Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Απόστολος Γροίδης-«Καραμπάσης», ένα παράδειγμα ηρωισμού ο πρόεδρος των Δικαίων, που αρνήθηκε να...

Απόστολος Γροίδης-«Καραμπάσης», ένα παράδειγμα ηρωισμού ο πρόεδρος των Δικαίων, που αρνήθηκε να υποδείξει συγχωριανούς του για εκτέλεση στους Γερμανούς κατακτητές και πρόσφερε τον εαυτό και την οικογένεια του!

1521
0
Σ

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Τριγωνιωτών Αθήνας πραγματοποιήθηκε πριν δέκα χρόνια, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2008, στα Δίκαια, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριγώνου, μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τον πρόεδρο των Δικαίων Απόστολο Γροΐδη «Καραμπάση» που αρνήθηκε να υποδείξει κατοίκους προς εκτέλεση στους Γερμανούς κατακτητές που ήταν εξαγριωμένοι εξαιτίας της ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας κι όπως το συνήθιζαν ήθελαν να προβούν σε αντίποινα εκτελώντας δέκα κατοίκους του χωριού.

Να πως περιγράφει τα γεγονότα εκείνης της εποχής ο Στέλιος Ντουρανίδης στο βιβλίο του με τίτλο «Το ταξίδι της ζωής μου» :

«Μια μέρα στο χωριό Δίκαια, που ήταν και έδρα των Γερμανών, μάζεψαν τον κόσμο στο σχολείο μπροστά με τον πρόεδρο των Δικαίων. Πρόεδρος ήτανε τότε ο Καραμπάσης Απόστολος. Του ζητήσανε δέκα άτομα. Τότε αυτός τους λέγει, προς τιμήν του βέβαια : «Πάρτε εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Εγώ άτομα δεν μπορώ να σας υποδείξω».

»Αυτό που έκανε ο πρόεδρος των Δικαίων, δεν το έκανε κανένας άλλος πρόεδρος. Οι άλλοι πρόεδροι είχαν ετοιμάσει τα άτομα να τα παραδώσουν στους Γερμανούς, λέγοντας τα είχαν ετοιμάσει, είχαν γραμμένα τα ονόματα. Αυτό όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, δεν ξέρω γιατί είχε αναβληθεί. Ίσως είχαν καταλάβει πως χάσαν το παιχνίδι του πολέμου και έτσι δεν πραγματοποίησαν αυτό το δυσάρεστο για το χωριό μας.

»Οι Γερμανοί όμως πήραν από τα Δίκαια μερικά ύποπτα άτομα και τα κλείσαν στα κρατητήρια του Διδυμοτείχου. Τα ανέκριναν κάθε μέρα, ακόμη και τη νύχτα τους ξυπνούσαν και τους ανέκριναν. Τα άτομα αυτά ήταν ο Καραμπάσης Απόστολος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος των Δικαίων, ο Ματουσίδης Αθανάσιος, ο Ματουσίδης Γεώργιος, Ματουσίδης Ευάγγελος, ο Δαλακούρας Γεώργιος, Τσαλαγράδας Χρήστος και ο Φωτιάδης Σιδέρης. Εάν ήταν και άλλοι που δεν έχω γράψει τα ονόματά τους, ας με συγχωρέσουν, διότι δεν γνωρίζω άλλα».

              …………………………………………………………………………………..

Στα γεγονότα της εποχής αναφέρεται και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που τα έζησε ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης, στο βιβλίο του «Ζω και θυμάμαι, που είναι ένα ντοκουμέντο για τα γεγονότα της εποχής..

           …………………………………………………………………………………………

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε, για λογαριασμό της οικογένειας του Απόστολου Γροίδη-«Καραμπάση», από τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριγωνιωτών Αθήνας Γιώργο Μαυρογιαννίδη κόρη του Ματούλα Γροίδη.

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here