11. Διακουμόπουλος Θωμάς γεννήθηκε το 1897 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης, Ξάνθης στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή από 31ης Μαρτίου 1946 έως 8ης Ιανουαρίου 1950 και κατόπιν με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Γ’ περίοδο της Βουλής από 16ης Νοεμβρίου 1952 έως 11ης Ιανουαρίου 1956.
 12. Δούκας Θεόδωρος γεννήθηκε το 1911 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης με την Ε.Ρ.Ε στις εξής περιόδους:  Ε’ περίοδο της Βουλής από 11ης Μαίου 1958 έως 20ης Σεπτεμβρίου 1961, στη ΣΤ’ περίοδο από 29ης Οκτωβρίου 1961 έως 26ης Σεπτεμβρίου 1963 και στη Ζ’ περίοδο από 3ης Νοεμβρίου 1963 έως 8ης Ιανουαρίου 1964.
 13. Ευελπίδης Χρυσός γεννήθηκε το 1895 και ήταν γεωπόνος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ε.Π.Ε.Κ στη Β’ περίοδο της Βουλής 9 Σεπτεμβρίου 1951 έως και 10 Οκτωβρίου 1952.
 14. Ζαπάρτας Εμμανουήλ. Ήταν έμπορος και γεννήθηκε το 1925. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ένωση Κέντρου στη ΣΤ’ περίοδο της Βουλής 29 Οκτωβρίου 1961 έως 26 Σεπτεμβρίου 1963, στη Ζ’ περίοδο της Βουλής από 3ης Νοεμβρίου 1963 έως και 8ης Ιανουαρίου 1964 και στην Η’ περίοδο της Βουλής από 16ης Φεβρουαρίου 1964 έως 14ης Απριλίου 1967.
 15. Ζεϊμπέκ Χουσείν. Ήταν κτηματίας. Γεννήθηκε το 1899. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή από 31ης Μαρτίου 1946 έως 8ης Ιανουαρίου 1950 με το Εν. Α.Κ.
 16. Ζησιάδης Χάρης. Ήταν τέως Νομάρχης. Γεννήθηκε το 1910. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης-Ροδόπης και Ροδόπης στη Δ’ το (1956), Ε’ (1958) και ΣΤ’ (1961) περιόδους της Βουλής.
 17. Καβαρατζής Ιωάννης Ιατρός. Γεννήθηκε το 1940. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή από 17ης Νοεμβρίου 1974 έως και 1977.
 18. Κεραμιτσόγλου Θεοχάρης και ήταν ιδιωτικός υπάλληλος. Γεννήθηκε το 1915 και εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ε.Δ.Α στην Ε’ περίοδο της Βουλής από 11ης Μαίου 1958 έως και 10ης Σεπτεμβρίου 1961.
 19. Κλης Γεώργιος. Ήταν έμπορος που γεννήθηκε το 1919. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ε.Ρ.Ε στη Δ’ περίοδο της Βουλής από 19 Φεβρουαρίου 1956 έως και 2 Απριλίου 1958.
 20. Κλης Παναγιώτης Ήταν Ιατρός. Γεννήθηκε το 1912. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ε.Ρ.Ε στις Ε’, ΣΤ’ και Ζ’ περιόδους της Βουλής.
 21. Κουγιουμτζόγλου Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1892 και ήταν δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κ.ΕΦ στην Δ’ Αναθεωρητική Βουλή από 31ης Μαρτίου 1946 έως και 8ης Ιανουαρίου 1950.
 22. Κοψιδάς Χρήστος. Ήταν ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή κατά το διάστημα από 31/3/1946-8/1/1950.
 23. Κωνσταντινίδης Αθανάσιος. Γεννήθηκε το 1916 και ήταν κτηματίας. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα της Ε.Ρ.Ε κατά τη ΣΤ’ περίοδο (29/10/1961-26/9/1963), Ζ’ περίοδο (3/11/1963-8/1/1964), Η’ περίοδο (16/2/1964-14/4/1967) και στη Ε’ Αναθεωρητική Βουλή της 17ης Νοεμβρίου 1974.
 24. Λεονταρίδης Αθανάσιος γεννήθηκε το 1903 και ήταν Καπνέμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης με το Ελληνικό Συναγερμό κατά τη Γ΄ περίοδο της Βουλής από την 16/11/1952-1/11/1956.
 25. Μανουηλίδης Φίλιππος γεννήθηκε το 1884 και ήταν δικηγόρος. Εξελέγη με το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά τη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950) και κατά την Α’ περίοδο της Βουλής (5/3/1950-30/7/1951).
 26. Μαρινάκης Εμμανουήλ. Γεννήθηκε το 1892 και ήταν δικηγόρος στο Επάγγελμα. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Δ’ Αναθεωρητικη Βουλή (31/3/1946-8/1/1950).
 27. Μεμέτ Ογλού Γιασάρ. Γεννήθηκε το 1920. Ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή με την Ένωση Κέντρου/ Νέες Δυνάμεις το 1974.
 28. Μητσόπουλος Βασίλειος. Γεννήθηκε το 1885 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950) και στην Α’ Περίοδο της Βουλής και με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Β’ Περίοδο (9/9/1951-10/10/1952) και στη Γ’ Περίοδο της Βουλής (16/11/1952-11/11/1956).
 29. Μιχαηλίδης Τριαντάφυλλος Γεννήθηκε το 1897 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης, Ξάνθης και Ξάνθης-Ροδόπης με το Ελληνικό Συναγερμό στη Β’ Περίοδο της Βουλής (9/9/1951-10/10/1952) και στη Γ’ Περίοδο (16/11/1952-11/11/1956), με την Ε.Ρ.Ε στη Δ’ Περίοδο της Βουλής (19/2/1956-2/4/1958) και Ε’ Περίοδο της Βουλής (11/5/1956-με της Βουλής (16/2/1964-14/4/1967).
 30. Μπακάλμπασης Αναστάσιος. Γεννήθηκε το 1888 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Κ.Β.Φ στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950).
 31. Μπαλτατζής Αλέξανδρος. Γεννήθηκε το 1900 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε με το Συναγερμό Αγροτών Εργαζομένων στην Α’ (5/3/1950-30/7/1951) και Β’ περιόδους της Βουλής (9/9/1951-10/10/1952), με το Κόμμα Αγροτών Εργαζομένων στη Δ’ Περίοδο της Βουλής (19/2/1956-2/4/1958) και Ε’ Περίοδο της Βουλής (11/5/1956-20/9/1961), με την Ένωση Κέντρου στη ΣΤ’ (29/10/1961-26/9/1963, Ζ’ (3/11/1963-8/1/1964) και Η’ (16/2/1964-14/4/1967) Περιόδους της Βουλής και με την Ένωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 32. Μπλέτσας Στυλιανός. Γεννήθηκε το 1937 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με της Νέα Δημοκρατία στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 33. Μπρωκούμης Τιμολέων. Γεννήθηκε το 1905 και ήταν Τραπεζικός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης με την Ε.Ρ.Ε στη Γ’ Περίοδο της Βουλής (29/10/1961-26/9/1963).
 34. Νικολαίδης Λουκάς. Γεννήθηκε το 1923 και ήταν Ιδιωτικός Υπάλληλος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ένωση Κέντρου Ζ’ (3/11/1963-8/1/1964) και Η’ (16/2/1964-14/4/1967) Περιόδους της Βουλής.
 35. Οτμανλή Φεχμή Χουσαμετίν Γεννήθηκε το 1911 και ήταν Ράπτης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στην Α’ ερίοδο της Βουλής (5/3/1950-20/7/1951)
 36. Ουστενέρ Οσμάν Χαβούζ. Γεννήθηκε το 1914 και ήταν Δερματέμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης και Ροδόπης-Ξάνθης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950), στην Α’ (5/3/1950-30/7/1951) και Β’ περιόδους της Βουλής (9/9/1951-10/10/1952) και με την Ε.Ρ.Ε στη Δ’ Περίοδο της Βουλής (19/2/1956-2/4/1958) και Ε’ Περίοδο της Βουλής (11/5/1956-20/9/1961).
 37. Παπαδήμος Αντώνιος. Γεννήθηκε το 1892 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950).
 38. Παπαδόπουλος Ιωάννης. Γεννήθηκε το 1924 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ένωση Κέντρου/ Νέες Δυνάμεις στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 39. Παπαθανάσης Αλέξανδρος. Γεννήθηκε το 1889 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Δ.Π.Κ στην Α’ περίοδο της Βουλής (5/3/1950-30/7/1951), με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Γ’ περίοδο της Βουλής (16/11/1952-11/11/1956) και με την Ε.Ρ.Ε στη Δ’ περίοδο της Βουλής (19/2/1956-
 40. Παπανικολάου Δημήτριος. Γεννήθηκε το 1891 και ήταν Συνταγματάρχης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950).
 41. Πεντίδης Δημήτριος. Γεννήθηκε το 1900 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Λαϊκό Κόμμα στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/11/1950).
 42. Πιαλόγλου Κλέων. Γεννήθηκε το 1912 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης με το Λαϊκό Κόμμα στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/11/1950).
 43. Ποντίδης Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε το 1886 και ήταν Δημοδιδάσκαλος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Γ’ περίοδο της Βουλής (16/11/1952-11/11/1956).
 44. Πρόκος Στέφανος. Γεννήθηκε το 1898 και ήταν Υποστράτηγος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου στη Γ’ περίοδο της Βουλής (16/11/1952-11/11/1956).
 45. Ρηγόπουλος Χρήστος. Γεννήθηκε το 1906 και ήταν Έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με τον Ελληνικό Συναγερμό στις Β’ (9/9/1951-10/10/1952) και Γ’ (16/11/1952-11/11/1956) περιόδους της Βουλής και με την Ε.Ρ.Ε στις Δ’ (19/2/1956-2/4/1958) και Ε’ περιόδους (11/9/1956-20/9/1961) της Βουλής.
 46. Ροδίου Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1931 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης με τη Ν.Δ στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 47. Σγουρόγλου Σπυρίδων. Γεννήθηκε το 1896 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα στην Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/11/1950).
 48. Σιανίδης Χρήστος. Γεννήθηκε το 1911 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ξάνθης-Ροδόπης και Ροδόπης με την Ε.Ρ.Ε στις Δ’ (19/2/1956-2/4/1958), Ε’ (11/5/1956-20/9/1961), ΣΤ’ (29/10/1961-26/9/1963) και Ζ’ (3/11/1963-8/1/1964) περιόδους της Βουλής και με τη Νέα Δημοκρατία στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 49. Στειρόπουλος Νικόλαος. Γεννήθηκε το 1929 και ήταν Ιδιώτης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα των Προοδευτικών στις ΣΤ’ (29/10/1961-26/9/1963) και Η’ (16/2/1964-14/4/1967) περιόδους της Βουλής.
 50. Στεφάνου Αναστάσιος. Γεννήθηκε το 1893 και ήταν Δημόσιος Υπάλληλος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με την Ε.ΠΕ.Κ στη Β’ περίοδο της Βουλής (9/9/1951-10/10/1952).
 51. Ταταρίδης Σταύρος. Γεννήθηκε το 1942 και είναι Οικονομολόγος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία στη Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 52. Τιρρής Ιωάννης. Γεννήθηκε το 1899 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα Φιλελευθέρων στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950) και στις Α’ (5/3/1950-30/7/1951) και Β’ (9/9/1951-10/10/1951) περιόδους της Βουλής και την Ε.Ρ.Ε στις ΣΤ’ (29/10/1961-26/9/1963) και Ζ’ (3/11/1963-8/1/1964) περιόδους της Βουλής.
 53. Τριανταφυλλίδης Ιωάννης. Γεννήθηκε το 1913 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα Αγροτών Εργαζομένων στη Δ’ περίοδο της Βουλής (19/2/1956-2/4/1958) και με το ίδιο Κόμμα ως μεμονωμένος στην Ε’ περίοδο (11/5/1956-20/9/1961).
 54. Φετά Ογλού Οσμάν. Γεννήθηκε το 1902 και ήταν δημοσιογράφος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης, Ξάνθης, Ξάνθης-Ροδόπης με το Κ.Φ.Β στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950), με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στις Α’ (5/3/1950-30/7/1951) και Β’ (9/9/1951-10/10/1952) περιόδους της Βουλής, με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Γ’ περίοδο της Βουλής (16/11/1952-11/11/1956), με την Ε.Ρ.Ε στις Δ’ (19/2/1956-2/4/1958), Ε’ (11/5/1956-20/9/1961) και ΣΤ’ (29/101961-26/9/1963) περιόδους και με την Ένωση Κέντρου στη Ζ’ περίοδο (3/11/1963-8/1/1964).
 55. Φεχμή Χαμδή Χουσείν. Γεννήθηκε το 1897 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα στη Β’ περίοδο της Βουλής (9/9/1951-10/10/1952)
 56. Φραγκάκης Εμμανουήλ. Γεννήθηκε το 1905 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ε.ΠΕ.Κ κατά τη Β’ περίοδο της Βουλής (9/9/1961-10/10/1952).
 57. Χασάν Ογλού Γιουσούφ. Γεννήθηκε το 1915 και ήταν έμπορος. Εξελέγη Βουλευτής ροδόπης και Ξάνθης-Ροδόπης με τον Ελληνικό Συναγερμό στη Γ’ περίοδο της Βουλής (16/11/1952-11/11/1956), ΣΤ’ (29/10/1961-26/9/1963), Ζ’ (3/11/1963-8/1/1964) και Η’ (16/2/1964-14/4/1967) περιόδους της Βουλής.
 58. Χατζή Χαβούζ Αλή Σαμπαχεδίν. Γεννήθηκε το 1924 και ήταν Ιδιωτικός Υπάλληλος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με την Ένωση Κέντρου/ Νέες Δυνάμεις στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 59. Χατζηαχμέτ Ογλού Χαβούζ. Γεννήθηκε το 1902 και ήταν διδάσκαλος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950).
 60. Χατζηνικολάου Παναγιώτης. Γεννήθηκε το 1932 και είναι Οδοντίατρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με την Ε.Ρ.Ε στη Ζ’ περίοδο (3/11/1963-8/1/1964) και τη Νέα Δημοκρατία στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή το 1974.
 61. Χατίπογλου Χασάν. Γεννήθηκε το 1923 και ήταν δημοσιογράφος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με τον ελληνικό Συναγερμό ως μεμονωμένος κατά τη Γ’ περίοδο (16/11/1952-11/11/1956), με την Ένωση Κέντρου ως μεμονωμένος κατά τη ΣΤ’ περίοδο (25/10/1961-26/9/1963)και με το Κόμμα των Προοδευτικών στις Ζ’ (3/11/1963-8/1/1964) και Η’ (16/2/1964-14/4/1967) περιόδους της Βουλής.
 62. Χρυσοστόμου Γρηγόριος. Γεννήθηκε το 1900 και ήταν Δικηγόρος. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή (31/3/1946-8/1/1950) και στην Α’ περίοδο της Βουλής (5/3/1950-30/7/1951). Έχασε την έδρα του στις 14/4/1950.        

