Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ «Αρμαγεδώνας» στους μικρομεσαίους! Κίνδυνος να χαθούν 190.000 θέσεις εργασίας.

«Αρμαγεδώνας» στους μικρομεσαίους! Κίνδυνος να χαθούν 190.000 θέσεις εργασίας.

13
0
Σ

Αν αφήσουμε στην άκρη τις… διθυραμβικές κριτικές κάποιων Μέσων στην κυβέρνηση της ΝΔ, θα δούμε πως αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που προειδοποιούν για… μαύρες μέρες στην ελληνική οικονομία και δη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν.

Τα στοιχεία είναι δραματικά και δείχνουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν αμέτρητες θέσεις εργασίας: Η μία μετά την άλλη οι έρευνες διαφόρων Συνομοσπονδιών δείχνουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλα αυτά την ώρα που και το… κυβερνητικό αφήγημα για χαμηλή και “ελεγχόμενη” ύφεση καταρρέει

Μόλις χθες, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβλεψε “εκκωφαντική” ύφεση της τάξης του 16% (!!) το β΄ τρίμηνο του 2020, ενώ και η Εθνική Τράπεζα ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της πως σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 21% τον Απρίλιο…

Μεγάλη αγωνία για τις θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η επικαιροποιημένη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει την αγωνία ενός μεγάλου τμήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Το ζήτημα της ρευστότητας είναι πλέον εμφανές με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση να μην επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων που παλεύουν για την επιβίωση τους μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης.

Αρκετοί μάλιστα είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβο πως δε θα μπορέσουν να κρατήσουν την επιχείρησή του ανοιχτή το αμέσως επόμενο διάστημα.

θέσεις εργασίας εργαζόμενοι
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ειδικότερα, τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής

8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Η παρούσα έρευνα αποτελεί μέρος των ερευνών που διεξάγει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

eretikos.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here