Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Γεώργιος Πενταφράγκας, ο διερμηνέας των Γερμανών κατακτητών που έπαιξε κορώνα γράμματα τη...

Γεώργιος Πενταφράγκας, ο διερμηνέας των Γερμανών κατακτητών που έπαιξε κορώνα γράμματα τη ζωή του, ο ιδρυτής πριν 50 χρόνια(1969-2019) της φαρμακοβιομηχανίας REMEDINA στο Καματερό Αττικής

560
0
Σ

Ο Γεώργιος Πενταφράγκας(1925-2006) ήταν ένας αποφασιστικός και παράτολμος άνθρωπος κι αυτό το απέδειξε στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όταν βρέθηκε στην καρδιά της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης με την ιδιότητα του διερμηνέα, που του επέτρεψε να αντλεί εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τη δράση της οργάνωσης, που προωθούσε Έλληνες στη Μέση Ανατολή μέσω του μηχανισμού του Ελληνικού Προξενείου Αδριανούπολης. Αυτές τις μαρτυρίες, μαζί με φωτογραφικά ντοκουμέντα εποχής, μας δίνει ο Τάκης Τσονίδης στο μνημειώδες για την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της βιβλίο «Η Ορεστιάδα μας». Ζωηρές αναμνήσεις από τα συγκλονιστικά γεγονότα και από τις έρευνες των Γερμανών, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της διαφυγής του, είχε να μου αφηγηθεί ο μικρότερος αδερφός του Δημήτριος Πενταφράγκας, ο οποίος μαζί με την αείμνηστη γυναίκα του Ελένη Πενταφράγκα, κόρη του Εμμανουήλ Μελά, με σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό έργο σε δύσκολα χρόνια στα χωριά της Ορεστιάδας, είχε ιδρύσει την ΕΛΠΕΝ, την πρώτη αμιγή ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΕΛΠΕΝ. Τέσσερα χρόνια μετά θα ακολουθούσε η ίδρυση της REMEDINA ΑΒΕΕ από τον Γεώργιο Πενταφράγκα στο καματερό της Αττικής, που τώρα έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης και τρίτης γενιάς της οικογένειας. Έτσι, έχουμε ένα μοναδικό και όχι μόνο για τα περιφερειακά δεδομένα, δυο αδέρφια να έχουν ιδρύσει δυο φαρμακοβιομηχανίες και να έχουν κατακτήσει σημαντικά μερίδια και αναγνώριση στο δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς του φαρμάκου, εντός και εκτός της Ελλάδας.

Για τον Γεώργιο Πενταφράγκα είχε γράψει πριν έντεκα χρόνια στον «Βορέα»(τεύχος 35, Μάιος 2008) σε μια ενδιαφέρουσα ανταπόκριση της από το Βερολίνο η παλιά γνώριμη του Σταυρούλα Καττοπούλου.

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΟΥ: ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ –ΚΑΒΑΛΑ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Της Σταυρούλας Καττοπούλου

Ο Γεώργιος Πενταφράγκας γεννήθηκε στο Φυλάκιο Ν. Ορεστιάδας από γονείς Ανδριανοπολίτες το 1924. αργότερα μετακόμισαν οικογενειακά στην Νέα Ορεστιάδα έχοντας ένα υφασματοπωλείο, όπου εργαζόταν τα 3 αδέρφια Γεώργιος, Νίκος και Σοφούλα.

Ο Γεώργιος έμαθε λίγα γερμανικά, που στην Κατοχή των Γερμανών τα χρησιμοποίησε. Έκανε τον διερμηνέα και με τον τρόπο αυτό γλύτωσε πολλούς Έλληνες από το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών. Με τον καιρό οι Γερμανοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ο Γιώργος δεν είναι με το μέρος τους. Ο Γεώργιος έφυγε στο βουνό και γλύτωσε. Μετά την αναχώρηση των Γερμανών από Ελλάδα ο Γεώργιος γνωρίσθηκε και νυμφεύθηκε την Πολυξένη Πλατσούκα, όπου αποκτήσανε οικογένεια. Αργότερα μετοίκισαν στην Αθήνα, όπου ίδρυσε μια μεγάλη Φαρμακαποθήκη. Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών 30.11.2006.

Έζησε ένα βίο με κύρος και αξιοπρέπεια.

Εξαφανίσθηκε όπως ο καπνός στην πνοή του Ανέμου.

Άφησε μια εικόνα σ’ όσους τους γνωρίζανε και μια ανάμνηση άσβεστη. Αιωνία του η μνήμη.

Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here