Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Από το Karolinska Institutet της Στοκχόλμης, μιας από περίφημες σχολές σε παγκόσμιο...

Από το Karolinska Institutet της Στοκχόλμης, μιας από περίφημες σχολές σε παγκόσμιο επίπεδο, η νευροψυχολόγος-PhD Beata Terzis συστήνεται στη Νέα Ορεστιάδα με το ενδιαφέρον βιβλίο της «Υποστήριξη άνοιας και γνωστικής ανεπάρκειας» και θέλει να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για μια ασθένεια της εποχής μας, που θα δοκιμάσει τις αντοχές των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συστημάτων

Σ

Το συζητάγαμε αρκετό καιρό με τον αγαπητό φίλο, τον Εβρίτη ζωγράφο και σκιτσογράφο με τη διεθνή καριέρα και έδρα τη Στοκχόλμη, Νίκο Τερζή, ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε με την πρώτη ευκαιρία το βιβλίο της συζύγου του Beata Terzis, νευροψυχολόγος PhD, μιας καταξιωμένης επιστημόνισσας, στην πρώτη γραμμή στον τομέα της στη Σουηδία, και τελικά μόλις πριν λίγες μέρες κατορθώσαμε να το έχουμε και τη χαρά να μιλήσουμε με την ίδια την ερευνήτρια-συγγραφέα. Η Beata Terzis προέρχεται από το Karolinska Institutet, που είναι η περίφημη Ιατρική Σχολή της Στοκχόλμης με την παγκόσμια αναγνώριση και το βιβλίο που έχει συγγράψει με τη συνεργασία της συναδέλφου της Jane Cars έχει προκαλέσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον στη μακρινή Ιαπωνία, όπου εκδοτικός οίκος σχεδιάζει την κυκλοφορία του.

Η άνοια μια ασθένεια της εποχής θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο καθώς σημαντικό ποσοστό του ελληνικού λαού θα πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο και από 200.000 που είναι σήμερα οι ασθενείς μέχρι το 2050 θα φτάσουν τα 600.000! Μπορείτε να αναλογιστείτε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της εξάπλωσης της νόσου, για την αντιμετώπιση της οποίας παγκοσμίως δαπανώνται 600 και πλέον δισεκατομμύρια ενώ στην Ευρώπη η αντίστοιχη δαπάνη ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια δολάρια! Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και στα επόμενα χρόνια η διόγκωση τους θα θέσει σε δοκιμασία τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά συστήματα!

Όπως μας λένε οι δύο ερευνήτριες, «όταν κάποιος πάσχει από την ασθένεια της άνοιας ή άλλων παθήσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως π.χ. εγκεφαλικό, ασθένεια του Parkinson,MS ή άλλη εγκεφαλική βλάβη, του προκαλείται νοητική εξασθένηση, με αποτέλεσμα να μην έχει μια ανεξάρτητη ζωή. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι να έχεις μειωμένη την προσοχή, τη μνήμη και τον προσανατολισμό, επίσης δυσκολίες και στη γλώσσα. Το βιβλίο αυτό ενισχύει τις γνώσεις μας για τη νοητική εξασθένηση του εγκεφάλου και δίνει συγκεκριμένη καθοδήγηση στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους συγγενείς τους, π.χ. για την ποιοτική βελτίωση της ζωής του ασθενή».

Ο ακριβής τίτλος του βιβλίου είναι «Υποστήριξη άνοιά και γνωστικής ανεπάρκειας-Ένα εγχειρίδιο με απαντήσεις» και στην απόδοση του είχε τη δική του συμβολή ο φιλόλογος Αντώνης Ποντορόπουλος, που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι μέλος της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων επιστημόνων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή στην ξενιτιά και την πατυχαίνουν.

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here