                   

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=62

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=52, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=10

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ=19, ΕΜΠΟΡΟΙ=14, ΙΑΤΡΟΙ=6, ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ=3,, ΚΤΗΜΑΤΙΕΣ=2, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ=2, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ=2, ΡΑΠΤΕΣ=Α, ΙΔΙΩΤΕΣ=1, ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ=1, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ=1, ΓΕΩΡΓΟΙ=1, ΓΕΩΠΟΝΟΙ=1, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ=1, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ=1, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ=1, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ=1, ΝΟΜΑΡΧΕΣ=1

ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ 21/4/1929 ΕΩΣ 1/4/1935

 

 1. Καλεύρας Αχιλλέας. Εκλέχτηκε στη Ροδόπη με το Κόμμα των Φιλελευθέρων από 21/4/1929 μέχρι 1/4/1935
 2. Κουρτίδης Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε το 1870 και ήταν Ιατρός. Εκλέχτηκε στον Έβρο από τις 25/9/1932 μέχρι 1/4/1935. Διετέλεσε Βουλευτής στη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920, στη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923 και στη Β’ περίοδο της Βουλής το 1928.
 3. Μανουηλίδης Φίλιππος. Γεννήθηκε το 1884 και ήταν  Δικηγόρος. Εκλέχτηκε στον Έβρο από τις 25/9/1932 μέχρι τη 1/4/1935. Διετέλεσε Βουλευτής στη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920, στη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923 και στη Β’ περίοδο της Βουλής το 1928.
 4. Μπρίκας Γεώργιος. Ήταν Φαρμακοποιός. Εκλέχτηκε στον Έβρο από τις 21/4/1929 μέχρι 24/9/1932. Διετέλεσε Βουλευτής στη Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1920 και στη Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1923.
 5. Ορφανός Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε το 1882 και ήταν έμπορος. Εκλέχτηκε στον Έβρο τις 21/4/1929 μέχρι 24/9/1932.

