Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» του Πέτερ Χάντκε, «ένα...

«Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» του Πέτερ Χάντκε, «ένα θρίλερ και μια νηφάλια περιγραφή της σχιζοφρενικής φυγής από την πραγματικότητα»

480
0
Σ

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1942, γεννιέται  στο Γκρίφεν του Κέρντεν ο Πέτερ Χάντκε, ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς, μεταφραστές και σεναριογράφους της Αυστρίας. Το βιβλίο με το οποίο θα αποκτήσει παγκόσμια φήμη είναι «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», που θα κυκλοφορήσει το 1970 κι έναν χρόνο μετά θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς. Κι όπως θα γραφτεί χαρακτηριστικά πάνω σ΄αυτό το βιβλίο θα στηριχτούν δυο λαμπρές καριέρες, του Βιμ Βέντερς και του Πέτερ Χάντκε! Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου γερμανού σκηνοθέτη, που σηματοδοτεί και τη μακροχρόνια συνεργασία των δυο δημιουργών. Ταινίες που θα κάνουν μαζί είναι «Λάθος κίνηση», «Οι όμορφες μέρες του Αρανχουέθ» και «Τα φτερά του έρωτα».

«Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», είναι «ένα από πολλές απόψεις κλασικό έργο του», θα γράψει ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1970, έγινε αμέσως bestseller. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει το 1990, είκοσι χρόνια μετά.

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης, που θα κάνει τη μετάφραση για λογαριασμό των εκδόσεων ΣΜΙΛΗ», γράφει στην εισαγωγή του: «Η γεωμετρική γραφή του Χάντκε και ο εμφανώς προκατασκευασμένος χαρακτήρας των βιβλίων του, που θεωρούνται από τα πλέον λογοκρατούμενα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής, κέντρισαν το ενδιαφέρον μου για την αποκρυπτογράφηση διαγραμμάτων ή ενός πιθανού καννάβου, βάσει των οποίων πιθανό να ήταν γραμμένη η νουβέλα αυτή. Κατέγραψα λοιπόν τα γεγονότα της κάθε μέρας σε αντίστοιχα τετραγωνάκια και επιχείρησα διάφορους συνδυασμούς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό. Ωστόσο η εργασία αυτή δεν πήγε χαμένη, γιατί έχοντας μπροστά μου μια τόσο λεπτομερή κάτοψη, μπόρεσα να επισημάνω ορισμένα πράγματα πολύ χρήσιμα κατά τη γνώμη μου για την πληρέστερη κατανόηση του βιβλίου… «Η αγωνία του τερματοφύλακα» δεν ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που κατατάσσονται στη μεγάλη λογοτεχνία». Άλλωστε ο ίδιος ο Χάντκε είπε(αλήθεια, πότε θα συγκεντρωθούν όλες οι συνεντεύξεις του σ΄έναν τόμο;) πως «μεγάλη λογοτεχνία μπορεί να υπάρξει μόνον εκεί όπου ο θάνατος δεν είναι παρών από την αρχή». Πρόκειται όμως για μια πολύ σημαντική λογοτεχνία, που όσο περνάει ο καιρός, τόσο και περισσότερο μας αφορά».

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here