Ενσίρωση καλαμποκιού – Βήμα – βήμα η σωστή ενσίρωση που πρέπει να...

Ενσίρωση καλαμποκιού – Βήμα – βήμα η σωστή ενσίρωση που πρέπει να κάνει ένας αγρότης

152
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

Αν σχεδιαστεί σωστά και διαχειριστεί ορθά η ενσίρωση, με τα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρειάζεται τότε η όλη διαδικασία είναι μία πραγματική επένδυση που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στον σύγχρονο αγρότη.

Συγκομιδή καλαμποκιού για ενσίρωση

Όταν η καλλιέργεια προορίζεται για ενσίρωση ολόκληρων φυτών τότε η συγκομιδή πρέπει να γίνει όταν ο κόκκος έχει συγκεκριμένη υγρασία. Αν η ενσίρωση γίνεται με διαφορετικό τρόπο, τότε η υγρασία μάζας είναι διαφορετική.

Κατά την ενσίρωση γίνεται χρήση ειδικών χορτοκοπτικών μηχανών που τεμαχίζουν τα φυτά και τα αποσυμπιέζουν από τον αέρα. Στην συνέχεια αυτά τα μικρά φυτά τεμαχίζονται ανά στρώσεις για να αφαιρεθεί ο αέρας.

Ποια είναι τα στάδια που πραγματοποιούνται για το ενσίρωμα;

Αερόβιο στάδιο

Το οξυγόνο αφαιρείται από τον χώρο της ενσίρωσης με το πέρασμα ενός ειδικού μηχανήματος, του ελκυστήρα από πάνω.

Στάδιο ζύμωσης

Όταν ο σίρος δεν έχει πλέον αέρα, τότε ξεκινάει η ζύμωση, η οποία παίρνει αρκετό χρόνο. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία τα βακτήρια των ενσιρωμάτων μετατρέπονται σε γαλακτικό οξύ. Αυτή η διαδικασία μετατροπής ονομάζεται οξίνιση και είναι σημείο κλειδί για την συνολική ποιότητα της ενσίρωσης. Σε γενικές γραμμές όλα τα στάδια της σωστής ενσίρωσης πρέπει να γίνονται με ταχύτητα, ώστε να εξασφαλίσετε αφενός την καλύτερη ποιότητα και αφετέρου την αποφυγή πολλών βακτηρίων.

Στάδιο αποθήκευσης

Σε αυτό το στάδιο το ενσίρωμα παραμένει σε κενό αέρος με μειωμένο ph και πολύ λίγους μικροοργανισμούς.

Στάδιο τροφοδοσίας

Ο σίρος ανοίγεται για να εισχωρήσει ο αέρας και οι αερόβιοι μικροοργανισμοί να ενεργοποιηθούν εκ νέου.

Στην συσκευασία ζωοτροφών και συσκευασμένων ενσιρωμάτων ΜΥΓΔΟΝΙΑ, δίνουμε μεγάλη σημασία στο πάτωμα του ενσιρώματος. Η ενσίρωση καλαμποκιού για πρόβατα πραγματοποιείται εδώ και χρόνια από τα πιο έμπειρα χέρια, με σίγουρα αποτελέσματα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ενσίρωση, θα βρείτε στο migdonia.gr.

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