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 17ης Νοεμβρίου 1974

ΕΒΡΟΥ

Καβαρατζής Ιωάννης

Κωνσταντινίδης Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Ιωάννης

Ταταρίδης Σταύρος

Χατζηνικολάου Παναγιώτης

 

ΡΟΔΟΠΗΣ

Μεμέτ Ογλού Γιασάρ

Μπλέτσας Στυλιανός

Σιανίδης Χρήστος

Χατζή Χαφούζ Αλή Γκαλήπ Σαμπαχεδίν

 

ΞΑΝΘΗΣ

Μπαλτατζής Αλέξανδρος

Ροδίου Γεώργιος

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=11, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=9, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=2

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ στις ΕΚΛΟΓΕΣ της 20ης Νοεμβρίου 1977

ΕΒΡΟΥ

Καρυπίδης Χαράλαμπος ΠΑΣΟΚ

Κλης Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

Σταματόπουλος Χαράλαμπος ΠΑΣΟΚ

Ταταρίδης Σταύρος Νέα Δημοκρατία

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

ΡΟΔΟΠΗΣ

Βραδέλης Δημήτριος ΠΑΣΟΚ

Ιμάμογλου Αχμέτ Χασάν  Εθνική Παράταξη

Μπλέτσας Στυλιανός Νέα Δημοκρατία

Παπαντωνίου Αντώνιος Νέα Δημοκρατία

ΞΑΝΘΗΣ

Ζεϊμπέκ Τζελάλ Νέα Δημοκρατία

Ροδίου Στυλιανός Νέα Δημοκρατία

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=11, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=9 , ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=2

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 18ης Οκτώβρη 1981

ΕΒΡΟΥ

Κλης Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

Παπαδόπουλος Ιωάννης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Σταματόπουλος Χαράλαμπος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ταταρίδης Σταύρος νέα Δημοκρατία

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

ΞΑΝΘΗΣ

Αλεξίου Θωμάς Νέα Δημοκρατία

Ατματζίδης Χαράλαμπος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ροδίου Γεώργιος Νέα Δημοκρατία

ΡΟΔΟΠΗΣ

Βραδέλης Δημήτριος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Μεμέτ Ογλού Μεμέτ Γιασάρ Νέα Δημοκρατία

Μεχμέτ Μουσταφά Αχμέτ ΠΑ.ΣΟ.Κ

Μπλέτσας Στυλιανός Νέα Δημοκρατία

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=12, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=10, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=2

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Της 2ας ΙΟΥΝΙΟΥ 1985

ΕΒΡΟΥ

Παπαδόπουλος Ιωάννης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Σταματόπουλος Χαράλαμπος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

Αντωνακούδης Γεώργιος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Καβαρατζής Ιωάννης Νέα Δημοκρατία

ΞΑΝΘΗΣ

Αλεξίου Θωμάς Νέα Δημοκρατία

Ατματζίδης Χαράλαμπος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Φαίκογλου Αχμέτ

ΡΟΔΟΠΗΣ

Βραδέλης Δημήτριος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Μουφτήογλου Μουσταφά Μεχμέτ Νέα Δημοκρατία

Μπλέτσας Στυλιανός Νέα Δημοκρατία

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=11, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=9, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=2

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ Στις Εκλογές 18ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1989

ΕΒΡΟΥ

Γεροντόπουλος Κυριάκος Νέα Δημοκρατία

Δημοσχάκης Θεοφάνης Νέα Δημοκρατία

Ζαμπουνίδης Νικόλαος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Φωτιάδης Απόστολος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

 

ΞΑΝΘΗΣ

Κουρτίδης Ευάγγελος Νέα Δημοκρατία

Παυλακάκης Γεώργιος Νέα Δημοκρατία

Σγουρίδης Παναγιώτης ΠΑ.ΣΟ.Κ

 

ΡΟΔΟΠΗ

Σαδίκ-Αμέτ Αμετ Σαδήκ Ανεξάρτητος

Σαλίκας Νικόλαος Νέα Δημοκρατία

Τσετινές Δημήτριος ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=11, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=10, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=1

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ Στις Εκλογές 5ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989

ΕΒΡΟΥ

Γεροντόπουλος Κυριάκος Νέα Δημοκρατία

Ζαμπουνίδης Νικόλαος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Καβαρατζής Ιωάννης Νέα Δημοκρατία

Φωτιάδης Απόστολος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

 

ΞΑΝΘΗΣ

Κουρτίδης Ευάγγελος Νέα Δημοκρατία

Παυλακάκης Γεώργιος Νέα Δημοκρατία

Σγουρίδης Παναγιώτης ΠΑ.ΣΟ.Κ

 

ΡΟΔΟΠΗ

Μολλά Χουσείν Ισμαήλ Ανεξάρτητος

Σαλίκας Νικόλαος Νέα Δημοκρατία

Τσετινές Δημήτριος ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=11, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=10, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=1

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ Στις Εκλογές 8ης   ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1990

ΕΒΡΟΥ

Γεροντόπουλος Κυριάκος Νέα Δημοκρατία

Δημοσχάκης Θεοφάνης Νέα Δημοκρατία

Ζαμπουνίδης Νικόλαος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Φωτιάδης Απόστολος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

ΞΑΝΘΗΣ

Παυλακάκης Γεώργιος Νέα Δημοκρατία

Σγουρίδης Παναγιώτης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Φαίκογλου Φαίκ Αμέτ Ανεξάρτητος

ΡΟΔΟΠΗ

Σαδίκ-Αμέτ Αμετ Σαδήκ Ανεξάρτητος

Σαλίκας Νικόλαος Νέα Δημοκρατία

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=10, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=8, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=2

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ Στις Εκλογές 10ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1993

ΕΒΡΟΥ

Καβαρατζής Ιωάννης Νέα Δημοκρατία

Κηπουρός Χρήστος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Φωτιάδης Απόστολος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Λυμπερακίδης Λεωνίδας Νέα Δημοκρατία

Χατζηνικολάου Παναγιώτης Νέα Δημοκρατία

ΞΑΝΘΗΣ

Κουρτίδης Χαράλαμπος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Σγουρίδης Παναγιώτης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Λαμπαδάρης Νικόλαος Νέα Δημοκρατία

ΡΟΔΟΠΗ

Τσετινές Δημήτριος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Δαμιανίδης Χαράλαμπος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Κωνσταντινίδης Πασχάλης Νέα Δημοκρατία

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=11, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=11

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ στις Εκλογές 22ας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1996

ΕΒΡΟΥ

Δημοσχάκης Θεοφάνης Νέα Δημοκρατία

Ζαμπουνίδης Νικόλαος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Κηπουρός Χρήστος ΠΑ.ΣΟ.Κ

Λυμπερακίδης Λεωνίδας Νέα Δημοκρατία

ΞΑΝΘΗΣ

Ακήφογλου Ακήφ Μπηρόλ Νέα Δημοκρατία  

Σγουρίδης Παναγιώτης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Λαμπαδάρης Νικόλαος Νέα Δημοκρατία

ΡΟΔΟΠΗ

Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά Συνασπισμός

Τσετινές Δημήτριος ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ=9 , ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=7, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=2

