Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία θυμήθηκαν τις κυρώσεις για τη Λιβύη

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία θυμήθηκαν τις κυρώσεις για τη Λιβύη

Σ

Την απειλή κυρώσεων φέρνουν στο προσκήνιο Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία με αφορμή τις εξελίξεις στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης. Οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στρέφουν το βλέμμα τους προς Μόσχα και Άγκυρα.

Σε κοινή τους δήλωση οι Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Τζουζέπε Κόντε προειδοποιούν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε ξένες δυνάμεις που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν χαρακτηριστικά και δηλώνουν «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων εάν οι παραβιάσεις του εμπάργκο (…) συνεχιστούν».

«Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη, όπως και όσους ξένους τις υποστηρίζουν στην άμεση διακοπή των μαχών», συμπληρώνουν οι τρεις ηγέτες, χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά κάποια χώρα, ενώ εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» μπροστά στην «αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων» στη Λιβύη.

Η δήλωση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, έρχεται σε μία ημέρα όπου έγινε γνωστή η έκθεση του Πενταγώνου για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο. Στην έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Άγκυρα έστειλε περίπου 4.000 μισθοφόρους να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης του Φάγεζ Αλ Σαράτζ.Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, οι δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας μετέφεραν μαχητές ακόμη πιο κοντά στη Σύρτη, καθώς φαίνεται ότι η μάχη για τον έλεγχο της σημαντικής αυτής πόλης είναι προ των πυλών.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι μια πομπή 200 οχημάτων κινείται ανατολικά από τη Μισράτα προς την πόλη Ταουέργκα, κοντά στη Σύρτη.

efsyn.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here