ΕΟΑΝ : ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ και ο ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ. ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ...

ΕΟΑΝ : ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ και ο ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ. ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

125
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Δήλωση μελών Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ):

ΓΙΑ την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Το ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ και ο ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ.

ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Τελικά με διαδικαστικά τερτίπια, άρνηση ουσιαστικού και απ΄ευθείας διαλόγου, παραπλανητική πρόσκληση αστυνομικών δυνάμεων,  παραπολιτικά δημοσιεύματα αλλά και με απίθανες, αστήριχτες μηνύσεις πάντα επί της διαδικασίας κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) δεν έγινε μέχρι σήμερα η συζήτηση για τη συμμόρφωση των  επιχειρησιακών σχεδίων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας με βάση τις επιταγές του νόμου 4496/2017 για την ανακύκλωση. 

Ως μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ, θεωρούμε ότι ο Οργανισμός κατέβαλε κάθε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου και καλής θέλησης, από τον Νοέμβριο του 2017  που ψηφίστηκε ο πρόσφατος Νόμος. Στις προσπάθειες αυτές αλλά κυρίως στις επιταγές του Νόμου δεν ανταποκρίθηκαν κάποιοι, αποδεικνύοντας ότι είχαν σκοπό μόνο να εξασφαλίσουν καθυστέρηση. Γιατί;  Έχουν πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξει ο νόμος;  

Κατά τα άλλα η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται με ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων πάνω από 80%, να θάβει δηλαδή πολύτιμους πόρους υλικών και ενέργειας και να αντιμετωπίζει τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις 

Υπενθυμίζουμε ότι οι εταιρείες φορείς συστημάτων ανακύκλωσης είναι με βάση τον νόμο μη κερδοσκοπικές, λειτουργούν χάριν δημοσίου συμφέροντος  και διαχειρίζονται τον κοινωνικό πόρο των εισφορών των υπόχρεων, που οφείλουν να τον κάνουν ανακύκλωση. Εκ των πενιχρών αποτελεσμάτων στους στόχους ανακύκλωσης που δεσμεύουν την χώρα, αλλά και από τις υπηρεσιακές εισηγήσεις αξιολόγησης των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών που ως μέλη του ΕΟΑΝ έχουμε στα χέρια μας, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι η διαχείριση των εισφορών ανακύκλωσης δεν αξιοποιείται αποτελεσματικά για τον σκοπό για τον οποίο έχουν θεσπιστεί.

Με βάση όλα τα παραπάνω τα υπογράφοντα μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ θεωρούμε ως υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε σήμερα δημόσια ότι η κατάσταση που δυστυχώς έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαπενταετία είναι τοξική και ξεπερνά τις σημερινές δυνάμεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΑΝ και του ίδιου του οργανισμού,  ενδεχομένως δε εμπίπτει και στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα διαφθοράς. 

Για την εξυγίανση της  κατάστασης χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση.

Στις 7 Ιουλίου, λοιπόν, δεν ψηφίζουμε μόνο για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε και για τη δημοκρατία, για τον ορθό λόγο, για την κριτική σκέψη. Ψηφίζουμε για να ηττηθούν η τοξικότητα, ο φαρισαϊσμός, ο επικοινωνιακός τυχοδιωκτισμός . 

Το χρωστάμε στη χώρα και στη δημοκρατία. Αλλά και στο περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας

YΓ. Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρά την νομοθεσία, που προβλέπει αποζημίωση στα μέλη του ΔΣ για κάθε συνεδρίαση, προτάξαμε την ανασυγκρότηση του οργανισμού. Δεν ενεργοποιήσαμε την νομοθεσία εν γνώσει  μας και δεν έχουμε εισπράξει όλο αυτό το διάστημα από το 2015 ούτε ένα λεπτό του ευρώ. Τα μέλη ΔΣ των ανωνύμων εταιρειών φορέων των συστημάτων ανακύκλωσης μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο, πριν με τόση ευκολία  κατηγορούν τους άλλους (ουαί υμίν φαρισαίοι…..) .

4-7-2019

Θεοδωρος  Κάρδαρης, 

Χριστίνα Ευθυμιάτου,

Μπάμπης Μπιλίνης,

Αθηνά Παναγιώτου, μέλη ΔΣ του ΕΟΑΝ.

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