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ ΤΟΥ 2004

 1. Δημοσχάκης Θεοφάνης Γεννήθηκε στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου το 1944. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και δίδαξε Εμπράγματο Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του του 1989, του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000. Το 2004 δεν επανεκλέχτηκε.
 2. Λυμπερακίδης Λεωνίδας  Γεννήθηκε στο Σουφλί το 1945. Σπούδασε την οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Βουλευτής Έβρου εκλέχτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1993, του 1996 και του 2000. Το 2004 δεν επανεκλέχτηκε.
 3. Ζαμπουνίδης Νικόλαος. Γεννήθηκε στη Ζώνης Έβρου το 1955. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Κοινοτάρχης Ζώνης Έβρου από το 1982 μέχρι το 1989. Βουλευτής Έβρου εξελέγη ΜΕ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ στις εκλογές του Ιουνίου και Νοεμβρίου του 1989. Διετέλεσε από το Νοέμβριο του 1993 μέχρι και τον Αύγουστο του 1996 Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του ΟΠΑΠ καο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το 1996 και το 2000 επανεξελέγη Βουλευτής Έβρου. Από 1/1/2003 εξελέγη Νομάρχης Έβρου και αντικαταστάθηκε στη Βουλή από τον πρώτο επιλαχόντα Βουλευτή του Νομού Έβρου Ιωάννη Νικολαϊδη.
 4. Νικολαϊδης Ιωάννης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Δήμαρχος Διδυμοτείχου από το 1982 μέχρι το 1985 και Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου-Ροδόπης από το 1994 μέχρι το 1998. Υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Τον Ιανουάριο του 2003 ορκίσθηκε ως Βουλευτής Έβρου με την ιδιότητα του πρώτου επιλαχόντος Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον Έβρο, αντικαθιστώντας το Ζαμπουνίδη Νικόλαο που στο μεταξύ είχε εκλεγεί Νομάρχης Έβρου. Στις εκλογές του 2004 δεν επανεκλέχτηκε.
 5. Φωτιάδης Απόστολος. Γεννήθηκε στις Καστανιές Έβρου το 1953. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη μαχόμενη δικηγορία επί σειρά ετών. Βουλευτής Έβρου εκλέχτηκε στις Εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989, του 1990, του 1993, του 2000 και του 2004. Στις εκλογές του 1996 δεν εκλέχτηκε. Διετέλεσε Υφυπουργός Γεωργίας από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Από τον Οκτώβριο του 1996 μέχρι το Δεκέμβριο του 1997 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου εθνικής Οικονομίας. Τέλος διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι το Μάρτιο του 2004. Το 2004 επανεκλέχτηκε Βουλευτής Έβρου.
 6. Κοντός Αλέξανδρος. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1960. Σπούδασε Οικονομικά στο Βιομηχανικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Βουλευτής Ξάνθης εκλέχτηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004, οπότε και ορκίστηκε Υφυπουργός Γεωργίας.
 7. Σγουρίδης Παναγιώτης. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1950. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε βουλευτής Ξάνθης στις εκλογές του Ιουνίου και Νοεμβρίου του 1989, του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004. Διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για 11 συνολικά έτη από το 1993 μέχρι το 2004. Έγραψε το βιβλίο «Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα» Αθήνα, 1999.
 8. Στολίδης Σωτήριος. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1956. Σπούδασε στην τεχνική Σχολή Εργοδηγών. Από το 1987 μέχρι και το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Ξάνθης. Βουλευτής Ξάνθης εκλέχτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000. Στις εκλογές του 2004 δεν επανεκλέχτηκε.
 9. Γκαλήπ Γκαλήπ. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1947. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή της Κωνσταντινουπόλεως. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996 και του 2000. Στις εκλογές του 2004 δεν επανεκλέχτηκε.
 10. Μεχμέτ Αχμέτ. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1946. Σπούδασε σε Τεχνική Σχολή. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής από το 1978 μέχρι το 1981 και κατόπιν Νομαρχιακός Σύμβουλος  (1994-1998) και Αντινομάρχης το 2000, οπότε και παραιτήθηκε αντικαθιστώντας στη Βουλή τη Χρύσα Μανωλιά ως πρώτος επιλαχών Βουλευτής Ροδόπης σύμφωνα με απόφαση του Εκλογοδικείου. Είχε επίσης εκλεγεί Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981. Στις εκλογές του 2004 δεν επανεκλέχτηκε.
 11. Στυλιανίδης Ευριπίδης. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1966. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Βουλευτής Ροδόπης εκλέχτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000 και του 2004. Το Μάρτιο του 2004 ορκίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών.
 12. Ντόλιος Γεώργιος. Γεννήθηκε στην Πυλαία Έβρου το 1955. Σπούδασε Οδοντιατρική. Εκλέχτηκε Δήμαρχος Φερών Έβρου και κατόπιν αιρετός Νομάρχης Έβρου από το 1996 μέχρι το 2002. Βουλευτής Έβρου εκλέχτηκε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ στις εκλογές του 2004.
 13. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος. Γεννήθηκε το 1953 στην Ορεστιάδα. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ορεστιάδας το 1990 και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το 1993-1994. Βουλευτής Έβρου εκλέχτηκε με τη Νέα δημοκρατία στις εκλογές του 2004.
 14. Κελέτσης Σταύρος. Γεννήθηκε το 1965 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής Επιτροπής της Νέας δημοκρατίας. Βουλευτής Έβρου εκλέχτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2004.
 15. Χρύσα Μανωλιά. Γεννήθηκε το 1950 στην Κομοτηνή. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ από το 1996 μέχρι σήμερα. Από το 1991 μέχρι το 2000 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής. Κατά το διάστημα 1996-1997 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδας. Το 2000 εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης αλλά έχασε την έδρα με απόφαση του εκλογοδικείου το 2001. Στις εκλογές του 2004 εκλέχτηκε Βουλευτής Ροδόπης. Είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα που εκλέγεται στην ογδοντατετράχρονη κοινοβουλευτική παρουσία της Θράκης στο ελληνικό κοινοβούλιο.
 16. Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1968. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως. Διετέλεσε Γενικός γραμματέας του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας Δυτικής Θράκης. Βουλευτής Ροδόπης εκλέχτηκε για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2004.
 17. Τσαλίδης Φίλιππος. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1953. Είναι Πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Διετέλεσε Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ από το 1997 μέχρι το 2003. Ορίστηκε Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991 μέχρι το 1995 σε πρόγραμμα για τις νέες τεχνολογίες. Βουλευτής Ξάνθης εκλέχτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2004.
 18. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 2015
2007 Ευριπίδης Στυλιανίδης
Χατζή Αχμέτ Οσμάν
Γιώργος Πεταλωτής
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ
2009 Χατζή Αχμέτ Οσμάν
Γιώργος Πεταλωτής
Ευριπίδης Στυλιανίδης
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Μάιος 2012 Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Χατζή Αχμέτ Οσμάν
Νέα Δημοκρατία
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΣΟΚ
Ιούνιος 2012 Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Χατζή Αχμέτ Οσμάν
Νέα Δημοκρατία
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΣΟΚ
Ιανουάριος 2015 Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Μουσταφά Μουσταφά
Νέα Δημοκρατία
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Σεπτέμβριος 2015 Αχμέτ Ιλχάν
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Μουσταφά Μουσταφά
Το Ποτάμι
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Με έναν βουλευτή μένει η ΝΔ σε ολόκληρη τη Θράκη, ενώ για πρώτη φορά εκλέγονται τέσσερις βουλευτές της μειονότητα στις εκλογές του 2015.

Η κατανομή των εδρών αφήνει εκτός Βουλής γνωστά ονόματα της «γαλάζιας» παράταξης, όπως τους πρώην υπουργούς Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Ροδόπη και Αλέξανδρο Κοντό στην Ξάνθη.
Στη Ροδόπη έγινε η μεγάλη ανατροπή, αφού στους δύο μειονοτικούς βουλευτές, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, προστέθηκε και ο Ιλχάν Αχμέτ του Ποταμιού, που πήρε την έδρα από τη ΝΔ, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Ε. Στυλιανίδη.
Την ίδια ώρα στην Ξάνθη, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και τις τρεις έδρες, εκλέγοντας τους Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Ευστάθιο Γιαννακίδη και Γρηγόρη Στογιαννίδη, με αποτέλεσμα να μην επανεκλεγεί ο Α. Κοντός. 
Στη Θράκη η ΝΔ μένει μόνο με μια έδρα, αυτή του Αναστάσιου Δημοσχάκη στον Έβρο.

 

 • ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

 

17 είναι οι βουλευτές που έχουν περάσει από το Νομό Ξάνθης μεταπολιτευτικά σε, συνολικά, 12 εκλογικές αναμετρήσεις και 36 θητείες στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το πανόραμα των βουλευτών της Ξάνθης στα 38 χρόνια μεταπολίτευσης έχει ως ακολούθως με το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μονοπώλησαν τις έδρες με εξαίρεση το 1974, όταν δεύτερο κόμμα  ήταν η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, εκλέγοντας τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή και το 1990 όταν ο ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός «Πεπρωμένο» εξέλεξε βουλευτή. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που το τρίτο κόμμα εξέλεξε βουλευτή στην Ξάνθη, με σύστημα απλής αναλογικής, ενώ πλέον αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ξανά στις εκλογές της Κυριακής 6 Μαΐου.

