Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Ελλάδα – Κροατία, άσσο ημίχρονο, διπλό τελικό

Ελλάδα – Κροατία, άσσο ημίχρονο, διπλό τελικό

Σ
Όχι, δε μιλάω για στοίχημα.Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Κροατία κατά μήκος των Δαλματικών ακτών, έμεινα πραγματικά ενθουσιασμένος με την επένδυση των Κροατών στην ελαιοκομία. Σε μια απόσταση 500 περίπου χιλιομέτρων και σε πλάτος 5-30 χμ ανάλογα με την εδαφική μορφολογία έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 3-5 χρόνια νέοι ελαιώνες.
Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ελαιολάδου στην Κροατία ανέρχεται σε 5.000 τόνους, ποσότητα μάλλον αμελητέα σε σύγκριση με την ελληνική που ξεπερνάει τους 300.000 τόνους. Παρόλα αυτά το μέγεθος όλης αυτής της επένδυσης με προβλημάτισε, καθώς η Κροατία βρίσκεται πιο κοντά στην Κεντρική Ευρώπη απ’ότι η Ελλάδα και θα αποκτούσαμε ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστή σε λίγα χρόνια ειδικότερα αν οι τιμές διάθεσης του Κροατικού ελαιολάδου ήταν ανταγωνιστικότερες σε σχέση με του Ελληνικού έστω κι αν η ποιότητα ήταν υποδεέστερη. Πριν λίγες ημέρες όμως συνάντησα ένα φίλο, ειδικό σε θέματα ελαιολάδου και η κουβέντα το έφερε στην Κροατική αυτή επένδυση. Με έκπληξη και λύπη ενημερώθηκα για τα εξής: σε 40 δείγματα ελληνικού ελαιολάδου (στην Κρήτη συγκεκριμένα) που δοκίμασαν έμπειροι δοκιμαστές και γευσιγνώστες, στα 30 βρήκαν οργανοληπτικά ελαττώματα, ανάλογα στοιχεία υπάρχουν και στις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές. Μεταξύ των 700 ποιοτικότερων ελαιολάδων παγκοσμίως βρίσκονται μόλις 11 ελληνικά που έλαβαν βαθμολογία μεταξύ 80 και 88 στην κλίμακα του 100, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται 62 κροατικά λάδια με βαθμολογία μεταξύ 80 και 98!
Πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Στο μυαλό μου και των περισσοτέρων, Κροατία σημαίνει Drajen Petrovic, Davor Suker, άντε το κάστρο στο Dubrovnik, αλλά ελαιοπαραγωγός χώρα με τίποτα. Και για να λέμε την αλήθεια, αυτή τη στιγμή δεν είναι, θα
γίνει όμως, μεγάλη και ποιοτική, άλλωστε όλα αυτό δείχνουν. Όταν σχεδιάζεις και καλλιεργείς “by the book” και όχι με το δόγμα του παππού μοιραία προχωράς.
Οι Κροατική ελαιοκομία βρίσκει το δρόμο της, η Ελληνική η οποία είναι και το βαρύ χαρτί της αγροτικής μας οικονομίας, θα μπορέσει ν’ακολουθήσει;
Στέφανος Μάρκου Γεωπόνος MSc Integrated Rural Business Management
Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here