Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

296
0
Σ

Πολιτισμός κατά των Διακρίσεων

               1η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

«Να υπάρχουμε όχι παράλληλα αλλά από κοινού, μαζί». Αυτό είναι το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, όπως θεσπίσθηκε η 1η Μαρτίου από τον ΟΗΕ.

Η πρόκληση-στοίχημα για έναν Πολιτισμό που θα συμπεριλαμβάνει όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, διατρέχει άλλωστε και τους στρατηγικούς στόχους του ΥΠΠΟΑ, όπως τέθηκαν τον Οκτώβριο του 2018. Ένας στόχος μακροπρόθεσμος που απαιτεί προσήλωση για να αντιμετωπισθούν οι κάθε είδους διακρίσεις (ρατσισμός, σεξισμός ξενοφοβία, ομοφοβία, bullying) που διαχέονται στο κοινωνικό σώμα, φανερά ή υπόγεια.

Όπως τονίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «Η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων από την κοινωνική κατασκευή της μη κανονικότητας είναι μια γραμμή που πρέπει να υπερβαίνουμε σταθερά, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική του πολιτισμού που να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της πολιτισμικής και συνεπακόλουθα πολιτικής δημοκρατίας».

Μια άλλη βασική παράμετρος των σχετικών δράσεων του ΥΠΠΟΑ είναι ο διάλογος για όλα τα θέματα πολιτισμού που άπτονται της καθημερινής κουλτούρας να είναι δημόσιος και να απευθύνεται όχι μόνο σε ένα περιορισμένο, μυημένο κοινό αλλά σε ένα κοινό ολοένα μεγαλύτερο και διαφορετικής προέλευσης. «Ακόμη και στο κοινό» σημειώνει η υπουργός «που είναι απομακρυσμένο, είτε χωροταξικά είτε ιδεολογικά, και σε αυτό που δεν δείχνει κατ’ αρχάς ενδιαφέρον».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση στην ΕΡΤ1, την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, στις 22:00, στην οποία θα συμμετέχουν: Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια ΑΠΘ, Σίσσυ Βαφέα, Διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», Χαράλαμπος Χριστόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα ζητήματα Αναπηρίας στο υπουργείο Επικρατείας, Γιάννης Ιωαννίδης Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαίρη Θεοδωροπούλου, κοινωνιολόγος από τη ΜΚΟ «Ρίζες» και  Νίκος Κουραχάνης, μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

   

Πολιτισμός κατά των διακρίσεων

 

«Να υπάρχουμε όχι παράλληλα αλλά από κοινού»

 

H 1η Μαρτίου θεσπίστηκε ως  Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων από το ΟΗΕ το 2014 με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV. Αλλά η διάκριση εξαιτίας της χρόνιας ασθένειας και της αναπηρίας, η διάκριση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού, όπως και κάθε άλλη διάκριση, όπως του παρείσακτου ξένου και του μειονοτικού, το στίγμα εξαιτίας των σεξουαλικών προσανατολισμών,  το στίγμα εν τέλει όποιου αποκλίνει από τον κυρίαρχο λόγο της κανονικότητας είναι συνήθως μέρος ενός τρόπου σκέψης και θεσμοποιημένου κανονιστικού πλαισίου. Βλέπουμε μέρος της κοινωνίας να δικαιολογεί και κατ’ επέκταση να συμβιβάζεται ή ακόμα και να εγκρίνει ρατσιστικές, ξενοφοβικές, ομοφοβικές συμπεριφορές, ακόμα και στις πιο βίαιες, αποτρόπαιες και διχαστικές εκφάνσεις τους. Κι ακόμη να απέχει από το να τις καταδικάσει, επιτρέποντας να συμβαίνουν.

Στο βαθμό που στο πολιτισμικό πεδίο διαμορφώνονται και συγκροτούνται δημοκρατικές συνειδήσεις και ταυτότητες των πολιτών, η κουλτούρα της καθημερινής ζωής, οι στάσεις, νοοτροπίες και πρακτικές απέναντι στα κοινωνικο-πολιτισμικά φαινόμενα αποκτούν κρίσιμη σημασία για τη μείωση και εξάλειψη των διακρίσεων. Η δημιουργία των συνθηκών για έναν πολιτισμό συμμετοχής, συμπερίληψης, έναν πολιτισμό που θα λειτουργεί σταθερά και σε βάθος χρόνου κατά των διακρίσεων υπήρξε, άλλωστε, βασικός ιδεολογικός άξονας και συνδετικό στοιχείο των στρατηγικών στόχων που θέσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Οκτώβριο του 2018. Η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων από την κοινωνική κατασκευή της μη κανονικότητας είναι μια γραμμή που πρέπει να υπερβαίνουμε σταθερά, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική του πολιτισμού που να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της πολιτισμικής και συνεπακόλουθα πολιτικής δημοκρατίας.

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί το ΥΠΠΟΑ, ο διάλογος για την πολιτισμική δημοκρατία έχει ανοίξει. Χρειάζεται, ωστόσο, να διευρυνθεί και να απευθυνθεί σε ένα όσο το δυνατόν πιο ποικιλόμορφο κοινό. Όχι μόνο στο εξειδικευμένο, και γι’ αυτό εξοικειωμένο με τις έννοιες αυτές που θα έρθει σε μια σχετική ημερίδα, αλλά και σ’ αυτό που είναι απομακρυσμένο, είτε χωροταξικά είτε ιδεολογικά, και σε αυτό που δεν δείχνει καταρχάς ενδιαφέρον. Είναι απαραίτητο η συζήτηση αυτή να γίνεται ανοικτά και δημόσια, ώστε να αυξηθούν τα αντανακλαστικά όλων μας, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν πολιτισμό που θα υπάρχουμε όχι παράλληλα αλλά από κοινού, μαζί, όσοι υφίστανται διακρίσεις και όσοι όχι. Η εκπομπή που διοργανώνουμε σε συνεργασία με την ΕΡΤ με αφορμή την ημέρα μηδενικών διακρίσεων είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Μυρσίνη Ζορμπά

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here