Ο Σγουρίδης μακροβιότερος

Μακροβιότερος βουλευτής της μεταπολίτευσης είναι ο Παναγιώτης Σγουρίδης με 20 συνεχή χρόνια παρουσίας στο Κοινοβούλιο (1989-2009), περισσότερα και από τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή (1950-65 και 1974-77) Αμφότεροι έχουν εκλεγεί 8 φορές, ρεκόρ που απειλείται στην περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής την Κυριακή.Ακολουθεί με 12 συνεχή χρόνια και 4 εκλογές ο Αλέξανδρος Κοντός.  Το ρεκόρ σταυρών διαθέτει ο απερχόμενος Μάντατζη Τσετίν στην τελευταία εκλογή του με 17.271 σταυρούς.  Ένας βουλευτής εξελέγη με δύο κόμματα, ο Αχμέτ Φαΐκογλου, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ το 1985 και στη συνέχεια ως ανεξάρτητος, το 1990.

Το εκλογοδικείο του 1978

Τέλος, άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι η αλλαγή έδρας μετά τις εκλογές του 1977. Τότε το ΠΑΣΟΚ πήρε στην Ξάνθη δύο έδρες με το φαινόμενο της «καραμπόλας». Δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ μικρή διαφορά σταυρών από τον πρώτο Χάρη Ατματζίδη, ο δικηγόρος Ορχάν Χατζηιμπράν.  Όμως μερικούς μήνες αργότερα το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα στο Εκλογοδικείο, την οποία πήρε η ΝΔ και την κατέλαβε ο Ζεϊμπέκ Τζελάλ  (θείος του σημερινού υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ), σε μια διαδικασία πολυσυζητημένη στην οποία ο Ορχάν φάνηκε δύο φορές άτυχος. Υπήρξε πάντως βουλευτής για 6 μήνες.

Τα χαρτοφυλάκια

Τρεις βουλευτές ανέλαβαν χαρτοφυλάκια στην περίοδο της μεταπολίτευσης, ο Γιώργος Ροδίου ως Υφυπουργός Άμυνας (1977-81), ο Αλέξανδρος Κοντός ως Υφυπουργός Γεωργίας (2004-07) και Υπουργός εν συνεχεία (2007-09) και, τέλος, ο Σωκράτης Ξυνίδης ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης (2010-12), έχοντας διατελέσει και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Πριν τη μεταπολίτευση, όπως είναι γνωστό, είχε αναλάβει δύο φορές το χαρτοφυλάκιο (από το 1963 ως το 65) του Υπουργείου Γεωργίας ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, επί κυβερνήσεων Ένωσης Κέντρου.

Τα εκλογικά συστήματα

Οι εκλογές διεξήχθησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με σύστημα Ενισχυμένης Αναλογικής. Ειδικότερα όμως, το 1985 εφαρμόστηκε η Λίστα και όχι ο Σταυρός Προτίμησης με τα δύο μεγάλα κόμματα να επιλέγουν χριστιανό ως πρώτο και μουσουλμάνο ως δεύτερο βουλευτή (Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε το Α. Φαΐκογλου ενώ η ΝΔ δεν εξέλεξε τον Ζερδάρ Ζαδέ Χιουσνιού). Οι εκλογές του 1989 και του 1990 έγιναν με παραλλαγή της απλής αναλογικής χωρίς πλαφόν  πανελλαδικά (επιτρέποντας την εκλογή των ανεξάρτητων βουλευτών) ενώ οι εκλογές του 2007, του 2009 και αυτή του 2012  με ενισχυμένη αναλογική αλλά απλή αναλογική στις τριεδρικές περιφέρειες όπως η Ξάνθη.

 

 • ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΑΙΟΣ 2012

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τα καταμετρημένα μέχρι τώρα ψηφοδέλτια στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, εκλέγουν από έναν βουλευτή:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν με 9.755 ψήφους.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξανδρος Κοντός με 5.465 ψήφους.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτριος Σαλτούρος με 1.752 ψήφους (με πολύ κοντά 22 ψήφους τον κ. Σγουρίδη)

 

 1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2015

2007: Σγουρίδης Παναγιώτης, Τσετίν Μαντατζή, Αλέκος Κοντός

2009:Τσετίν Μαντατζή, Σωκράτης Ξυνίδης, Αλέξανδρος Κοντός

2012: Χουσείν Ζεϊμπέκ, Αλέκος Κοντός, Σαλτούρος Δημήτριος

2015 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Χουσείν Ζειμπέκ (16.244 ψήφους), Αλέξανδρος Κοντός (7.184 ψήφους) Γιαννακίδης Ευστάθιος (3.750 ψήφους)

2015 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (ΕΚΛΟΓΗ ΜΕ ΛΙΣΤΑ): Ζειμπέκ Χουσείν, Γιαννακίδης Ευστάθιος, Στογιαννίδης Γρηγόριος.     

 

 1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΒΡΟΥ

2007: Κυριάκος Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος

Ντόλιος

2009: Γιώργος Ντόλιος, Όλγα Ρενταρή Τέντε, Ελένη Τσιαούση, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

2012: Κυριάκος Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Μαρίνος Ουζουνίδης Ουζουνίδης, Γιώργος Ντόλιος

2015 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Τέσσερα νέα πρόσωπα καταλαμβάνουν τις βουλευτικές έδρες στον Έβρο. 

Πιο συγκεκριμένα, με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται, όπως αναμενόταν, ο Γιώργος Καΐσας, η Νατάσα Γκαρά και ο Δημήτρης Ρίζος, ενώ με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται ο Αναστάσιος Δημοσχάκης που έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός Βουλής τους δύο υφυπουργούς, Κυριάκο Γεροντόπουλο και Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.

Εκτός Βουλής και ο έτερος υφυπουργός του νομού Γιώργος Ντόλιος, αφού το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα στον Έβρο. 

2015 ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ

ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΒΡΟΥ

Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Καίσας, Αναστασία Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΟ 1920 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ  ΘΡΑΚΗΣ=180, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=126, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=52, ΑΡΜΕΝΟΙ=1, ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ=1,

ΑΝΔΡΕΣ=179,                                                                    ΓΥΝΑΙΚΕΣ =1

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

 

ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2015 =50

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1920 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015=230

ΑΝΔΡΕΣ=226                                                                      ΓΥΝΑΙΚΕΣ=4

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ=162                                               ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=66

ΑΡΜΕΝΙΟΙ=1                                                                   ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ=1

