Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η Άγκυρα στέλνει 1.000 αστυνομικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Νέες απειλές για...

Η Άγκυρα στέλνει 1.000 αστυνομικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Νέες απειλές για άνοιγμα συνόρων.

48
0
Σ

Επικίνδυνη κλιμάκωση επιχειρεί η Τουρκία στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα και αφορμή τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε από την Αδριανούπολη ότι η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει 1.000 στελέχη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα ώστε να «προστατεύσουν τους μετανάστες» και να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις.

«Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους. Πετάξαμε πάνω από όλη τη συνοριακή γραμμή. Είδαμε περίπου 4 – 5.000 ανθρώπους να περιμένουν στα σύνορα. Δεν απαγορεύουμε, πλέον στους πρόσφυγες και μετανάστες να φεύγουν από τη χώρα και να πηγαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να απωθήσουν 4.900 ανθρώπους πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο Σοϊλού.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε ενημερώσει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επαναφέροντας τα όσα υποστηρίζει η χώρα περί νεκρών και τραυματισμένων προσφύγων και μεταναστών. 

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να φέρει το θέμα του θανάτου του μετανάστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το υπουργείο Εξωτερικών μας θα διεθνοποιήσει το θέμα αυτό» τόνισε στο CNN-Turk, λίγο πριν επισκεφθεί την περιοχή των συνόρων.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 130.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της και να τους επιτρέψει να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Σοϊλού περίπου 20-25% απ’ αυτούς είναι συριακής εθνικότητας.

Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο 24ωρο μπλοκάρισαν 6.955 προσπάθειες παραβίασης των ελληνικών συνόρων και ότι συνέλαβαν 24 ανθρώπους, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Νέες απειλές για άνοιγμα συνόρων

Η Τουρκία θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες της με τη Συρία για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, εκτός αν τερματισθεί η βία που συνεχίζεται εκεί, προειδοποίησε ο Σοϊλού.

«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του (συριακού) καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Σοϊλού σε δημοσιογράφους μιλώντας στην Αδριανούπολη.

«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Σοϊλού προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here