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1920 ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΩΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1920 Ο ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ογδοντατετράχρονη καταγραφή των Θρακών Κοινοβουλευτικών στο Εθνικό Κοινοβούλιο κατά το έτος 2004 και συμπληρώνοντας τη μελέτη αυτή έως και ΣΉΜΕΡΑ δηλαδή 4/6/ 2016, ορισμένες επισημάνσεις θα ήταν ασφαλώς χρήσιμες και άκρως επίκαιρες: α) Το γενικό σύνολο των Βουλευτών της Θράκης ανέρχεται σε 180 Βουλευτές, σε αυτούς προσθέτουμε και τους 50 Βουλευτές που εξελέγησαν κατά τα έτη 2007, 2009, 2012, Ιανουάριος 2015 και Σεπτέμβριος 2015 οδηγούμαστε στο συνολικό αριθμό των 230 Βουλευτών από το 1920 μέχρι και σήμερα 2016 β) οι χριστιανοί βουλευτές ανέρχονται σε 126 σε αυτούς προσθέτουμε και τους 36 Βουλευτές που εξελέγησαν από το 2007 μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στον αριθμό των 162 χριστιανών Βουλευτών από το 1920 μέχρι και σήμερα 2016, γ) οι μουσουλμάνοι βουλευτές ανέρχονται σε 52 σε αυτούς προσθέτουμε και τους 14 μουσουλμάνους Βουλευτές που εξελέγησαν από το έτος 2007 μέχρι και σήμερα 2016 οπότε έχουμε τον αριθμό των 66 μουσουλμάνων Βουλευτών , γ) οι αρμένιοι βουλευτές ανήλθαν σε 1, δ) οι ισραηλίτες βουλευτές ανήλθαν επίσης σε 1, ε) ο αριθμός των βουλευτών της Θράκης που ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια εμφανίζεται σχετικά μικρός συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, στ) υπάρχει σχεδόν παντελής απουσία Θρακών γυναικών βουλευτών από το ελληνικό Κοινοβούλιο για 84 συνολικά χρόνια. Μόλις πρόσφατα στις εκλογές του 2004 εκλέχτηκε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην κοινοβουλευτική ιστορία της Θράκης. Είναι η Χρύσα Μανωλιά βουλευτής Ροδόπης και ακολούθησαν η Όλγα Ρενταρή Τέντε, η Ελένη Τσιαούση και Αναστασία Νατάσα Γκαρά και οι τρεις από την εκλογική περιφέρεια  του Νομού Έβρου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνολικά τέσσερες μόλις γυναικείες παρουσίες στο Εθνικό Κοινοβούλιο για τη Θράκη στα 96 συνολικά κοινοβουλευτικής Θρακικής παρουσίας, γεγονός που καθιστά τη Θράκη ως ένα γεωγραφικό διαμέρισμα με την ισχνότερη ίσως παρουσία γυναικών στο Εθνικό Κοινοβούλιο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται κατάφορα στην πράξη η συνταγματική ισότητα μεταξύ των δύο φίλων, ζ) ο συντριπτικός αριθμός των Θρακών Βουλευτών ήταν και είναι δικηγόροι στο επάγγελμα και ακολουθούν οι έμποροι, οι ιατροί, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί, οι στρατιωτικοί, οι εργάτες, οι γεωργοί, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης,  οι οικονομολόγοι κ.λπ. και η) το πλέον αρνητικό στοιχείο από το 1920 μέχρι σήμερα στην ιστορία της Κοινοβουλευτικής Θράκης στο Νομό Ροδόπης είναι η μη εκλογή Χριστιανού Βουλευτή εξαιτίας του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει δεόντως αφού και πάλι δοκιμάζεται έντονα η συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας της ψήφου μεταξύ ισοτίμων πολιτών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή είναι αναγκαίο να υπάρξει και ένα τρίτο μέρος που θα αφορά τον «Θρακικό Κοινοβουλευτικό λόγο», στον οποίο η Θράκη εμφανίζεται να κατέχει και πάλι αρνητικό εθνικό «ρεκόρ» από άποψη τουλάχιστον ποσότητας, ενώ η ποιότητα και η ουσία του κοινοβουλευτικού θα πρέπει να είναι το ζητούμενο σε ενδεχόμενη μελέτη-έρευνα και ανάλυση νομοθεσίας που ψηφίστηκε στη Βουλή καθώς επίσης και αξιοποίηση πρακτικών και αναφορών, ερωτήσεων και επερωτήσεων της Βουλής που έχουν κατατεθεί για τη Θράκη, τον οποίο ελπίζουμε να συμπεριλάβουμε σε ένα επόμενο τόμο των Θρακικών ή σε κάποια συναφή μελέτη μας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

Θεωρούμε ότι ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους κοινοβουλευτικούς αυτούς άνδρες και γυναίκα, θα ήταν ασφαλώς η οργάνωση μιας τιμητικής εκδήλωσης με τίτλο «ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» στην οποία θα τιμηθούν όσοι από τους βουλευτές της ιδιαίτερης πατρίδας μας έχουν αποσυρθεί πλέον από την ενεργό πολιτική δράση. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η πρότασή μας αυτή θα τύχει της ανταπόκρισης όλου του Θρακικού στοιχείου που κατοικοεδρεύει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 • Βουλ. 1974: Κώστα Διγκαβέ, «Οι εκλογές στην Ελλάδα 1844-1985», Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη 1986.
 • Βουλ. 1977: Κώστα Διγκαβέ, «Εκλογές 1977», Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη 1979.
 • Βουλ. 1981, Ευρ. 1981 και Ευρ. 1984: Κώστα Διγκαβέ, «Αλμανάκ 1985», Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία, Θεσσαλονίκη 1985.
 • Βουλ. 1985: Κώστα Διγκαβέ, «Αλμανάκ 1986», Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία, Θεσσαλονίκη 1986.
 • Βουλ. Ι. 1989, Ευρ. 1989, Βουλ. Ν. 1989 και Βουλ. 1990: Γ. Αναστασάκος, Γ. Βούλγαρης, Η. Νικολακόπουλος, «Εκλογές 1989 – 1990», Εκδόσεις Τα Νέα, Αθήνα 1990.
 • Βουλ. 1993: Συλλογικό, «Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993», Εκδόσεις Το Ποντίκι, Αθήνα 1994.
 • Ευρ. 1994: Εφημερίδα Το Ποντίκι, Τρίτη 14 Ιουνίου 1994.
 • Βουλ. 1996, Ευρ. 1999, Βουλ. 2000, Βουλ. 2004, Ευρ. 2004, Βουλ. 2007, Ευρ. 2009, Βουλ. 2009 και Βουλ. Μ. 2012Ιστοσελίδα Υπ. Εσωτερικών.
 • Ελεύθερη Άποψη της Ροδόπης: Η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στον νομό Ροδόπης

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ

 1. Μανουηλίδη Φίλιππου «Πόλις και νομός Ραιδεστού», ΘΡΑΚΙΚΑ, Τόμος 24, Αθήνα 1955.
 2. Ασημομύτη Βασιλείου «Βίοι παράλληλοι: Φίλιππος Μανουηλίδης-Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου», ΘΡΑΚΙΚΑ, Τόμος 61ος, Αθήνα, 2003-2004, σελ. 78-98.
 3. Σγουρίδη Παναγιώτη «Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα» Αθήνα 1999.
 4. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, 1830-1920.
 5. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, 1922-1935, ΑΘΗΝΑ 1986.
 6. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, 1936-1974, ΑΘΗΝΑ 1986.
 7. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 1974, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 8. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 1977, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 9. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 1981, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 10. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 1985, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 11. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 1989, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 12. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 13. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 1990, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 14. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 1993, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 15. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 1996, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 16. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2000, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 17. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2004, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ.
 18. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΈΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Της 9Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000. ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2003. 2η ΕΚΔΟΣΗ. ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.
 19. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΈΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Της 13Ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2004. ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.
 20. ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2004.
 1. ΖΑΠΑΡΤΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 2. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
 3. ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

 

Δρ Σταμάτιος Χρ. Γεωργούλης

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Δικηγόρος

Αθήνα 4 Ιουνίου 2016

Παπαθανάκης Σταύρος

 

Σ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Την έδρα του ο Ε. Στυλιανίδης στην Ροδόπη ΔΕΝ την έχασε τον Σεπτέμβριο από τον Ιλχάν Αχμέτ που έλαβε με το κόμμα του 17% στο νομό, αλλά από τον Συριζα που εξέλεξε δεύτερη έδρα εξαιτίας του γεγονότος ότι μετά την είσοδο και 8ου κόμματος στην Βουλή, ενεργοποιήθηκε το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και από τις τριεδρκικές περιφέρειες. Κάπως έτσι ο Σύριζα, έβγαλε 2 έδρες στην Ροδόπη και 3 στην Ξάνθη!
  Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

 2. Αξιότιμε Κύριε Γεωργούλη, Αξιοθαύμαστη όντως η μελέτη σας για την κοινοβουλευτική παράδοση της Θράκης με καταγραφή των διατελεσάντων βουλευτών. Θα ήθελα, όμως, να σας επισημάνω και τα ακόλουθα:1.-Επί Κατοχής και δη τον Μάιο 1941, μόλις έγινε γνωστή η κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τους Βουλγάρους συστήθηκε στην Αθήνα βασικά από πρώην βουλευτές των περιοχών και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η <> για την αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων, αλλά και παροχής περίθαλψης στους καταφεύγοντας πρόσφυγες. Από τα βασικά αρχικά μέλη της Επιτροπής αυτής ήταν οι πρώην βουλευτές Ροδόπης Σπύρος Σγουρόγλου, Ααστάσιος Μπακάλμπασης, Έβρου Χρυσός Ευελπίδης κι Εξηντάρης, Μετέπειτα οργανώθηκαν σχετικές νομαρχιακές επιτροπές, σε μία δε εξ αυτών, του Έβρου, συμμετείχε και ο πρώην βουλευτής ΄Εβρου Φίλιππος Μανουηλίδης. Η επιτροπή αυτή για την δράση της περιελήφθη στις αναγνωρισμένες αντιστασιακές οργανώσεις (Βλ.Αρχεία Γενικού επιτελείου Στρατού <> σελ. 91 επ. έκδοση εφημερίδας <<Το Βήμα Ιστορία). 2- Από την απελευθέρωση της Θράκης και μέχρι το 1952 δεν υπήρχε ούτε Νομός ούτε ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια Ξάνθης. Μέχρι και τις εκλογές του 1951 η πόλη της Ξάνθης και τα χωριά της περιοχής της, περιλαμβάνονταν στα όρια του Νομού Ροδόπης, ο οποίος εξέλεγε συνολικά επτά (7) βουλευτές. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων περιλαμβάνονταν υποψήφιοι από την περιφέρεια της Ροδόπης καθώς και της Ξάνθης και συνήθως εκλέγονταν από τους επτά (7) βουλευτές της <> όπως ήταν η επίσημη ονομασία της, οι τέσσερις (4) προήρχοντο από την Ροδόπη και οι τρεις (3) από την Ξάνθη. Όπως θα γνωρίζετε, μέχρι τότε τα εκλογικά συστήματα προέβλεπαν τις ευρείες εκλογικές περιφέρειες π.χ.Φθιωτιδοφωκιδος, Αργολιδοκορινθίας, Αττικοβοιωτίας κλπ. Έτσι η Ξάνθη με την περιοχή της αποτελούσε διοικητικά τμήμα του Νομού Ροδόπης και της οικείας εκλογικής περιφέρειας. Ουδέποτε απετέλεσε τμήμα των εκλογικών περιφερειών Καβάλας ή Δράμας, όπως εκ προφανούς παραδρομής αναφέρετε. Στις εκλογές του 1952 που έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα και με στενές εκλογικές περιφέρειες, συστήθηκε ο Νομός κι αυτοτελής εκλογική περιφέρεια Ξάνθης με τρεις (3) βουλευτές. Οι μέχρι και τις εκλογές του 1951 προερχόμενοι από την περιφέρεια Ξάνθης βουλευτές ήταν οι Γεώρ. Λαλαζήσης , Χριστόδουλος Μπρωκούμης, Θωμάς Διακουμόπουλος, Χρήστος Κοψιδάς, άπαντες του Λαϊκού κόμματος, ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ο Αριστείδης Πιαλόγλου, ο Φετά ογλού Οσμάν Νουρή και ο Χαμδή μπέης. 3.- Στα ψηφοδέλτια τα ονόματα των υποψηφίων εξ όσων γνωρίζω μέχρι και τις εκλογές του 1946, κατά πάσαν δε πιθανότητα και στις εκλογές του 1950 και 1951, δεν αναγράφονταν κατ’αλφαβητική σειρά των επωνύμων, αλλά βάσει της σειράς που έδινε κόμμα εκτιμώντας την βαρύτητα κάθε υποψηφίου, με πρώτο το όνομα του αρχηγού του συνδυασμού. Έτσι κι όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του Λαϊκού κόμματος του Νομού Ροδόπης, πρώτο ήταν το όνομα του Αντωνίου Παπαδήμου, ως αρχηγού του συνδυασμού και δεύτερο του Σπύρου Σγουρόγλου 4.- στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την Θράκη ψηφοδέλτια, ενώ στην λοιπή Ελλάδα οι εκλογές έγιναν με σφαιρίδια. και 5.-Στα ψηφοδέλτια τουλάχιστον των εκλογών του 1935, κατά πάσαν δε πιθανότητα και των προηγούμενων εκλογών τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων βουλευτών του Νομού Ροδόπης, εκτός από τα ελληνικά ανεγράφοντο και στην παλαιομουσουλμανική γλώσσα με αραβικους χαρακτήρες.

 3. Αξιότιμε κύριε Γεωργούλη, Σας συγχαίρω για την παρουσίαση στην μελέτη σας των στοιχείων των βουλευτών της Θράκης από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, με σύντομο, για τους περισσότερους, βιογραφικό. Θα μου επιτρέψετε, όμως, ενημερώνοντας σας να προσθέσω και τα εξής:1.- Μετά την ανάληψη της κατοχής της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας τον Μάιο του 1941 από τους Βούλγαρους,, μικρή, στην αρχή, μερίδα βουλευτών των περιοχών αυτών που είχαν εκλεγεί μέχρι και το 1936, μαζί με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν συσκέψεων και προς αποφυγή της αναμενόμενης προσπάθειας εκβουλγαρισμού των περιοχών, όπως είχε επιχειρηθεί και κατά την προηγηθείσα , στα μέσα της δεκαετίας του 1910, κατοχή, των διωγμών, βασάνων και λοιπών δεινών των κατοίκων , αλλά της ανάγκης περίθαλψης των προσφύγων που κατάφερναν να φύγουν από βουλγαροκρατούμενες περιοχές στην λοιπή χώρα, συνέστησαν για την αντιμετώπιση τόσο της εθνικής όσο και της προσφυγικής πλευράς του ζητήματος την <>, η οποία περιελήφθη και στις αναγνωρισθείσες επισήμως αντιστασιακές οργανώσεις. Μεταξύ των πρώτων και οιονεί ιδρυτικών μελών της Επιτροπής αυτής ήταν οι πρώην βουλευτές Σπύρος Σγουρόγλου και Αναστ. Μπακάλμπασης του Νομού Ροδόπης, Χρυσόε Ευελπίδης του Νομού Έβρου,ενώ αργότερα, κι όταν για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων συστήθηκαν νομαρχιακές Επιτροπές, συμμετέσχε στη νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου και ο πρώην βουλευτής Έβρου Φίλιπ. Μανουηλίδης. Πρόεδροι της Επιτροπής υπήρξαν, κατόπιν εκλογής, μέχρι και τον Αύγουστο 1941 ο καθηγητής πανεπιστημίου Α. Κεραμόπουλος, κι από τον Σεπτέμβριο 1941 και μετά ο καθηγητής Αλέξανδρος Σβώλος. (Βλ.Αρχεία Γενικού Επιτελείου Στρατού <<Κατοχή και Αντίσταση 1941-1944, έκδ.εφημ. > σελ.91 επ., Αλεξ Σβώλου <> εκδ.Αργ.Παπαζήση 1945, επανεκδ.<> 2005. 2,- Από τους διατελέσαντες Υπουργούς παραλείφθηκε ο βουλευτής Ροδόπης Αντώνιος Παπαδήμος που διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων από 18/4/1946 έως 7/8/1948 καθώς επίσης και ο Γεώργιος Εξηντάρης. 3.- Η Ξάνθη και η περιοχή της από την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης και μέχρι τις εκλογές του 1952, δεν απετέλεσε ιδιαίτερο νομό ούτε αυτοτελή εκλογική περιφέρεια, αλλά αποτελούσε τμήμα κι επαρχία του Νομού Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή, η οποία εκτός από έδρα της οικείας Νομαρχίας, ήταν και έδρα της Γενικής Διοικήσεως Θράκης με επικεφαλής υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα. Ουδέποτε απετέλεσε είτε διοικητικά είτε εκλογικά τμήμα των Νομών Δράμας ή Καβάλας, όπως πιθανολογείτε στη μελέτη σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μέχρι τις εκλογές του 1952 δεν εμφανίζονται αυτοτελώς βουλευτές, του, μη υφισταμένου μέχρι τότε, νομού Ξάνθης. Μόνο από το 1952 εμφανίζεται ως ιδιαίτερος νομός κι εκλογική περιφέρεια Ξάνθης, ενώ στις εκλογές του 1956 οι δύο νομοί, Ροδόπης και Ξάνθης απετέλεσαν μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Στις μέχρι και το 1951 εκλογές τα κόμματα συμπεριελάμβαναν στα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας του Νομού Ροδόπης και 3 έως 4 υποψηφίους από την επαρχία Ξάνθης. Έτσι μέχρι και τις εκλογές του 1951 από την επαρχία Ξάνθης της εκλογικής περιφέρειας του νομού Ροδόπης προήρχοντο οι ί Βασ. Βερβέρης, Θωμάς Διακουμόπουλος, Χρήστος Κοψιδάς, Γεωρ. Λαλαζήσης, Αλεξ. Μπαλτατζής, Γεώργιος Μπροκούμης, Χριστόδουλος. Μπρωκούμης, Αριστείδης Πιαλόγλου , Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης , Φετά ογλού Οσμάν Νουρή, Ζειμπέκ Σαλή Χουσεϊν, Χαμδή Χουσεϊν Φεχμή (γνωστός ως Χαμδή μπέης, από το όνομα του οποίου που το 1951 ψήφισε την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς του βουλευτή Θεσ/νίνης της ΕΔΑ Λεωνίδα Καραμανούνα που αντικατέστησε στις 12/12/51 τον Γιάννη Ιμβριώτη, το Σύνταγμα του 1952 που είχε επικυρωθεί από την Βουλή με ψήφισμα στις 21/12/1951, ονομαζόταν περιπαικτικώς και δηκτικώς ως <> υπονοώντας ότι αν δεν το ψήφιζε ένας μουσουλμάνος και δεν αντικαθίστατο εγκαίρως ένας αριστερός βουλευτής, δεν θα ψηφιζόταν το Σύνταγμα). Το 1952 η επαρχία Ξάνθης ήταν πλέον ίδιος νομός κι αυτοτελής εκλογική περιφέρεια μέχρι και τις τελευταίες εκλογές, πλην των εκλογών του 1956 όταν με το λεγόμενο <> εκλογικό σύστημα οι δύο νομοί Ξάνθης και Ροδόπης απετέλεσαν μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. 4.- Οι βουλευτές Σταύρος Γουδελής, Χάρης Ζησιάδης, Χρήστος Σιανίδης, Οσμάν Ουστουνέρ και Χασάν ογλού Γιουσούφ, προερχόμενοι όλοι από την Κομοτηνή, δεν <> την επαρχία Ξάνθης του Νομού Ροδόπης ο πρώτος, ούτε το ννομό Ξάνθης οι λοιποί στην ενιαία εκλογική περιφέρεια των νομών αυτών στις εκλογές του 1956. 5.-Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές του 1946, εξ όσων γνωρίζω,ενδεχομένως δε και των εκλογών 1950 και 51, τα ονόματα των υποψηφίων δεν ανεγράφοντο κατ’ αλφαβητική σειρά των επωνύμων τους, αλλά βάσει της βαρύτητας και σημασίας που απέδιδε κάθε κόμμα στους υποψηφίους του, με πρώτο το όνομα του αρχηγού του συνδυασμού. Έτσι στα ψηφοδέλτια του Λαϊκού κόμματος πρώτο ήταν το όνομα του Αντωνίου Παπαδήμου και δεύτερο του Σπύρου Σγουρόγλου. 6.- Τέλος στις εκλογές της 1/11/1920 για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στη Θράκη ψηφοδέλτια, ενώ στην λοιπή Ελλάδα οι εκλογές έγιναν με τα σφαιρίδια.

 4. ‘Οταν κανείς γράφει, αναφερόμενος σε κάποιο θέμα, αναπόφευκτα κάνει και λάθη αλλά κι εμφανίζει παραλείψεις. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό μου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 1.- Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι ο αριθμός των βουλευτών του Νομού και της εκλογικής περιφέρειας Ροδόπης μέχρι και τις εκλογές του 1951 ήταν συνήθως επτά (7), δοθέντος ότι αυτός ήταν και μεγαλύτερος, συναρτώμενος από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που άλλοτε ήταν 300 κι άλλοτε 350, έτσι στις εκλογές του 1946 οι βουλευτές του νομού Ροδόπης ήταν δέκα (10). 2.- Στους βουλευτές της Θράκης που διετέλεσαν υπουργοί, θα πρέπει ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε, έστω κι αν δεν ήταν θρακιώτες, και τον Γεώργιο Κονδύλη που εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 1923 καθώς και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που, μετά από παραίτηση του Αναστ. Μπακάλμπαση που είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 1933 και στην αναπληρωματική 7/5/1933 εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης. Τέλος είναι εσφαλμένη η αναφορά μου ότι στις εκλογές του 1952 ο αριθμός των βουλευτών του νεοσυσταθέντος νομού και εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης ήταν τρεις (3) ενώ το ορθό είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών ήταν τέσσερις (4).

 5. ‘Οταν κανείς γράφει, αναφερόμενος σε κάποιο θέμα, αναπόφευκτα κάνει και λάθη αλλά κι εμφανίζει παραλείψεις. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό μου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 1.- Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι ο αριθμός των βουλευτών του Νομού και της εκλογικής περιφέρειας Ροδόπης μέχρι και τις εκλογές του 1951 ήταν συνήθως επτά (7), δοθέντος ότι αυτός ήταν και μεγαλύτερος, συναρτώμενος από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που άλλοτε ήταν 300 κι άλλοτε 350, έτσι στις εκλογές του 1946 οι βουλευτές του νομού Ροδόπης ήταν δέκα (10). 2.- Στους βουλευτές της Θράκης που διετέλεσαν υπουργοί, θα πρέπει ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε, έστω κι αν δεν ήταν θρακιώτες, και τον Γεώργιο Κονδύλη που εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 1923 καθώς και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που, μετά από παραίτηση του Αναστ. Μπακάλμπαση που είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 1933 και στην αναπληρωματική 7/5/1933 εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης. Τέλος είναι εσφαλμένη η αναφορά μου ότι στις εκλογές του 1952 ο αριθμός των βουλευτών του νεοσυσταθέντος νομού και εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης ήταν τρεις (3) ενώ το ορθό είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών ήταν τέσσερις (4).

 6. ‘Οταν κανείς γράφει, αναφερόμενος σε κάποιο θέμα, αναπόφευκτα κάνει και λάθη αλλά κι εμφανίζει παραλείψεις. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό μου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 1.- Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι ο αριθμός των βουλευτών του Νομού και της εκλογικής περιφέρειας Ροδόπης μέχρι και τις εκλογές του 1951 ήταν συνήθως επτά (7), δοθέντος ότι αυτός ήταν και μεγαλύτερος, συναρτώμενος από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που άλλοτε ήταν 300 κι άλλοτε 350, έτσι στις εκλογές του 1946 οι βουλευτές του νομού Ροδόπης ήταν δέκα (10). 2.- Στους βουλευτές της Θράκης που διετέλεσαν υπουργοί, θα πρέπει ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε, έστω κι αν δεν ήταν θρακιώτες, και τον Γεώργιο Κονδύλη που εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 1923 καθώς και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που, μετά από παραίτηση του Αναστ. Μπακάλμπαση που είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 1933 και στην αναπληρωματική 7/5/1933 εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης. Τέλος είναι εσφαλμένη η αναφορά μου ότι στις εκλογές του 1952 ο αριθμός των βουλευτών του νεοσυσταθέντος νομού και εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης ήταν τρεις (3) ενώ το ορθό είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών ήταν τέσσερις (4).

 7. ‘Οταν κανείς γράφει, αναφερόμενος σε κάποιο θέμα, αναπόφευκτα κάνει και λάθη αλλά κι εμφανίζει παραλείψεις. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό μου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 1.- Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι ο αριθμός των βουλευτών του Νομού και της εκλογικής περιφέρειας Ροδόπης μέχρι και τις εκλογές του 1951 ήταν συνήθως επτά (7), δοθέντος ότι αυτός ήταν και μεγαλύτερος, συναρτώμενος από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που άλλοτε ήταν 300 κι άλλοτε 350, έτσι στις εκλογές του 1946 οι βουλευτές του νομού Ροδόπης ήταν δέκα (10). 2.- Στους βουλευτές της Θράκης που διετέλεσαν υπουργοί, θα πρέπει ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε, έστω κι αν δεν ήταν θρακιώτες, και τον Γεώργιο Κονδύλη που εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 1923 καθώς και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που, μετά από παραίτηση του Αναστ. Μπακάλμπαση που είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 1933 και στην αναπληρωματική 7/5/1933 εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης. Τέλος είναι εσφαλμένη η αναφορά μου ότι στις εκλογές του 1952 ο αριθμός των βουλευτών του νεοσυσταθέντος νομού και εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης ήταν τρεις (3) ενώ το ορθό είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών ήταν τέσσερις (4).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